Πολιτική

Στόχος Μητσοτάκη: H διαφύλαξη της κοινωνικής πλειοψηφίας του 2019

Στόχος Μητσοτάκη: H διαφύλαξη της κοινωνικής πλειοψηφίας του 2019

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η τοποθέτησή του για τον επόμενο Μάιο είναι σαφής και αποτελεί συνέχεια σε σχέση με τις έως τώρα αναφορές του για τον χρόνο που θα «στηθούν» οι κάλπες.

Με στρατηγικό στόχο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και με θεματολογία θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην κρατική λειτουργία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες βράδι ότι οι ερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν τον επόμενο Μάιο. Στην πρώτη, μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός δεν επιφύλαξε «εκπλήξεις» ως προς τον χρόνο των εκλογών. Η τοποθέτησή του για τον επόμενο Μάιο είναι σαφής και αποτελεί συνέχεια σε σχέση με τις έως τώρα αναφορές του για τον χρόνο που θα «στηθούν» οι κάλπες. «Μπορώ  να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού».

Στην εύλογη ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τα μετεκλογικά σενάρια για την ανάδειξη κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε, για πολλοστή φορά, συνεπής απέναντι στον εαυτό του και απέναντι στην παράταξη, της οποίας ηγείται. Για τον πρωθυπουργό, είναι καθαρό ότι η Νέα Δημοκρατία θα απευθυνθεί στους πολίτες, ζητώντάς τους αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πιο συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως «η πρώτη κάλπη «πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Στο σημείο αυτό, κρυβόταν και η «αποκάλυψη» εκ μέρους του πρωθυπουργού, η οποία αφορούσε το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινάλ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε να συναντήσει τον Κ. Μητσοτάκη, όταν αυτός του το ζήτησε μετά την εκλογή στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. «Όταν (…) ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, «καινούργιος αρχηγός κόμματος… Αρνήθηκε τη συνάντηση, αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους».

Σε ό, τι αφορά τις θεματικές που πρόκειται να αναδείξει στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφή λόγο στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην πιθανή συνταγματική ρύθμιση του εκλογικής νομοθεσίας. Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου έχει επιχειρηθεί και κατά το παρελθόν, αν και γνώρισε την λυσσώδη αντίδραση φοιτητικών μειονοτήτων και ενός μειοψηφικού διδακτικού κατεστημένου. Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται αποφασισμένος να θέσει εκ νέου το ζήτημα για την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, παράλληλα προς τα κρατικά. Η αναφορά στον εκλογικό νόμο και την εκλογική νομοθεσία δεν είχε ακόμη οριστική μορφή, κάτι που δεν συμβαίνει όμως με την διοικητική μορφή του κράτους. Η προάσπιση του επιτελικού (ή συντονιστικού) κράτους θα είναι στην κορυφή της προεκλογικής ρητορικής του κυβερνώντος κόμματος.

Οι πολιτικές αξιώσεις από τις ερχόμενες εκλογές, που τίθενται από τον πρωθυπουργό, είναι ενδεχόμενο να φαίνονται υπέρμετρες, με δεδομένες μάλιστα την πάντοτε αναπόφευκτη κυβερνητική φθορά και την πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη. Ο πρωθυπουργός έχει, ωστόσο, επίγνωση του υφιστάμενου συσχετισμού δυνάμεων στην πολιτική σκηνή και αυτό που επιθυμεί να διατηρήσει είναι η ενότητα της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που τον έφερε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια. Μια πλειοψηφία που ξεκινά από την δημοκρατική δεξιά και το μεταρρυθμιστικό κέντρο και φθάνει στον σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Είναι πολιτικές οικογένειες, δηλαδή, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται με άνεση, όπως έδειξε και η χθεσινοβραδινή συνέντευξή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments