Διεθνή

Η Συμμαχία δεν πουλά τα προβλεπόμενα όπλα της

Η Συμμαχία δεν πουλά τα προβλεπόμενα όπλα της

Πηγή Φωτογραφίας: gr.usembassy.gov

Μόνο 7 από τα 30 μέλη της συμμαχίας ξόδεψαν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα το 2022, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κατά το δημοσίευμα του Politico.

Μόνο 7 από τα 30 μέλη της συμμαχίας ξόδεψαν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα το 2022, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κατά το δημοσίευμα του Politico.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τον κοινό στόχο να δαπανήσουν το 2% της οικονομικής παραγωγής για την άμυνα, σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Και σε ολόκληρη τη στρατιωτική συμμαχία, μόνο επτά από τα 30 μέλη ξόδεψαν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα πέρυσι.

Γερμανία: 1,49%. Ιταλία: 1,51%. Γαλλία: 1,89%.

Και παρόλο που αυτό ανέρχεται σε δισεκατομμύρια, αξιωματούχοι και ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μέλη του οργανισμού θα χρειαστεί να ξοδέψουν πολύ περισσότερα για να διασφαλίσουν την ασφάλειά του.

Όλες οι εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ για το 2022, δείχνουν ότι ενώ οι σύμμαχοι διοχετεύουν σημαντικά περισσότερα χρήματα στους στρατούς τους εδώ και χρόνια, πολλοί εξακολουθούν να υστερούν σε μεγάλο βαθμό από τον στόχο δαπανών της συμμαχίας, που τέθηκε το 2014, να ξοδέψουν 2% για την άμυνα μέσα σε μια δεκαετία.

Από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο η Ελλάδα, η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερο από το 2% της οικονομικής τους παραγωγής για την άμυνα πέρυσι, δείχνει η ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει την ευαίσθητη δυναμική της συμμαχίας, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η θετική τροχιά και ότι πολλοί σύμμαχοι έχουν σχέδια για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Υπάρχει κατανόηση εντός της συμμαχίας ότι η υπόσχεση αύξησης των αμυντικών δαπανών και η πραγματοποίηση της δεν είναι το ίδιο πράγμα.

«Οι πολιτικές διακηρύξεις για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων είναι ευπρόσδεκτες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Κεντρικής Ευρώπης στον τομέα της άμυνας. Το να κάνεις δεσμεύσεις είναι εύκολο, πρόσθεσαν.

«Αλλά η δαπάνη σημαντικών επιπλέον χρημάτων για την άμυνα είναι πολύ δύσκολη στην πράξη», είπε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας πολλά σημεία συμφόρησης που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτά περιλαμβάνουν αναποτελεσματικό αμυντικό σχεδιασμό, έλλειψη πρώτων υλών για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, μακροχρόνιες διαδικασίες προμηθειών και περιορισμένη παραγωγική ικανότητα που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να επεκταθεί.

«Οι πραγματικές αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κάποια στιγμή, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον αρκετά χρόνια – υπό την προϋπόθεση ότι διατηρηθεί η υπάρχουσα πολιτική βούληση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments