Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σπυρίδων Πλακούδας
Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας HAE

Σπυρίδων Πλακούδας στο pagenews.gr: Ανακατεύεται η τράπουλα διεθνώς – Πάμε για την τελική παρτίδα

Ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας Rabdan Academy, HAE κ. Σπυρίδων Πλακούδας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η τράπουλα ανακατεύεται διεθνώς - Πάμε για την τελική παρτίδα

Ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας Rabdan Academy, HAE κ. Σπυρίδων Πλακούδας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη  όπου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η τράπουλα ανακατεύεται διεθνώς – Πάμε για την τελική παρτίδα.

Σπυρίδων Πλακούδας στο pagenews.gr: Ανακατεύεται η τράπουλα διεθνώς – Πάμε για την τελική παρτίδα

Ο κ. Πλακούδας δήλωσε: Εννοώ όπως και εσείς εύστοχα αναφέρεται η Ελλάδα ακόμα θρηνεί τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών στον περίγυρό μας συμβαίνει πλέον μία πιο διακριτή οριοθέτηση των δύο στρατοπέδων. Μάλιστα ο Economist σήμερα ανέρτησε ένα γράφημα στο οποίο ισχυρίζεται ότι πολύ περισσότερες χώρες υποστηρίζουν πλέον τη Ρωσία, μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της εισβολής, από ότι στο παρελθόν και φυσικά δεν αναφέρονται μόνο στους συνήθεις υπόπτους όπως την Κίνα για την διπλωματική υποστήριξη ή το Ιράν για τη στρατιωτική υποστήριξη αναφέρονται και σε ουκ ολίγες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αλλά ακόμα και στον αναδυόμενο γίγαντα της Ασίας και του πλανήτη την Ινδία, οι οποίες προτάσσουν το εθνικό συμφέρον έναντι της συλλογικής δικαιοσύνης τουλάχιστον έτσι όπως ορίζεται στη Δύση έναντι του αμυνόμενου της Ουκρανίας και του επιτιθέμενου της Ρωσίας. Και πραγματικά ένα χρόνο μετά ακριβώς από την έναρξη της εισβολής όχι μόνο δεν έχει σταματήσει αυτή η σύρραξη στις στέπες της Ουκρανίας αλλά αναμένεται μία περαιτέρω κλιμάκωση, αφενός η Δύση πλέον υποστηρίζει αναφανδόν την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά δίχως ερωτηματικά όπως στο παρελθόν. Δηλαδή δεν συμβαίνουν όπως στο παρελθόν αυτές οι επί ώρες ή επί ημέρες διασκέψεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσα-ίσα που πριν προ ολίγων ωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως αν όντως η Κίνα υποστηρίξει στρατιωτικά στη Ρωσία κατά την εισβολή της, τότε λευκή επιταγή εκ μέρους των Βρυξελλών, δηλαδή άνευ όρων στρατιωτική οικονομική και διπλωματική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία προφανής πρόθεση εκ μέρους της Κίνας να αυξήσει το ρόλο της στην ουκρανική κρίση, ιδίως υπό το φως του αποτυχημένου ειρηνευτικού σχεδίου της και μάλιστα αυξάνονται οι βροντερές φωνές εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για ανοικτή στρατιωτική υποστήριξη υπέρ της Ρωσίας. Σε αυτό τον αγώνα των αντιπροσώπων μεταξύ της Δύσης και της Ευρασίας.  Στην πρόσφατη διάσκεψη του μοναχού οι υπουργοί εξωτερικών του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον συμφώνησαν δημοσίως πως διαφωνούν και φυσικά δεν αναφέρθηκανωκαν στην ακανθώδη υπόθεση της Ταϊβάν ή τον περαιτέρω ενσωματώσεων τον πρώην χωρών της ASEAN που προωθεί η Ουάσινγκτον στην περιοχή της Άπω ανατολής και της νοτιανατολικής Ασίας. ‘Οπου και πρέπει να το σημειώσουμε αυτό σημειώνεται πλέον και ο εξοπλισμός της Ιαπωνίας.  Μετά από τόσες δεκαετίες του ειρηνικού αφοπλισμού της υπό την υρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ και προφανώς η Κίνα θα χρησιμοποιήσει ίσως τον ουκρανικό πόλεμο ως ένα μοχλό πίεσης έναντι των αμερικανών για αυτό στην Ασία και όχι μόνο. Το ίδιο ισχύει και με το Ιράν φυσικά όπου και εκεί είναι σε διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα του σταμάτησαν και το Ιράν υποστηρίζει ανοιχτά την Ρωσία και με τα  drones αλλά και λίαν συντόμως με τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ενώ ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ ο επτάψυχος Νετανιάχου διατρανώνει ότι το Ιράν δεν απέχει παρά μόνο ένα βήμα από το 90% του πληθυσμού του ουράνιου.

Παρόλο που όλοι διαδήλωναν όχι μόνο κατά του Αζερμπαϊτζάν αλλά και κατά της Τουρκίας κατά το δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ το 70% περίπου του οπλοστασίου του Αζερμπαϊτζάν προέρχεται από το Ισραήλ. Για αυτό το λόγο υπάρχει και κακά τα ψέματα και μία ανοχή έστω μια διακριτική αν όχι πέραν των καταδικαστικών δηλώσεων εκ μέρους της Δύσης και εκ μέρους γιατί έναντι της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν ,όχι μόνο έναντι του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός του εδάφους της αλλά και έναντι των διεθνώς αναγνωρισμένων σύνορα με την Αρμενία. Δηλαδή ενώ αυξάνεται επικίνδυνα ο υδράργυρος στην πίσω αυλή της Ρωσίας εξαιτίας ακριβώς αυτής της αποδυνάμωσης της ισχύος της Ρωσίας στην περιφέρεια της,στο λεγόμενο εγγύς εξωτερικό, δεν θα διαμαρτυρηθούν τόσο στους διαδρόμους του Λόφου του Καπιτωλίου για μία νέα στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν είτε κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είτε κατά της Αρμενίας γιατί το εβραϊκό λόμπι και το Ισραήλ συνεργάζονται αν όχι συμμαχούν με το Αζερμπαϊτζάν.