Διεθνή

Ρωσία και Β. Κορέα πυκνώνουν τις σχέσεις τους

Ρωσία και Β. Κορέα πυκνώνουν τις σχέσεις τους

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Η Ρωσία στέλνει αντιπροσωπεία στη Βόρεια Κορέα για να προσφέρει τρόφιμα σε αντάλλαγμα για όπλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι

Η Ρωσία στέλνει αντιπροσωπεία στη Βόρεια Κορέα για να προσφέρει τρόφιμα σε αντάλλαγμα για όπλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι. Η κίνηση αυτή της Μόσχας έρχεται ως μια μορφή ανταλλάγματος στην προμήθεια όπλων από την Β. Κορέα.

Πιο ειδικά, ο Τζον Κίρμπι δήλωσε πως οποιαδήποτε συμφωνία όπλων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευε με όπλα την παραστρατιωτική ομάδα Wagner και τον ρωσικό στρατό που βρίσκεται στην Ουκρανία.  Η Πιονγκγιάνγκ είχε προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν νέες πληροφορίες σχετικά με μια συμφωνία.

«Κατανοούμε επίσης ότι η Ρωσία επιδιώκει να στείλει αντιπροσωπεία στη Βόρεια Κορέα και ότι η Ρωσία προσφέρει στη Βόρεια Κορέα τρόφιμα σε αντάλλαγμα για τα πυρομαχικά που λαμβάνει», ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, που πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση και την πιθανολογούμενη συμφωνία.

Προχθές, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε στη μαύρη λίστα έναν Σλοβάκο, επειδή ενεργούσε ως μεσίτης μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ο Σλοβάκος Ashot Mkrtychev, 56 ετών, είχε κανονίσει πωλήσεις και είχε οργανώσει συμφωνίες που θα επέτρεπαν στη Βόρεια Κορέα να στείλει όπλα στη Ρωσία στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023.

Σε αντάλλαγμα η Πιονγκγιάνγκ έλαβε μετρητά, εμπορικά αεροσκάφη, εμπορεύματα και πρώτες ύλες, είπαν.

Η εγγραφή στη μαύρη λίστα κυρώσεων σημαίνει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν συναλλαγές με τον Ashot Mkrtychev και παγώνει τα περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία αναγκάστηκε να αγοράσει στρατιωτικό υλικό από τη Βόρεια Κορέα καθώς οι κυρώσεις συμπιέζουν την ικανότητα της Μόσχας να προμηθεύει τον στρατό της. Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η Μόσχα βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς εκατομμυρίων ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού από την Πιονγκγιάνγκ για χρήση στην Ουκρανία. Και πρόσθεσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναγκαστεί να αγοράσει επιπλέον βορειοκορεατικά όπλα καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν. Οι αγορές από τη Βόρεια Κορέα είναι σημάδι «σοβαρών ελλείψεων εφοδιασμού», συμπλήρωσαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments