Διεθνή

Bill Gates: H Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το “πιο hot θέμα” του 2023 – Θα φέρει αλλαγές στην αγορά εργασίας

Bill Gates: H Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το “πιο hot θέμα” του 2023 – Θα φέρει αλλαγές στην αγορά εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου Forbes

O Gates μοιράστηκε αποκλειστικά με το Forbes τις σκέψεις του για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το 2020, ο Bill Gates αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft, του τεχνολογικού κολοσσού τον οποίο συνίδρυσε το 1975. Αλλά εξακολουθεί να περνάει περίπου το 10% του χρόνου του στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Redmond της Ουάσινγκτον, συναντώντας ομάδες που προτείνουν προϊόντα, όπως λέει. Μεγάλο θέμα συζήτησης σε αυτές τις συνεδριάσεις; Η τεχνητή νοημοσύνη και πώς μπορεί να αλλάξει τον τρόπο εργασίας μας – αλλά και το πώς χρησιμοποιούμε τα προϊόντα λογισμικού της Microsoft στη δουλειά μας.

Το καλοκαίρι του 2022, ο Gates συναντήθηκε με τον συνιδρυτή και πρόεδρο της OpenAI Greg Brockman για να εξετάσει ορισμένα από τα προϊόντα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η start up-μονόκερως, που πρόσφατα ανακοίνωσε μια “πολυετή, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων” δολαρίων στενότερη συνεργασία με τη Microsoft.

O Gates μοιράστηκε αποκλειστικά με το Forbes τις σκέψεις του για την τεχνητή νοημοσύνη.

Alex Konrad: Το 2018 πρωτομιλήσατε με ενθουσιασμό για τα προϊόντα της OpenAI. Θυμάμαι καλά; Πότε προσέλκυσε το ενδιαφέρον σας η εταιρεία; Bill Gates: Το ενδιαφέρον μου για την τεχνητή νοημοσύνη ξεκινά από τις πρώτες μέρες που ασχολιόμουν με τα λογισμικά. Η ιδέα ότι οι υπολογιστές θα βλέπουν, θα ακούν και θα γράφουν είναι η μακροπρόθεσμη επιδίωξη ολόκληρης της βιομηχανίας. Πάντα με ενδιέφερε πάρα πολύ. Και έτσι, καθώς αυτές οι τεχνικές μηχανικής μάθησης άρχισαν να λειτουργούν εξαιρετικά καλά, ιδίως τα προϊόντα αναγνώρισης ομιλίας και εικόνας, με γοήτευε το πόσες ακόμα εφευρέσεις θα χρειαζόμασταν προτού η τεχνητή νοημοσύνη γίνει πραγματικά ευφυής, με την έννοια τού να περνάει τα τεστ και να μπορεί να γράφει με ευχέρεια.

Γνωρίζω καλά τον Sam Altman. Και γνώρισα τον Greg Brockman μέσω της OpenAI και κάποιων άλλων ανθρώπων στην εταιρεία, όπως ο Ilya [Sutskever, συνιδρυτής και επικεφαλής των επιστημονικών συνεργατών του Brockman]. Και τους έλεγα: “Νομίζω ότι δεν φτάνει σε ένα ανώτερο επίπεδο αν δεν μπορεί να αναπαράγει με σαφήνεια τη γνώση και με ρητό τρόπο διάφορες μορφές συμβολικής λογικής”. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που έθεσαν αυτά τα ερωτήματα, όχι μόνο εγώ. Αλλά κατάφεραν να με πείσουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, καθώς βελτιώνεις τα γλωσσικά μοντέλα, και έκαναν κάποια πολύ καινοτόμα πράγματα – κορυφαίο εξ αυτών η ενισχυτική μάθηση. Κράτησα επικοινωνία μαζί τους, και παρουσίασαν με πολύ ωραίο τρόπο τα επιτεύγματά τους. Και τώρα, μετά από καιρό, προχωρούν ειδικά με τα τεράστια back-ends που απαιτούν αυτές οι δεξιότητες, μέσα από τη συνεργασία τους με τη Microsoft.

A.C.: Αισθάνεστε ικανοποιημένος που η δική σας κληρονομιά τούς βοηθά να δημιουργήσουν τη δική τους κληρονομιά; B.G.: Ναι, είναι σημαντικό για μένα, μου αρέσουν αυτά τα πράγματα. Επίσης, και καθώς φορώ το καπέλο του ιδρύματός μου [το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation], η ιδέα ότι ένας καθηγητής μαθηματικών είναι διαθέσιμος για τους μαθητές στο κέντρο της πόλης ή είναι διαθέσιμες ιατρικές συμβουλές σε ανθρώπους στην Αφρική, οι οποίοι δεν θα έβλεπαν ποτέ γιατρό στη ζωή τους, είναι φανταστική. Ξέρετε, δεν διαθέτουμε επαρκή αριθμό εργαζομένων με υψηλές δυνατότητες για πολλούς αξιόλογους σκοπούς. Πρέπει να πω ότι τον τελευταίο χρόνο, η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη με έχει κατενθουσιάσει.

A.C.: Λίγοι άνθρωποι έχουν δει τόσες τεχνολογικές αλλαγές ή μεγάλες αλλαγές από τόσο κοντά όσο εσείς. Πού θα τοποθετούσατε την Τεχνητή Νοημοσύνη σε σύγκριση με ορισμένες από αυτές τις ιστορικές στιγμές στην εξέλιξη της τεχνολογίας; B.G.: Θα έλεγα ότι βρίσκεται πολύ ψηλά. Έχουμε το PC χωρίς διεπαφή γραφικών. Έχουμε το PC με διεπαφή γραφικών, όπως τα Windows και το Mac, και το οποίο για μένα ξεκίνησε πραγματικά όταν πέρασα χρόνο με τον Charles Simonyi στο Xerox PARC. Αυτή η παρουσίαση με επηρέασε σημαντικά και καθόρισε την ατζέντα για πολλά από όσα έγιναν στη Microsoft –και εν γένει στη βιομηχανία της τεχνολογίας– στη συνέχεια.

Έπειτα, το διαδίκτυο ανέβασε την εξέλιξη σε άλλο επίπεδο. Όταν ήμουν διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, έγραψα το υπόμνημα για το “παλιρροϊκό κύμα” του διαδικτύου. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτό που βλέπω να συμβαίνει στην τεχνητή νοημοσύνη μόλις τους τελευταίους 12 μήνες είναι εξίσου σημαντικό με το PC, το PC με γραφικό περιβάλλον χρήστη, ή το διαδίκτυο. Κατατάσσεται στα 4 κορυφαία ορόσημα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Γνωρίζω το έργο της OpenAI πολύ καλύτερα από άλλους. Δεν λέω ότι είναι οι μόνοι. Στην πραγματικότητα, το εντυπωσιακό είναι ότι θα υπάρξουν πολλοί νεοεισερχόμενοι σε αυτόν τον χώρο. Αλλά αυτό που έχει κάνει η OpenAI είναι πολύ εντυπωσιακό, πρωτοπορεί σε πολλές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που ο κόσμος βλέπει μέσω του “έξυπνου” ChatGPT.

A.C.: Πώς πιστεύετε ότι αλλάζει η τεχνητή νοημοσύνη τον τρόπο εργασίας ή δημιουργίας επιχειρήσεων; Θα πρέπει να ενθουσιαζόμαστε με την παραγωγικότητα; Θα πρέπει να ανησυχούμε για την απώλεια θέσεων εργασίας; B.G. Οι περισσότεροι μελλοντολόγοι που έχουν ασχοληθεί με την τεχνητή νοημοσύνη εκτιμούν ότι οι εργασίες του “μπλε κολάρου” και οι θέσεις εργασίας που απαιτούν φυσική παρουσία θα είναι οι πρώτες που θα επηρεαστούν. Σίγουρα θα συμβεί αυτό, και οι άνθρωποι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από αυτή την εξέλιξη, αλλά θα γίνει λίγο πιο αργά απ’ ό,τι θα περίμενα. Ο Rodney Brooks [ομότιμος καθηγητής στο ΜΙΤ και επιχειρηματίας στον κλάδο της ρομποτικής] διατύπωσε μια υπερβολικά συντηρητική άποψη για το πόσο γρήγορα θα συμβούν μερικά από αυτά τα πράγματα. Η αυτόνομη οδήγηση είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις, αλλά η ρομποτοποίηση των εργοστασίων θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 5-10 ετών. Το εκπληκτικό είναι αυτό που συμβαίνει με τις εργασίες που απαιτούν ανάγνωση και γραφή – όπως το να συντάξετε μια σύνοψη από ένα σύνθετο σύνολο εγγράφων ή να συγγράψετε ένα κείμενο στο ύφος κάποιου υπαρκτού συντάκτη – το ότι μπορείτε να το κάνετε με αυτά τα γλωσσικά μοντέλα, και να τα ενισχύσετε, είναι μια εντυπωσιακή δυνατότητα.

Στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσα τον Greg Brockman: “Μπορεί το μοντέλο του OpenAI να περάσει ένα προχωρημένο τεστ Βιολογίας;” Και του είπα: “Αν το κάνει αυτό, τότε θα μπορεί να αναπαριστά πράγματα που βρίσκονται σε μια βαθιά αφηρημένη μορφή, κάτι πιο περίπλοκο από στατιστικά”. Όταν άρχισα τον προγραμματισμό, δημιουργήσαμε γεννήτριες τυχαίων προτάσεων με την τυπική σύνταξη της αγγλικής γλώσσας: ουσιαστικό, ρήμα, αντικείμενο. Στη συνέχεια, είχαμε ένα σύνολο από ουσιαστικά, ένα σύνολο από ρήματα και ένα σύνολο από αντικείμενα και τα επιλέγαμε τυχαία, και κάθε τόσο έβγαζε κάτι αστείο ή μισοπετυχημένο. “Ω, Θεέ μου”, θα έλεγες, “είναι σαν να χτυπούν το πληκτρολόγιο πίθηκοι”.

Σκεφτείτε το εξής: να δέχεται η τεχνητή νοημοσύνη μια ερώτηση σε ένα προχωρημένο διαγώνισμα Βιολογίας. Όταν ένας άνθρωπος διαβάζει ένα βιβλίο Βιολογίας, τι του μένει; Δεν μπορούμε να το περιγράψουμε με νευρολογικούς όρους. Το καλοκαίρι, όμως, το OpenAI μου παρουσίασε μια εντυπωσιακή πρόοδο. Πίστευα ότι έπρεπε να εφεύρουμε μια πιο ρητή αναπαράσταση γνώσης.

Ο Satya [Nadella, CEO της Microsoft] είναι πολύ καλός στο να με ενημερώνει για τεχνολογικά θέματα. Περνώ ίσως το 10% του χρόνου μου σε συναντήσεις με ομάδες που συνεργάζονται με τη Microsoft εξετάζοντας την πορεία των προϊόντων τους. Μου αρέσει αυτός ο χρόνος, με βοηθά στο να είμαι ενήμερος για το έργο του Ιδρύματος σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η γεωργία. Ήταν μεγάλη επιτυχία να δώσω feedback στην OpenAI μέσα στο καλοκαίρι. (Ο κόσμος βλέπει τώρα τα περισσότερα πράγματα που είδα εγώ τότε – πολλά έχουν αναβαθμιστεί). Αυτή τη στιγμή το εργαλείο της OpenΑΙ σας βοηθά να γράφετε και να διαβάζετε, θα βελτιώνεται διαρκώς. Δεν υπάρχει “ταβάνι” για την εταιρεία, ούτε για τους ανταγωνιστές της.

Τι σημαίνει αυτό για τα νομικά ή το περιβάλλον επεξεργασίας τιμολογίων ή ιατρική; Δοκιμάσαμε πάρα πολλά πράγματα με το ChatGPT για να προωθήσουμε αυτές τις εφαρμογές. Ακόμα και πράγματα πολύ θεμελιώδη, όπως η αναζήτηση. Πράγματι, το ChatGPT είναι ατελές. Κανείς δεν λέει πως δεν κάνει λάθη και πως δεν λειτουργεί διαισθητικά. Στα μαθηματικά –ή σε κάτι κοντά στα μαθηματικά– θα κάνει λάθος. Πριν το εκπαιδεύσουμε, η αυτοπεποίθησή του σε μια λανθασμένη απάντηση ήταν επίσης εντυπωσιακή. Έπρεπε να το εκπαιδεύσουμε να λύνει Sudoku, έκανε λάθος και έλεγε: “Ω, πληκτρολόγησα λάθος”. Φυσικά και πληκτρολόγησε λάθος, αλλά πώς το εννοεί; Δεν έχει πληκτρολόγιο, δεν έχει δάχτυλα! Αλλά “πληκτρολόγησε” λάθος; Ουάου! Αλλά αυτήν τη φράση την είχε μάθει από τα εκπαιδευτικά κείμενα.

A.C.: Έχοντας περάσει χρόνο με τον Greg Brockman και τον Sam Altman, τι σας κάνει να είστε σίγουρος ότι δημιουργούν αυτή την τεχνητή νοημοσύνη με υπευθυνότητα και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τους εμπιστεύονται ως καλούς διαχειριστές αυτής της τεχνολογίας; Ιδίως, καθώς οδεύουμε προς την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη. B.G.: H OpenAI ιδρύθηκε με βάση αυτό το σκεπτικό. Σίγουρα δεν είναι ένας αμιγώς κερδοσκοπικός οργανισμός, αν και θέλουν να έχουν τους οικονομικούς πόρους για να κατασκευάσουν μεγάλες, μεγάλες, μεγάλες μηχανές και να προχωρήσουν αυτές οι εξελίξεις. Και αυτό θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε υλικό και εκπαίδευση. Αλλά το βραχυπρόθεσμο ζήτημα με την τεχνητή νοημοσύνη είναι η παραγωγικότητα. Θα κάνει τα πράγματα πιο αποδοτικά και αυτό επηρεάζει την αγορά εργασίας. Το μακροπρόθεσμο ζήτημα, το οποίο αργεί ακόμη, είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους ανθρώπους: ο έλεγχος. Τι θα συμβεί αν οι άνθρωποι που ελέγχουν την τεχνητή νοημοσύνη τής δώσουν λάθος κατεύθυνση; Αν χάσουν τον έλεγχο, τι θα σημαίνει; Πιστεύω ότι πρόκειται για εύλογες απορίες προς συζήτηση.

Ο Brockman και ο Altman ενδιαφέρονται για το ζήτημα της ασφάλειας στην τεχνητή νοημοσύνη. Θα ήταν οι πρώτοι που θα έλεγαν ότι δεν το έχουν λύσει. Η Microsoft –ως εταίρος– είναι επίσης αρκετά ευαίσθητη στο συγκεκριμένο θέμα. Κοιτάξτε, η τεχνητή νοημοσύνη θα συζητηθεί. Θα είναι το “πιο hot θέμα” του 2023, και έτσι πρέπει. Θα φέρει αλλαγές στην αγορά εργασίας. Και θα μας κάνει να διερωτηθούμε, “ποια είναι τα όρια”; Μπορεί να μην βρίσκεται κοντά στο να υλοποιήσει μια επιστημονική εφεύρεση, αλλά –με βάση αυτά που βλέπουμε– σε 5 ή 10 χρόνια μπορεί να το κάνει.

A.C.: Ποιο είναι το αγαπημένο σας ή το πιο διασκεδαστικό πράγμα που έχετε δει να δημιουργούν αυτά τα εργαλεία έως τώρα; B.G.: Έχει πολλή πλάκα να παίζεις με αυτά τα εργαλεία. Όταν είσαι με μια παρέα φίλων και θέλεις να γράψεις ένα ποίημα για το πόσο διασκεδαστικό ήταν κάτι. Το γεγονός ότι μπορείς να πεις, “γράψ’ το σαν τον Σαίξπηρ” και το κάνει – αυτή η δημιουργικότητα ήταν διασκεδαστική. Με εκπλήσσει που συνήθως καταπιάνομαι με το ChatGPT για λόγους ψυχαγωγίας, παρόλο που έχω πρόσβαση σε αυτό για πολύ σοβαρούς σκοπούς. Και αφού απαγγείλω ένα ποίημα που έγραψε, οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν θα μπορούσα να το έχω γράψει εγώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments