Ελλάδα

Τέμπη: Πώς μιλάμε στα παιδιά για την απώλεια – Συστάσεις ψυχιάτρου προς γονείς και συγγενείς

Τέμπη: Πώς μιλάμε στα παιδιά για την απώλεια – Συστάσεις ψυχιάτρου προς γονείς και συγγενείς

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Για τον τρόπο με τον οποίο οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη θα πρέπει να προσεγγίζουν τα παιδιά, μίλησε ο καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ- Διευθυντής Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.

«Η ζωή είναι και θάνατος. Περιλαμβάνει πολλά δυσάρεστα γεγονότα και δε χρειάζεται να κλείνουμε τα παιδιά σε μια γυάλα ή να κλείσουμε την οθόνη. Αυτό τους αυξάνει την ευαλωτότητα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να γίνουν δυνατά και όχι μόνο να μας απασχολεί πώς θα ελέγξουμε το ερέθισμα. Σαφώς έχει σημασία αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία υπερβολή σε όλο αυτό. Αυτό που μετρά είναι να δημιουργήσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα στα παιδιά για να το διαχειριστούν όλο αυτό», δήλωσε.

Σχολιάζοντας τη μαρτυρία της κόρης του 67χρονου αγνοούμενου που μίλησε στην ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Φουντουλάκης τόνισε πως πρόκειται για πολύ προσωπική ιστορία, με μεγάλο βάρος για όσους βιώνουν την απώλεια.

Σημείωσε πάντως πως βρίσκει αρκετά θετικό τον τρόπο αντιμετώπισης «έστω και αν δυστυχώς αυτό δε φέρνει πίσω τους ανθρώπους που χάθηκαν».

Ενημερωθείτε εδω για την εθνικη τραγωδια των τεμπων

«Από την άποψη της ψυχικής υγείας είναι πολύ θετικό ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία επιτόπου στήριξη από ειδικούς, ένα πλέγμα φροντίδας έστω και μετά το συμβάν. Έχουμε ήδη οργανωθεί σαν ομάδα ψυχικής υγείας στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχει και μία υπηρεσία τηλεψυχιατρικής, που μπορεί να δεχθεί και το αίτημα για τη διαχείριση και των μετατραυματικών εμπειριών», τόνισε.

«Μιλάμε για μία μαζική καταστροφή και επείγουσα, για ένα συλλογικό και εθνικό πένθος, για ανθρώπους που έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία. Μη ξεχνάμε και όσους βοηθούν στη διάσωση, αλλά και την εύρεση των πτωμάτων, τους ανθρώπους στα συνεργεία συλλογής πτωμάτων. Το περιβάλλον είναι χαοτικό και είναι πολύ σημαντική η στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και όλων αυτών των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα ευρύτερο θέμα ψυχικής υγείας. Δεν μιλούμε απλώς για πένθος… Αυτό που έχει σημασία είναι η μακροχρόνια φροντίδα και προστασία αυτών που έχασαν τους δικούς τους. Έχει σημασία να είναι έτοιμα όλα τα κέντρα ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο κεντρικά πχ στην Αθήνα να είναι σε θέση να τους φροντίσουν και να ικανοποιήσουν τα αιτήματα τους», σημείωσε μιλώντας για τη διαχείριση της ξαφνικής απώλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments