Οικονομία

Γέλεν: Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές

Γέλεν: Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους θα είναι εκεί όταν χρειαστεί, χάρη στις «αποφασιστικές και δυναμικές» ενέργειες που έγιναν μετά την αδυναμία της Silicon Valley Bank να αποκρούσει ένα κύμα εκροών καταθέσεων που προκάλεσε την πτώση της την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Σε δηλώσεις της στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, ανέφερε  ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που παρουσιάστηκαν την Κυριακή από το Υπουργείο Οικονομικών και άλλες αμερικανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές για να στηρίξουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley με έδρα την Καλιφόρνια υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τους καταθέτες.

“Μπορώ να διαβεβαιώσω τα μέλη της επιτροπής ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και ότι οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν”, τόνισε η Γέλεν.

“Οι ενέργειες αυτής της εβδομάδας καταδεικνύουν την αποφασιστική μας δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών παραμένουν ασφαλείς”.

Τα σχόλια ήταν τα πρώτα της Γέλεν προς τους ομοσπονδιακούς νομοθέτες μετά τα έκτακτα μέτρα του Σαββατοκύριακου για τη στήριξη των καταθετών και την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα, τα οποία έγιναν δεκτά με ανακούφιση και έκπληξη στο Καπιτώλιο, όπου οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικανοί τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Γέλεν δήλωσε ότι η κατάρρευση της Silicon Valley ήταν ουσιαστικά μια αδυναμία να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των καταθετών για τα χρήματά τους, αφού οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά το τελευταίο έτος υποβάθμισαν την αξία των επενδύσεων σε ομόλογα στις οποίες στηρίχθηκαν για να χρηματοδοτήσουν τις αναλήψεις των πελατών. Σημείωσε επίσης το υψηλό επίπεδο ανασφάλιστων καταθέσεων στη Silicon Valley ως επιβαρυντικό παράγοντα.

“Υπήρχε κίνδυνος ρευστότητας σε αυτή την κατάσταση”, δήλωσε η Γέλεν στην επιτροπή. “Θα εξεταστεί προσεκτικά τι συνέβη στην τράπεζα και τι προκάλεσε αυτό το πρόβλημα, αλλά είναι σαφές ότι η πτώση της τράπεζας, ο λόγος που έπρεπε να κλείσει, ήταν ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα ανάληψης των καταθετών”.

Στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις της δεν έκανε καμία αναφορά στην κατάσταση που περιβάλλει την Credit Suisse, η οποία είδε τις μετοχές της να καταρρέουν την Τετάρτη πριν οι ρυθμιστικές αρχές υποσχεθούν σωσίβιο ρευστότητας στη ναυαρχίδα των ελβετικών δανειστών.

Η Γέλεν δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάστηκε με τη Fed και την FDIC για να προστατεύσει όλους τους καταθέτες και των δύο τραπεζών και δημιούργησε μια νέα διευκόλυνση για να δώσει στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

“Οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι δεν προστατεύονται από την κυβέρνηση. Το σημαντικό είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται ούτε τίθενται σε κίνδυνο χρήματα των φορολογουμένων με αυτή την ενέργεια”, δήλωσε στην επιτροπή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments