Οικονομία

Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο για την Credit Suisse

Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο για την Credit Suisse

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo//Steffen Schmidt/Keystone via AP, File

«Είναι μια τράπεζα που μοιάζει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναβάλει σε τάξη τον οίκο της», είχε σημειώσει ο Κρις Μποσάν, αναλυτής στην IG, σε σχόλιό του αυτή την εβδομάδα

Credit Suisse, μία από τις 30 μεγάλες τράπεζες στον κόσμο που θεωρούνται υπερβολικά σημαντικές για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν, έχει δύο ημέρες για να βρει μια φόρμουλα που θα της επιτρέψει να καθησυχάσει και να πείσει, πριν από το άνοιγμα, τη Δευτέρα, των αγορών και το φάσμα μιας νέας μαύρης εβδομάδας. Χθες, Παρασκευή, το βράδυ, οι Financial Times ανέφεραν, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, πως η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, βρίσκεται σε συνομιλίες για την πλήρη ή μερική εξαγορά της αντιπάλου της, με τις ευλογίες των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα (BNS) «επιθυμεί μια απλή λύση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα», διαβεβαιώνει η επιχειρηματική εφημερίδα, η οποία αναγνωρίζει πως δεν είναι βέβαιο ότι θα καταστεί δυνατό να βρεθεί μια συμφωνία.

Ούτε η Credit Suisse ούτε η BNS θέλησαν να σχολιάσουν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η UBS και η η ελβετική ρυθμιστική αρχή της χρηματαγοράς (Finma) δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό.

Σίγουρα η Credit Suisse δεν είναι ακριβή. Έπειτα από μια μαύρη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, η οποία εξανάγκασε την κεντρική τράπεζα να δανείσει 50 δισεκ. ελβετικά φράγκα (50,4 δισεκ. ευρώ) για να δώσει μια ανάσα στη τράπεζα της Ζυρίχης και να καθησυχάσει τις αγορές, δεν άξιζε κατά το χθεσινοβραδινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου παρά μόλις λίγο περισσότερο από 8 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (8,1 δισεκ. ευρώ).

Όμως μια εξαγορά αυτού του μεγέθους είναι φοβερά περίπλοκη, πολύ περισσότερο που στην προκειμένη περίπτωση επείγει.

Και μολονότι οι δύο ρυθμιστικές αρχές υπογραμμίζουν πως «η Credit Suisse ικανοποιεί τις απαιτήσεις για το κεφάλαιο και τη ρευστότητα που επιβάλλονται στις τράπεζες συστημικής σημασίας», η άνοδος των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας, των CDS (Credit default swaps), είναι μια ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης.

Η Credit Suisse πέρασε δύο χρόνια που σηματοδοτήθηκαν από σκάνδαλα, τα οποία αποκάλυψαν, καθ’ ομολογίαν μάλιστα της διεύθυνσης, «ουσιαστικές αδυναμίες» στον «εσωτερικό έλεγχό» της. Η Finma την είχε κατηγορήσει ότι «παρέλειψε τις υποχρεώσεις της για έλεγχο» στην υπόθεση της χρεοκοπίας της χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, η οποία σηματοδότησε την αρχή των προβλημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments