Πολιτισμός

Πικάσο: 50 χρόνια χρονιά «υπό το πρίσμα του φεμινισμού»

Πικάσο: 50 χρόνια χρονιά «υπό το πρίσμα του φεμινισμού»

Πηγή Φωτογραφίας: Internet Archive

Το 2023 ξεκινούν δεκάδες εκθέσεις αφιερωμένες στον Ισπανό καλλιτέχνη, κάποιες από αυτές όμως δεν το βλέπουν ως γιορτή

Καθώς την επόμενη χρόνιά συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Πάμπλο Πικάσο, περιμένουμε να ανοίξουν τουλάχιστον 40 εκθέσεις σε Ευρώπη και Αμερική που θα τιμήσουν τον Ισπανό καλλιτέχνη και οι οποίες στην πλειονότητα τους υποστηρίζονται από την Ισπανική και τη Γαλλική Κυβέρνηση υπό τον τίτλο-ομπρέλα «Celebration Picasso 1973 – 2023».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη De Michieli Christine (@cdm0854)

Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι εκθέσεις: «Κυβισμός και η Παράδοση της Οφθαλμαπάτης» στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (20 Οκτωβρίου-22 Ιανουαρίου), «Πικάσο 1969-72: το τέλος της αρχής» στο Μουσείο Πικάσο στην Αντίμπ (8 Απριλίου -25 Ιουνίου), «Ο νεαρός Πικάσο στο Παρίσι» στο Guggenheim της Νέας Υόρκης (12 Μαΐου -7 Αυγούστου) και «Πικάσο εναντίον Βελάσκεθ» στο Casa de Velázquez στη Μαδρίτη (Σεπτέμβριος -Νοέμβριος).

Σε όλες αυτές τις εκθέσεις θα διερευνηθεί η επιρροή του Πικάσο στην τέχνη του 20ού και του 21ου αιώνα, προσεγγίζοντας τον διάλογο του με παλιούς και νέους καλλιτέχνες. Είναι σημαντικό επίσης ότι θα παρουσιαστούν τρέχουσες ερμηνείες του έργου του, συμπεριλαμβανομένης «της υποδοχής του έργου του υπό το πρίσμα του φεμινισμού», όπως προσθέτουν οι διοργανωτές.

Η σχέση του Πικάσο με τις γυναίκες του περίγυρου του έχει δεχθεί κριτική μετά από φεμινιστικές επανεκτιμήσεις της πορείας του στον απόηχο του κινήματος #metoo. Τον Νοέμβριο του 2018 η καλλιτέχνις Michelle Hartney κόλλησε μια ετικέτα δίπλα στο «The Dreamer»(1932) του Πικάσο, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, κάνοντας λόγο για τον «μισογυνισμό» του καλλιτέχνη. Η Hartney επεσήμανε επίσης ότι ο Πικάσο σύναψε σχέση με το μοντέλο του, Marie-Thérèse Walter όταν αυτή ήταν 17 ετών.

Αυτό το θέμα θα είναι το επίκεντρο μιας έκθεσης στο Μουσείο του Μπρούκλιν (2 Ιουνίου – 24 Σεπτεμβρίου) που διοργανώνεται από την Αυστραλή κωμικό Hannah Gadsby και τις επιμελήτριες Lisa Small και Catherine Morris. Το έργο θα «εμπλέξει μερικά από τα συναρπαστικά ερωτήματα που θέτουν όλο και περισσότερο τα νεαρής ηλικίας, διαφορετικά ακροατήρια μουσείων σχετικά με τα αλληλένδετα ζητήματα του μισογυνισμού, της αρρενωπότητας, της δημιουργικότητας και της “ιδιοφυΐας”, ιδιαίτερα γύρω από μια περίπλοκη, μυθοποιημένη φιγούρα όπως ο Πικάσο».

Η stand-up comedian Hannah Gadsby έχει εκφράσει έντονα την αντιπάθεια της για τον Πικάσο στο παρελθόν. Το 2018 στην εκπομπή της, «Nanette», στο Netrflix, έθιξε και αυτή με τη σειρά της τη σχέση του ζωγράφου με τη Walter αλλά και το θέμα του διαχωρισμού του ανθρώπου-καλλιτέχνη από το έργο του. Όπως υποστηρίζει «είναι λάθος να βλέπουμε ως μια τη ζωή και την τέχνη ελλαττωματικών ανθρώπων ενώ αυτά τα δύο είναι απολύτως ξεχωριστά. Είναι κάτι που βολεύει κάποιους ισχυρούς άντρες για να εδραιώσουν τη φήμη τους εις βάρος λιγότερο ισχυρών και νεαρών συνήθως γυναικών». Κάτι μας λέει πως η έκθεση στο Μουσείο του Μπρούκλιν θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments