Διεθνή

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας εν μέσω αναδυόμενης επίθεσης

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας εν μέσω αναδυόμενης επίθεσης

Πηγή Φωτογραφίας: SERGEI KARPUKHIN VIA REUTERS

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν για περισσότερη αεράμυνα για την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τρίτη ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρή αεροπορία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παροχής περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία καθώς η επίθεση της Ρωσίας συνεχίζεται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Αξιωματούχοι ασφαλείας από περισσότερες από 50 χώρες που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο συζήτησαν για την παροχή στην Ουκρανία με περισσότερο πυροβολικό, πυρομαχικά και τεθωρακισμένα — αλλά κυρίως αεράμυνα εν μέσω ανησυχιών για τα ρωσικά αεροσκάφη.

«Αν και οι ρωσικές ικανότητες – οι χερσαίες δυνάμεις – είναι πολύ αποθαρρυνμένες, πολύ, πολύ κουρελιασμένες, πολύ εξαντλημένες, οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν μια αρκετά σημαντική αεροπορία», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια.

«Αν κοιτάξετε τα αεροσκάφη τους με σταθερά φτερά και περιστροφικά, [υπάρχει] πολλή δράση στα σύνορα, πολλές προετοιμασίες εκεί, μπορούν να βγάλουν τα πράγματα από τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ρωσία, σημείωσε ο αξιωματούχος, «προφανώς… προετοιμάζεται για κάποιο είδος επίθεσης», επισημαίνοντας τη «μαζική κινητοποίηση» και «κάποια προθέσεις αεροπορικών μέσων» ως δύο βασικούς δείκτες. Ερωτηθείς για τα σχέδια της Μόσχας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αναγνώρισε τις δυνατότητες της Ρωσίας, αλλά υποβάθμισε τις ανησυχίες για οποιαδήποτε επικείμενη αεροπορική εκστρατεία. «Σε ό,τι αφορά το αν η Ρωσία συγκεντρώνει ή όχι το αεροσκάφος της για κάποια μαζική αεροπορική επίθεση, δεν το βλέπουμε επί του παρόντος», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σημαντικό αριθμό αεροσκαφών στο απόθεμά της και πολλή ικανότητα». «Γι’ αυτό», είπε ο Όστιν, «έχουμε τονίσει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκτήσουμε η Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερη αεράμυνα».

Σημείωσε επίσης ότι «η Ουκρανία έχει κάνει απίστευτη δουλειά αναχαιτίζοντας πολλούς από τους πυραύλους και τους πυραύλους» και ότι οι εταίροι του Κιέβου θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία μπορεί να προστατευθεί εάν η Ρωσία φέρει την αεροπορία της στον αγώνα.

«Δεν το έχουν κάνει μέχρι στιγμής», πρόσθεσε, «επειδή η αεράμυνα της Ουκρανίας ήταν πολύ αποτελεσματική».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πρώτες μέρες του πολέμου αποδείχθηκαν δαπανηρές για τα ρωσικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα η Μόσχα να περιορίσει τη χρήση πολεμικών αεροσκαφών στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Αλλά τώρα, είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης, το γεγονός ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν εξαντληθεί ισοδυναμεί με «την καλύτερη ένδειξη ότι θα το μετατρέψουν σε αεροπορική μάχη».

Ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, περιέγραψε πώς οι ρωσικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι έχουν αριθμούς, αγωνίζονται στο Ντονμπάς. Μιλώντας μαζί με τον γραμματέα, η Milley είπε στους δημοσιογράφους ότι «από το Χάρκοβο μέχρι τη Χερσώνα, η πρώτη γραμμή είναι αρκετά σταθερή — αν και πολύ βίαιη, πολλές μάχες». Το μεγαλύτερο μέρος του κινήματος βρίσκεται στην περιοχή του Μπαχμούτ, πρόσθεσε, περιγράφοντας την κατάσταση στο έδαφος ως «μια πολύ σημαντική, συντριπτική μάχη φθοράς με πολύ υψηλές απώλειες, ειδικά από τη ρωσική πλευρά». «Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Είναι δύσκολο να πούμε στην πραγματικότητα, αυτό συνεχίζεται για εβδομάδες», είπε ο στρατηγός, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι οι Ουκρανοί απλώς θα καταρρεύσουν ή θα πέσουν, νομίζω ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν».

Πηγή: politico.eu/BY LILI BAYER

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments