Πολιτική

Άδωνις: Το ΕΑΜ της λαοκρατίας και το ΕΑΜ του καιροσκόπου Τσίπρα

Άδωνις: Το ΕΑΜ της λαοκρατίας και το ΕΑΜ του καιροσκόπου Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στα μάτια του οπορτουνιστή πολιτικού, η εξουσία είναι αυταξία και αυτοσκοπός.

Στην μαρξιστική παράδοση πολιτικής σκέψης, ο καιροσκοπικά κινούμενος πολιτικός κινητοποιείται κυρίως προεκλογικά για την απόκτηση του μέγιστου εκλογικού οφέλους. Στα μάτια του οπορτουνιστή πολιτικού, η εξουσία είναι αυταξία και αυτοσκοπός. Για να την κατακτήσει, δεν χρειάζονται στέρεες και διαρκείς δεσμεύσεις στη μια ή την άλλη ιδεολογία, αλλά μια αυξημένη ικανότητα πολιτικών ελιγμών και τακτικισμών.

Στην σχετική λενινιστική πραγματεία που έχει γίνει το έργο αναφοράς στα πολιτικά γράμματα, ο μελετητής του πολιτικού καιροσκοπισμού επισημαίνει έναν καίριο, έναν πρωταρχικό κίνδυνο για τον οππορτουνιστή πολιτικό, που δεν είναι άλλος από το ότι, μετά από έναν κύκλο ετών παρουσίας στα δημόσια πράγματα, ο καιροσκόπος πολιτικός βρίσκεται απέναντι στο παρελθόν του και σε στρατηγικές επιλογές του. Σε στιγμές πολιτικής ευθύνης, ο καιροσκόπος λαμβάνει υποχρεωτικά αποφάσεις, που τον σημαδεύουν, που τον ακολουθούν και καθορίζουν σημαντικά την δημόσιαεικόνα του.

Αυτήν, σημειώνεται με εκφραστική δεινότητα,  την έχει διαμορφώσει ο πολιτικός καιροσκόπος με τις προηγούμενες επιλογές του. Έτσι, κάθε νέα εκλογική πολιτική του δεν δεσμεύεται σε  πολιτικές ιδέες αλλά φέρει το βάρος προγενέστερων επιλογών ή συμμαχιών, που έχουν διαμορφώσει την δημόσια εικόνα του. Όταν λοιπόν μετά από την περίφημη κωλοτούμπα τού «ναι» και το δημοψήφισμα του 2015 αναφορικά με την τρίτη δανειακή σύμβαση της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την «Μέκκα του καπιταλισμού» όπως την αποκαλούσαν ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί προεκλογικά την πολιτική κληρονομιά του άλλου άκρου, της Αριστεράς, και του αριστερού ΕΑΜ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την δημόσια εικόνα του και προκαλεί θυμηδία σε πολίτες και πολιτικούς αντιπάλους.

Συγκεκριμένα, μετά την είσοδό του σε προεκλογική συγκέντρωση υπό τους ήχους του ΕΑΜ, ο κ. Τσίπρας είπε, ανάμεσα στα άλλα, ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «ταράχθηκε ότι ένα από τα τραγούδια ήταν διασκευασμένο σε σύγχρονη εκδοχή ο ύμνος του ΕΑΜ». Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης  πήρε τον λόγο χθες στην Βουλή και απάντησε στην προφανή προσπάθεια καιροσκοπικής καπηλείας του ΕΑΜ: ««Όταν κυβερνήσατε, κ.Τσίπρα,και βρεθήκατε το καλοκαίρι του 2015 στην πρώτη και μοναδική ευκαιρία να βγει η Ελλάδα  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εφαρμόσει ό,τι είδους σύστημα θέλετε, ας πούμε ότι θέλατε τη λαοκρατία που λέει ο ύμνος του ΕΑΜ, τι κάνατε; Κάνατε τη μεγάλη κωλοτούμπα, ευτυχώς.  Εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που την κάνατε. Είναι  ευτυχές που την κάνατε, αλλά προφανώς δεν είστε κομμουνιστές, είστε οπορτουνιστές. Γιατί αν ήσασταν κομμουνιστές θα έπρεπε να το είχατε κάνει. Είναι  τόσο απλό. Δεν μπορείτε να είστε ταυτόχρονα σε δύο βάρκες. Γιατί απλώς υπενθυμίζετε σίγουρα στους γνήσιους κομμουνιστές της αιθούσης, αλλά και σε αυτόν που καταλαβαίνει λίγο από ιδεολογίες, πόσο κωλοτούμπες, τυχοδιώκτες και οπορτουνιστές είστε».

Πράγματι, ο κ. Τσίπρας καλεί σήμερα, λίγα χρόνια μετά το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα, να εμπνευστούμε από τον ύμνο του… ΕΑΜ, επιζητώντας την σύγχρονη κομματική εκπροσώπηση της ιστορικής οργάνωσης. Την ίδια στιγμή όμως, ο κ. Τσίπρας εκτίθεται με τις ιδεολογικά ατέρμονες επιλογές του πολιτικού καιροσκόπου, επιχειρεί χονδροειδώς να ακυρώσει την ιστορική μνήμη, υπονομεύει το «λαμπρό παρελθόν» του ως δύναμη που υπέγραψε το τρίτο περιττό μνημόνιο και συνεργάστηκε αρμονικά με το ΔΝΤ. Δεν λειτουργούν όμως όλοι σαν ιστορικοί και πολιτικοί παραχαράκτες, δεν έχουν όλοι μνήμη χρυσόψαρου και ιδεολογία που την αλλάζουν προεκλογικά σαν το πουκάμισο. Αυτήν την απλή αλήθεια, την μικρή και ταυτόχρονα μεγάλη αλήθεια της πολιτικής, υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ο  Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments