Διεθνή

ΗΠΑ: Ποιος αντιτίθεται στην οπλοκατοχή;

ΗΠΑ: Ποιος αντιτίθεται στην οπλοκατοχή;

Πηγή Φωτογραφίας: JOSHUA ROBERTS | Συντελεστές: REUTERS

Τρία 9χρονα παιδιά και τρεις ενήλικες είναι η προσθήκη του χθεσινού μακελειού στο Τένεσι.

Τρία 9χρονα παιδιά και τρεις ενήλικες είναι η προσθήκη του χθεσινού μακελειού στο Τένεσι. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται για την ανάληψη δράσης ενάντια στην άλογη οπλοκατοχή, αλλά η κυρίαρχη κοινωνική κουλτούρα, το ισχυρό οικονομικό lobbying και το πολιτικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι βασικά εμπόδια σε μια αποφασιστικά περιοριστική πολιτική το ζήτημα της οπλοκατοχής και της χρήσης όπλων.

Η δέσμευση Μπάιντεν δεν στερείται ειλικρινών κινήτρων και υπέρ μιας πιο αυστηρής νομοθεσίας στο ζήτημα της οπλοκατοχής συνηγορεί κι η πλειοψηφία των Αμερικανών, το 57% των οποίων δηλώνει ότι επιθυμεί αυστηρότερους νόμους για τα όπλα. Το 32% δηλώνει ότι οι νόμοι πρέπει να παραμείνουν οι ίδιοι, ενώ το 10% των ερωτηθέντων τονίζει ότι πρέπει να «γίνουν λιγότερο αυστηροί.

Το θέμα είναι εξαιρετικά διχαστικό, κυρίως σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, αναφέρει το BBC.

«Οι Δημοκρατικοί είναι σχεδόν ομόφωνοι στην υποστήριξή τους για αυστηρότερους νόμους για τα όπλα», κατέληξε μια άλλη μελέτη της Gallup, με σχεδόν το 91% υπέρ της αυστηρότερης νομοθεσίας για τα όπλα.

Εντούτοις, μόνο το 24% των Ρεπουμπλικάνων, από την άλλη πλευρά, συμφώνησε με την ίδια πρόταση, μαζί με το 45% των Ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Οι πιέσεις που ασκούνται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, είναι συχνά πολύ έντονες και αφορούν όλο το κομματικό σύστημα, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς. Έτσι, επισημαίνεται ότι και το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να έχει ήδη προχωρήσει στην λήψη πιο αυστηρών νομοθετικών μέτρων, αλλά δεν το πράττει λόγω των σχέσεων που υφίστανται με οικονομικά συμφέροντα γύρω από το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Παρά  τις εσωτερικές διαμάχες, η National Rifle Association (NRA) παραμένει το πιο ισχυρό λόμπι όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έναν σημαντικό προϋπολογισμό για να επηρεάσει τα μέλη του Κογκρέσου στην πολιτική για τα όπλα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων αρκετών εκλογικών κύκλων, η ίδια, καθώς και άλλοι οργανισμοί ξόδεψαν σταθερά περισσότερα για την ανταλλαγή μηνυμάτων υπέρ των δικαιωμάτων των όπλων από τους ανταγωνιστές τους στο λόμπι που δραστηριοποιούνται υπέρ του ελέγχου των όπλων.

Ορισμένες πολιτείες έχουν επίσης φτάσει στο σημείο να εξαλείψουν σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να φέρει όπλο. Τον Ιούνιο του 2021, για παράδειγμα, ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, υπέγραψε νόμο, τον «νόμο μεταφοράς χωρίς άδεια», ο οποίος επιτρέπει στους κατοίκους της πολιτείας να φέρουν όπλα χωρίς άδεια ή εκπαίδευση.

Ομοίως, τον Απρίλιο του περασμένου έτους η Τζόρτζια έγινε η 25η πολιτεία στη χώρα, που εξαλείφει την ανάγκη για άδεια απόκρυψης ή ανοιχτής οπλοφορίας. Έτσι, εδώ και ένα περίπου χρόνο, κάθε πολίτης αυτής της πολιτείας έχει το δικαίωμα να οπλοφορεί χωρίς άδεια ή χωρίς εκπαίδευση.

Οι κυριότεροι σύμμαχοι υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας θα πρέπει να αναζητηθούν μεταξύ μιας μερίδας των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, των ηλικιακών κατηγοριών 18 – 25 ετών, με την τάση να είναι ηλικιακά μειούμενη, και όσων διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό κεφάλαιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments