Global News

Al Jazeera: Η Ευρώπη περνά στην ενεργειακή αυτονομία

Al Jazeera: Η Ευρώπη περνά στην ενεργειακή αυτονομία

Πηγή Φωτογραφίας: ECO-SOL

Η Μόσχα διεξήγαγε ενεργειακό πόλεμο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο χρόνο, αλλά το μπλοκ φαίνεται να κρατάει σταθερά.

Πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν η κύρια πηγή ενέργειας της Ευρώπης. Παρείχε το 29% των εισαγωγών πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 43% των εισαγωγών φυσικού αερίου της. Η Μόσχα βρισκόταν στο κατώφλι της ενεργοποίησης των δίδυμων αγωγών Nordstream 2, που θα είχαν αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της στην ΕΕ κατά ένα τρίτο. Αυτή η ενεργειακή σχέση κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Η Γερμανία, η οποία είχε καλλιεργήσει τους αγωγούς Nordstream 2 για 15 χρόνια ενάντια στις αντιρρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι σταματά τη διαδικασία πιστοποίησής τους για εμπορική χρήση. Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η ολλανδική πετρελαϊκή Shell δήλωσε ότι αποσύρεται από κοινά έργα αξίας 3 δισ. δολαρίων με την Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, ακρωτηριάζοντας την ικανότητα της Gazprom να αναπτύξει τα κοιτάσματα της.

Η μεγάλη πετρελαϊκή BP του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα απεγκλωβιστεί από μερίδιο 14 δισ. δολαρίων στη Rosneft, τον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα της Ρωσίας. Έκτοτε, η ΕΕ επιδίωξε να αποχρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Ρωσίας επιβάλλοντας κυρώσεις στις εισαγωγές άνθρακα και πετρελαίου, ενώ η Ρωσία επιδίωξε να αποδυναμώσει την ενότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διακόπτοντας τις ροές φυσικού αερίου. Αλλά οι ενεργειακοί μοχλοί που θα χρησιμοποιούσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να μειώσει την απάντηση της Ευρώπης στην εισβολή του έσπασαν.

H ΕΕ και η G7 διπλασίασαν τα ανώτατα όρια τιμών σε τρίτα μέρη. Μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 9 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε νέα ανώτατα όρια 100 δολαρίων ανά βαρέλι σε προϊόντα πετρελαίου premium (ντίζελ, κηροζίνη και βενζίνη ή βενζίνη) και 45 δολάρια ανά βαρέλι προϊόντων πετρελαίου με έκπτωση (πετρέλαιο, νάφθα), με ισχύ από τις 5 Απριλίου. Η Ρωσία απάντησε απειλώντας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές παγκοσμίως, αλλά αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, που επηρεάζει επίσης τον κύριο σύμμαχο της Ρωσίας, την Κίνα.

«Πρέπει να δούμε τα αρνητικά αποτελέσματα όλου αυτού», επισημαίνει οικονομολόγος και ενεργειακός αναλυτής. «Δεδομένων των μειωμένων τιμών για την Ασία και τού ότι οι τιμές έχουν πέσει στην Ευρώπη, τα ρωσικά έσοδα θα μειωθούν σημαντικά. Βάλτε το με τις δαπάνες για τον στρατό και τη θέση του χρέους της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο ήταν παρανοϊκό σχετικά με το χρέος και δεν ήταν διατεθειμένο να αφαιρέσει τα αποθέματα μετρητών, αλλά ίσως πρέπει τώρα να το αναθεωρήσει». Δεδομένου ότι οι οικονομικές πόρτες της Δύσης είναι κλειστές στη Ρωσία και 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει στην Ευρώπη, η Ρωσία θα μπορούσε να δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments