Διεθνή

Ο Μπάιντεν υποψήφιος πάλι

Ο Μπάιντεν υποψήφιος πάλι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Η πρόθεσή μου είναι… ήταν από την αρχή να είμαι υποψήφιος», ανέφερε στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του στο δίκτυο ΑBS

«Η πρόθεσή μου είναι… ήταν από την αρχή να είμαι υποψήφιος», ανέφερε στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του στο δίκτυο ΑBS και η νοηματικά αμφιλεγόμενη φράση έμελλε να κυριαρχήσει σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα. Παρά την αμφίσημη εντύπωση, ο 80χρονος Μπάιντεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει το εσωκομματικό χρίσμα και μια δεύτερη, συνεχόμενη θητεία στο προεδρικό αξίωμα.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν στην προαναφερόμενη συνέντευξη προσθέτει ότι η προχωρημένη ηλικία του δεν συνιστά εμπόδιο για τις πολιτικές φιλοδοξίες του και ότι ζητάει να κριθεί στη βάση του έργου του.

Ερωτηθείς εάν η ηλικία του επηρεάζει την απόφασή του να είναι υποψήφιος ή όχι, απάντησε: «Είναι θεμιτό ο κόσμος να διατυπώνει ερωτήματα για την ηλικία μου. Είναι απολύτως θεμιτό», διευκρινίζει ο Τζο Μπάιντεν, αλλά αυτή δεν επιδρά αρνητικά στις οριστικές του αποφάσεις.

«Δώστε προσοχή σε αυτό που κάνω, παρακαλώ», συμπληρώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θέλοντας να υπογραμμίσει την κυρίαρχη αξία του έργου και όχι του ηλικιακού παράγοντα.

Η γυναίκα του, Τζίλλι, άλλωστε σε προχθεσινή εμφάνισή της επιβεβαίωσε την απόφαση του προέδρου να είναι και πάλι υποψήφιος, λέγοντας ότι «αυτό που απομένει (σ.σ.: για μια νέα υποψηφιότητα) είναι να καθοριστεί ο τόπος και ο χρόνος της αναγγελίας της».

«Πόσες φορές πρέπει  να το πει για να είναι πιστευτός;», συμπλήρωσε η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ.

Επαληθεύονται λοιπόν οι υποθέσεις δημοσιογράφων και αναλυτών, οι οποίοι μιλούσαν για μια νέα υποψηφιότητα Μπάιντεν το 2024.

Είναι βέβαια σαφές ότι το αίτημα της ηλικιακής ανανέωσης στην ηγεσία των Δημοκρατικών δεν υπηρετείται σε αυτήν την περίπτωση, αφού, σε αυτήν την περίπτωση, ο Μπάιντεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος σε ηλικία 81 ετών και θα έχει ολοκληρώσει την δεύτερη θητεία του, όταν πλέον θα έχει συμπληρώσει τα 85 χρόνια.

Δεν είναι όμως αυτό το κεντρικό και το ουσιαστικό, αφού δεν προβλέπεται κάποιος ειδικός ρόλος ληξίαρχου στο αμερικανικό συνταγματικό σύστημα διακυβέρνησης. Ο κύριος πολιτικός αντίπαλος Μπάιντεν και Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, είναι μόλις τέσσερα χρόνια νεότερος και όμως, είναι αποφασισμένος να επικρατήσει πολιτικά και εκλογικά των εσωκομματικών του αντιπάλων και να διεκδικήσει με το ιδιαίτερα μαχητικό του ύφος μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Το κυριότερο μήνυμα απευθύνεται στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος και θα έπρεπε να έχει ως αποδέκτες τους εσωκομματικούς ανταγωνιστές του σε μια πιθανή υποψηφιότητα. Το ηλικιακό κριτήριο θα έπαιζε σε μια τέτοια συνθήκη διαφορετικό και σίγουρα, πιο βαρύνοντα ρόλο. Είναι, βέβαια, πιθανόν οι ιατρικές εξετάσεις του σημερινού προέδρου να είναι ενθαρρυντικές για μια νέα υποψηφιότητα αλλά η ηλικιακή διαφορά δεν παύει να είναι ελαφρώς ενθαρρυντική για την κατά έντεκα χρόνια Ελίζαμπεθ Γουόρεν ή  για την κατά τριάντα πέντε χρόνια νεότερη Καμάλα Χάρις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments