Nέα της αγοράς

Μειώθηκε η ζήτηση ενέργειας τον Φεβρουάριο

Μειώθηκε η ζήτηση ενέργειας τον Φεβρουάριο

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, υποχώρηση των τιμών και υψηλή συμμετοχή του LNG στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, τόσο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όσο και σε ετήσια βάση

Μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, υποχώρηση των τιμών και υψηλή συμμετοχή του LNG στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, τόσο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όσο και σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης της ελληνικής αγοράς του ΙΕΝΕ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 3.907,116 MWh κινούμενη καθοδικά μετά δύο συνεχόμενους μήνες ανοδικής πορείας. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,814 MW, αυξημένο κατά 7% σε μηνιαίο επίπεδο, αλλά μειωμένο κατά 10% σε ετήσια βάση. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 στο 25% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (23%), ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 14%. Το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής τον Φεβρουάριο βασίστηκε κυρίως στις ΑΠΕ (33%). Σε ετήσια βάση η συμμετοχή των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 3%. Ο λιγνίτης συμμετείχε με ποσοστό 19% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 5%, ενώ ποσοστό 18% κάλυψαν οι εισαγωγές. Η συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ (μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) έφτασε στο 38%.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 6% σε μηνιαία βάση, στις 4,8 TWh, και κατά 13% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022. Το 71% αυτών των ποσοτήτων (3,4 TWh) αντιστοιχεί σε LNG που έφτασε στη Ρεβυθούσα και εισήχθη στο σύστημα μέσω του σημείου εισόδου Αγ. Τριάδας. Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου περιορίστηκαν στο 10% (0,5 TWh) και του αζερικού μέσω του ΤΑΡ στο 15% (0,7 TWh). Eνα ποσοστό 4% (0,2 TWh) εισήχθη στο σύστημα μέσω των Κήπων από την Τουρκία.

Η συνεισφορά του LNG κατά 71% τον περασμένο Φεβρουάριο θεωρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη έχει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία διαμορφώθηκαν σε 0,4 TWh σε συνέχεια των αυξημένων εξαγωγών που παρατηρούνται από τον περασμένο Μάιο.

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο επηρεάστηκαν από τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν στο TTF της Ολλανδίας, όπου η τιμή κυμάνθηκε στα 50-60 ευρώ/MWh και μερικές ημέρες κάτω από τα 50 ευρώ/MWh για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021. Ενδεικτικά, οι συναλλαγές στο TTF έκλεισαν στα 49,87 ευρώ/MWh στις 20 Φεβρουαρίου, πολύ μακριά από το υψηλό ρεκόρ των 338 ευρώ/MWh στα μέσα Αυγούστου, αλλά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αυξημένες σε σύγκριση με τα 17 ευρώ/MWh που παρατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021.

Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο του 2023 διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στα 57,2 ευρώ/MWh, καταγράφοντας δεύτερη συνεχόμενη πτώση σε μηνιαίο επίπεδο. Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος υποχώρησε τον Φεβρουάριο κατά 19% συγκριτικά με τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στα 156,24 ευρώ/MWh. Σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος 2022 – Φεβρουάριος 2023) η τιμή ρεύματος στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε περίπου 1,4 φορά, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, και στην επίσης εντυπωσιακή αύξηση των τιμών των ρύπων, που ξεπέρασε μέσα στον Φεβρουάριο του 2023 τα 100 ευρώ ο τόνος.

Χρύσα Λιάγγου/kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments