Διεθνή

Σάντσεθ: Προσέγγιση ισπανικής δεξιάς και ακροδεξιάς

Σάντσεθ: Προσέγγιση ισπανικής δεξιάς και ακροδεξιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Leon Neal | Συντελεστές: AP

Ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP), βρίσκεται σε συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα VOX, καθώς ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την διαδικασία της ψήφισης μιας πρότασης δυσπιστίας κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Σε κομματική συνεδρίαση το Σάββατο, ο Σάντσεθ (PSOE/S&D) κατηγόρησε τον Νούνιεθ Φεϊχόο ότι «έρχεται πιο κοντά στο VOX» με την αποχή του κόμματός του. Ο προκάτοχος του Νούνιεθ, πρώην ηγέτης του PP Πάμπλο Κασάδο, τον Οκτώβριο του 2020, είχε ψηφίσει κατά μιας παρόμοιας πρότασης δυσπιστίας, που επίσης είχε κατατεθεί από το VOX.

Ο Σάντσεθ υπενθύμισε ότι ο Κασάδο είχε τότε «πάρει μια σαφή απόσταση με την ακροδεξιά», αλλά ότι με την αποχή του, το PP ευθυγραμμίζεται τώρα -έμμεσα- μαζί της.

«Ο λόγος είναι απλός: Το σχέδιο του Φεϊχόο είναι να (επαναλάβει) την κυβέρνηση συνασπισμού με την ακροδεξιά (στην Καστίλλη και Λεόν) με ό,τι αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε ο Σάντσεθ σύμφωνα με το euractiv.gr

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο την Τρίτη και θα ψηφιστεί στη Βουλή την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, είναι πιθανότατα καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς μόνο οι 52 βουλευτές του VOX στο κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της -αριθμός που φυσικά δεν πλησιάζει τους 176 βουλευτές που απαιτούνται για να περάσει η πρόταση.

Ο πρώην ηγέτης των Ισπανών κομμουνιστών και βετεράνος διανοούμενος Ραμόν Ταμάμες, ο οποίος συνέταξε την πρόταση και θα την παρουσιάσει, εξήγησε ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη επειδή ο Σάντσεθ έχει μετατρέψει την Ισπανία σε μια «απορροφητική απολυταρχία», όπως αναφέρει το κείμενο της πρότασης.

Εκτός από την έντονη κριτική που ασκεί στον Σάντσεθ και τον αριστερό συνασπισμό του, ο Ταμάμες προτείνει πρόωρες εκλογές για τις 28 Μαΐου.

«Γιατί θέλουν τόσο απεγνωσμένα να τελειώσει η νομοθετική περίοδος, γιατί είναι τόσο ανυπόμονοι, τι συμβαίνει τόσο τρομερό που τους αναστατώνει τόσο πολύ; Δέχονται επίθεση επειδή υπάρχει μια κυβέρνηση που κυβερνά για την πλειοψηφία και δεν υποκλίνεται στους ισχυρούς», δήλωσε ο Σάντσεθ.

«Ο ηγέτης της ακροδεξιάς (Σαντιάγο Αμπασκάλ) δεν δείχνει το πρόσωπό του και παρουσιάζει έναν ενδιάμεσο υποψήφιο (Ταμάμες)», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Σάντσεθ κάλεσε τα κόμματα να φανταστούν τι θα είχε συμβεί αν η πρόταση μομφής του 2020 ήταν επιτυχής και υπενθύμισε τα πολλά επιτεύγματα της κυβέρνησής του από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2018 – μεταξύ άλλων, όπως, σύμφωνα με τον ίδιο, την πρόοδο στην αγορά εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τον «φόρο αλληλεγγύης» στις μεγάλες τράπεζες και τις εταιρείες ηλεκτρισμού.

Το PSOE του Σάντσεθ συγκεντρώνει σήμερα 32,7%, έξι μονάδες περισσότερες από το 4,7% του Φεβρουαρίου, ενώ ο αριστερός εταίρος του συνασπισμού του σημείωσε δραματική πτώση στις δημοσκοπήσεις στο 10%, όπως αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση της κρατικής εταιρείας CIS. Την ίδια στιγμή, το PP βρίσκεται στο 28%, σχεδόν δύο μονάδες λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα.

Τον Μάιο θα διεξαχθούν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία – μια ψηφοφορία που πολλοί θεωρούν ως την πρώτη δοκιμασία για τον συνασπισμό του Σάντσεθ με το Unidas Podemos – μια πολιτική σχέση που σήμερα δέχεται πυρά.

Οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, όταν η Ισπανία θα βρίσκεται στον τελευταίο μήνα της προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ που αρχίζει την 1η Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments