Πολιτική

Εκλογές 2023: Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου

Εκλογές 2023: Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Στην επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που συνέκλιναν στην 21η Μαϊου. Δύο βασικές παράμετροι ήταν αυτές που καθόρισαν αυτή την επιλογή: Η πρώτη είναι η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά και την Παρασκευή 2 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια. Επ’ ουδενί η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να διαταράξει τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και την εκπροσώπησή της σε κρίσιμες συνόδους, όπως εκείνη των Ηγετών του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Λιθουανία στις 11 και 12 Ιουλίου. Εκτιμάται ότι έως εκείνες τις μέρες θα έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από εκλογές στις 2 Ιουλίου νέα κυβέρνηση.

Ο πολιτικός οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες

Ο εκλογικός κύβος ερρίφθη, καθώς στην εισηγητική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου.Η επιλογή της ημερομηνίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε διότι οποιαδήποτε Κυριακή νωρίτερα μέσα στον Μάιο θα έφερνε τις δεύτερες εκλογές, που θεωρείται περίπου σίγουρο ότι θα γίνουν, εντός του Ιουνίου, στο μέσον δηλαδή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Για να μη συμβεί αυτό, η πρώτη διαθέσιμη Κυριακή ήταν στις 21 Μαΐου, καθώς με τον τρόπο αυτό οι επόμενες εκλογές θα γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών, δηλαδή στις 2 Ιουλίου.

Καθώς λοιπόν οι κάλπες θα στηθούν ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα είναι πιθανότατα στις 25 Απριλίου. Την προηγούμενη ακριβώς ημέρα, τη Δευτέρα 24 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα διαλύσει τη Bουλή με πρόταση της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 21 Μαΐου. Έτσι, λοιπόν, ξεκινάει ένας «μαραθώνιος» 70 ημερών, από τις 24 Απριλίου μέχρι τις δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments