Διεθνή

Ερντογάν: Στα 104 δισ. δολάρια ανέρχονται οι ζημιές από τον σεισμό

Ερντογάν: Στα 104 δισ. δολάρια ανέρχονται οι ζημιές από τον σεισμό

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Στα 104 δισ. δολάρια, εκτιμάει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας - μέσω βιντεοκλήσης - σε διεθνή διάσκεψη στις Βρυξέλλες για τη συγκέντρωση πόρων για τη στήριξη των θυμάτων και την αποκατάσταση των ζημιών στην Τουρκία και τη Συρία.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία συγκλονίστηκε από μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας στις 6 Φεβρουαρίου, ο Ερντογάν είπε ότι δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών που σημειώθηκαν με διαφορά 9 ωρών στην ίδια περιοχή προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές και απώλειες ζωών σε 11 επαρχίες όπου ζούσαν 14 εκατομμύρια πολίτες.

«Όποια και αν είναι η οικονομική της κατάσταση, είναι αδύνατο για μια χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της μια καταστροφή αυτού του μεγέθους», τόνισε.

Ο ίδιος, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να χτίσουμε υψηλής ποιότητας και ασφαλή κτίρια σε ένα χρόνο για να καλύψουμε τις στεγαστικές ανάγκες ολόκληρης της σεισμικής ζώνης», προσθέτοντας πως «σχεδιάζουμε να παραδώσουμε 319.000 σπίτια τον πρώτο χρόνο και 650.000 σπίτια συνολικά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανοίγοντας τη διάσκεψη ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα παράσχει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση στην Τουρκία και 108 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 56.000 ανθρώπους σε αυτές τις δύο χώρες.

Στη Συρία, οι ζημιές υπολογίζονται στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ΟΗΕ και το κόστος των επειγουσών επισκευών σε 14,8 δισεκατομμύρια. Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτίμησε τη «συνολική οικονομική επιβάρυνση της καταστροφής του σεισμού» στην Τουρκία στα 103,6 δισεκατομμύρια δολάρια και δήλωσε ότι αυτό ανέρχεται στο 9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2023.

Για την Τουρκία η χρηματοδότηση μέχρι στιγμής φτάνει μόνο στο 16% του ποσού για το οποίο απηύθυνε έκκληση ο ΟΗΕ να συγκεντρωθεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments