Διεθνή

Oligarch Files: Ο Αμπράμοβιτς χρηματοδοτούσε κρυφά την Φίτεσε Ολλανδίας

Oligarch Files: Ο Αμπράμοβιτς χρηματοδοτούσε κρυφά την Φίτεσε Ολλανδίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την εξαγορά της ολλανδικού ποδοσφαιρικού συλλόγου τη Φίτεσε χρηματοδότησε ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς

Την εξαγορά της ολλανδικού ποδοσφαιρικού συλλόγου τη Φίτεσε χρηματοδότησε ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον τρόπο δράσης του 56χρονου ολιγάρχη και στις ομάδες που ευνοήθηκαν, την εποχή που διατηρούσε ακόμη υπό την κατοχή του την Τσέλσι.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, δείχνουν ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς χρηματοδότησε ιδιωτικά την εξαγορά και διατήρησε τις λειτουργίες αυτού του κορυφαίου ποδοσφαιρικού συλλόγου στην Ολλανδία, ενώ ταυτόχρονα ήταν ιδιοκτήτης της Τσέλσι .

Η ολλανδική Φίτεσε και η αγγλική Τσέλσι είχαν υποστηρίξει και οι δύο ότι ο Αμπράμοβιτς δεν είχε καμία οικονομική ή διοικητική ανάμειξη με την ολλανδική Φίτεσε, κατά τη διάρκεια δύο ερευνών που είχαν διενεργηθεί από την Ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Ωστόσο, τα αρχεία Oligarch (Oligarch Files), μια συλλογή δεδομένων που διέρρευσαν από την υπεράκτια εταιρεία παροχής υπηρεσιών MeritServus, δείχνουν ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος παρείχε τουλάχιστον 117 εκατομμύρια ευρώ σε μυστική χρηματοδότηση για την εξαγορά της Vitesse, μέσω πολλών οντοτήτων, που ήταν εγγεγραμμένες σε ασαφείς υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Ο Guardian και το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας εξέτασαν τα έγγραφα αυτά.

Τα έγγραφα έρχονται να δείξουν ότι ο Αμπράμοβιτς χρηματοδότησε τις δαπάνες της Φίτεσε με μια σειρά δανείων αξίας τουλάχιστον 117 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2015. Αυτή ήταν μια τεράστια επένδυση για την Φίτεσε, ο συνολικός κύκλος εργασιών της οποίας ήταν, κατά το 2014-15, ήταν 14 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2017, ο Guardian είχε αναφέρει ότι συνεργάτες του Αμπράμοβιτς με έδρα τα γραφεία της Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ είχαν εμπλακεί στην εξαγορά της Φίτεσε. Τότε, η Τσέλσι αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας μόνο: «Απολαμβάνουμε στενή σχέση συνεργασίας με την Φίτεσε, όπως κάνουμε και με άλλους συλλόγους».

Οι κανόνες της UEFA, της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου, απαιτούν από τους συλλόγους που παίζουν ο ένας εναντίον του άλλου να είναι ανεξάρτητοι και να λειτουργούν «για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των διοργανώσεων» και ότι «κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να έχει έλεγχο ή επιρροή σε περισσότερα από ένα σύλλογος που συμμετέχει σε διαγωνισμό συλλόγων της UEFA».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments