Ελλάδα

Εν εξάλλω ο Βαρθολομαίος με τον Κύριλλο

Εν εξάλλω ο Βαρθολομαίος με τον Κύριλλο

Πηγή Φωτογραφίας: to vima.gr//protothema

Εν εξάλλω έγινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Κύριλλο

Εν εξάλλω έγινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Κύριλλο λόγω της στάσης που ο προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας τηρεί έναντι του καθεστώτος του Βλαδίμηρου Πούτιν και έναντι των Ουκρανών πιστών.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο της Λιθουανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στράφηκε εναντίον του Ρώσου προκαθημένου, διότι αυτός τείνει να καταστεί «εργαλείο για τους στρατηγικούς στόχους» των κρατικών αρχών της Μόσχας.

Μάλιστα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατηγόρησε τον Κύριλλο για εμπλοκή στην υπόθεση της απαγωγής παιδιών από το Κίεβο, υποστηρίζοντας πως «η Εκκλησία και η κρατική ηγεσία της Ρωσίας συνεργάστηκαν στο έγκλημα της επίθεσης και μοιράστηκαν την ευθύνη για τα εγκλήματα που προέκυψαν, όπως η συγκλονιστική απαγωγή των ουκρανικών παιδιών».

Αυτή η εγκληματική πρακτική υπηρετείται από το Ρώσο προκαθήμενο, ο οποίος βάλλει εναντίον της ενότητας του χριστεπώνυμου πληρώματος. Έτσι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως «ο διαθρησκευτικός μας διάλογος πρέπει να επικεντρωθεί στους τρόπους αντίστασης και εξουδετέρωσης της ικανότητας της ηγεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας να υπονομεύει την ενότητα και να νομιμοποιεί θεολογικά εγκληματική συμπεριφορά».

Ο Πατριάρχης επέμεινε, για μία ακόμη φορά, στην ανάγκη να τηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στο Φανάρι και τις δύο εμπόλεμες χώρες. «Η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να βοηθήσει τα παιδιά της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι κοινό το χριστιανικό μας καθήκον να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις του διαλόγου για να επαναφέρουμε τους Ρώσους αδελφούς και αδελφές μας στην κοινότητά μας με κοινές αξίες».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει τον έντονο θυμό του εναντίον των πρακτικών του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος ελέγχεται για τα άκρως φιλικά προς τον Πούτιν αισθήματά του και για την μεροληπτική συμπεριφορά απέναντι προς τις καθεστωτικές μεθόδους.

Από την πλευρά της, ωστόσο, ο Ρώσος Πατριάρχης δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο γεγονός, αρνούμενος να κάνει κάποιο σχόλιο εναντίον του Βαρθολομαίου. Είναι άλλωστε γνωστή η από καιρού ασυμφωνία τους ως προς την αποστολή της Ρωσικής Εκκλησίας και ως προς τον χαρακτήρα του ρωσικού καθεστώτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments