Global News

Le Figaro: Ρωσικός ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Le Figaro: Ρωσικός ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: Time News

Ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης Energodar, όπου βρίσκεται το γιγάντιο συγκρότημα, ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 1.000 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο σημείο. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, η τοποθεσία δεν παράγει πλέον ηλεκτρική ενέργεια.

Μετά από ένα χρόνο κατοχής, ο ουκρανικός πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν παράγει πλέον ηλεκτρισμό και χρησιμεύει μόνο ως στρατιωτική βάση για τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τον εξόριστο δήμαρχο της πόλης Energodar, όπου στεγάζεται αυτό το γιγάντιο συγκρότημα. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε αυτόν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη νότια Ουκρανία στις 4 Μαρτίου 2022, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής του.

« Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους κατοχής, έχουν μετατρέψει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη σε στρατιωτική βάση », είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Ντμίτρο Ορλόφ, σύμφωνα με τον οποίον οι Ρώσοι γνωρίζουν «ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα πυροβολήσει». Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το εργοστάσιο ως «πυρηνική ασπίδα για να τοποθετήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και προσωπικό», υπογραμμίζει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, τουλάχιστον 1.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χώρο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και στο Energodar, ο πληθυσμός του οποίου, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μειωθεί από 53.000 σε «περίπου 15.000 » μέσα σε ένα χρόνο.

Το εργοστάσιο, το οποίο προηγουμένως παρήγαγε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε να λειτουργεί τους πρώτους μήνες της εισβολής, παρά τις περιόδους βομβαρδισμών, προτού κλείσει τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε, κανένας από τους έξι αντιδραστήρες VVER-1000 της σοβιετικής εποχής δεν παράγει ενέργεια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments