Διεθνή

Η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Τρας στους Τόρηδες

Η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Τρας στους Τόρηδες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μπορεί να παρέμεινε στην εξουσία για ένα εξαιρετικά βραχύ διάστημα 48 ημερών, η Λιζ Τρας έχει όμως «σφραγίδα»

Μπορεί να παρέμεινε στην εξουσία για ένα εξαιρετικά βραχύ διάστημα 48 ημερών, η Λιζ Τρας έχει όμως «σφραγίδα». Οι νεοφιλελεύθεροι του Συντηρητικού Κόμματος έχουν συγκροτήσει άτυπα την δική τους πτέρυγα, εισηγούνται ιδέες και πολιτικές, παρακολουθούν τις κινήσεις των Χαντ – Σούνακ   και αγωνίζονται για την επάνοδο στο τιμόνι της πρωθυπουργού με το στυλ Θάτσερ και τον εκρηκτικό χαρακτήρα.

Με βάση δημοσίευμα στο Politico,  ενώ η Τρας μπορεί να συνετρίβη μέσα σε 50 ημέρες, η πτέρυγα της ελεύθερης αγοράς του Συντηρητικού Κόμματος είχε μια ζωή πολύ πριν από αυτήν. Και μια ομάδα βουλευτών των Τόρηδων προσπαθεί τώρα να διασφαλίσει ότι θα επιβιώσει και στο μέλλον.

Οι συνταξιδιώτες της, με επικεφαλής τους πρώην υπουργούς της, Simon Clarke και Ranil Jayawardena, σχημάτισαν την Conservative Growth Group τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι οι χαμηλοί φόροι και η απορρύθμιση δεν θα πέσουν εκτός της ατζέντας των Τόρις.

Ο Mark Littlewood, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων, μιας από τις φιλελεύθερες δεξαμενές σκέψης του Westminster με τόσο μεγάλη επιρροή στην ατζέντα του Truss, είπε ότι ενώ η κυβέρνηση άξιζε τα εύσημα για την αλλαγή των συντάξεων, εξακολουθούσε να προετοιμάζεται για «πολλά άσχημα νέα. » στον προϋπολογισμό της Τετάρτης.

Ανέφερε τη σχεδιαζόμενη αύξηση του εταιρικού φόρου, παρατηρώντας: «Εάν η τελευταία διοίκηση ήταν ένοχη για μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές, ίσως αυτή η διοίκηση να είναι ένοχη για μη χρηματοδοτούμενες αυξήσεις φόρων».

Ο John Redwood, μέλος του Conservative Growth Group, επιτέθηκε επίσης στην πολιτική, που εισήγαγε ο Τζ. Χαν στα τέλη του περασμένου έτους για να καθησυχάσει τις αγορές που τρομοκρατήθηκαν από την προσέγγιση ταχείας μείωσης των φόρων της Τρας. «Έχουμε δει στο παρελθόν όταν οι κυβερνήσεις είχαν το θάρρος να μειώσουν ορισμένους φορολογικούς συντελεστές στο εταιρικό εισόδημα, στην πραγματικότητα εισέπραξαν μάλλον περισσότερα έσοδα και όχι λιγότερα», είπε στο Politico.

Μία από τις βασικότερες υποσχέσεις της Τρας, δηλάδή οι «επενδυτικές ζώνες» για την τόνωση της απασχόλησης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρόκειται να επανεμφανιστεί στον προϋπολογισμό που θα παρουσιαστεί απόψε. Αλλά ανανεωμένο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Τ. Χαντ «μοιάζει περισσότερο με ζώνες επιδοτήσεων παρά με επενδυτικές ζώνες», παραπονέθηκε πολιτικός συνοδοιπόρος της Τρας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος υπερασπίστηκε το σχέδιο, λέγοντας ότι οι νέες περιοχές θα έρθουν με φορολογικές ελαφρύνσεις παρόμοιες με αυτές για τα freeports, που θα αναπτυχθούν σε πιο διαχειρίσιμη κλίμακα από αυτή που οραματίστηκε η Truss.

Η πρώην πρωθυπουργός δεν αναμένεται να υποτιμήσει τον προϋπολογισμό της Τετάρτης και να παρακολουθήσει την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Τ. Χαντ, αλλά παραμένει σθεναρά της άποψης ότι οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments