Διεθνή

Μπαίνει και η Γερμανία στον χορό των απεργιών;

Μπαίνει και η Γερμανία στον χορό των απεργιών;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η μεγάλη απεργία της περασμένης Δευτέρας στη Γερμανία προδιαγράφει μισθολογικές διενέξεις

Η μεγάλη απεργία της περασμένης Δευτέρας στη Γερμανία προδιαγράφει μισθολογικές διενέξεις. Οι απεργίες μάλλον θα ενταθούν ως αποτέλεσμα της ισχυρότερης θέσης των εργαζομένων. Ο παραλληλισμός όμως με την εκρηκτική Γαλλία είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, ατυχής.

Πριν από λίγες ημέρες, η πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες θα πρέπει να επωμιστούν εξίσου τα αυξημένα βάρη. Εάν, αντιθέτως, κάθε πλευρά προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειές της, τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, οι μισθοί και οι τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ένα σε αύξηση του άλλου.

Τα συνδικάτα φυσικά δεν αντιλαμβάνονται έτσι το πρόβλημα, τουλάχιστον όχι ως απόρροια των αιτημάτων τους. «Το να μιλάμε για ένα ενδεχόμενο ανοδικό σπιράλ είναι ανοησία», λέει ο επικεφαλής του συνδικάτου του κλάδου παροχής υπηρεσιών Verdi, Φρανκ Βερνέκε: «Αν συναθροίσω όλα τα αιτήματά μας μαζί, τότε απαιτούμε λιγότερα από τον πραγματικό πληθωρισμό».

Ο Κλέμενς Φουστ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, αναμένει επίσης μια συμφωνία: «Όπως πάντα, νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός. Θεωρώ ότι οι εργοδότες θα υποχωρήσουν σε κάποιο βαθμό. Αλλά φυσικά υπάρχουν όρια και εδώ. Αναμένω λοιπόν μισθολογική αύξηση της τάξης του 7%, που θα εξακολουθούσε να είναι κάτω από το ποσοστό πληθωρισμού, θα ανακούφιζε όμως τα νοικοκυριά και τους εργαζομένους», δηλώνει ο Φουστ στην DW.

Από την άλλη το προσκείμενο στους εργοδότες Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) υποστηρίζει ότι οι υψηλότεροι μισθοί από μόνοι τους δεν θα μείωναν την έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων. Δεν θα μπορούσαν ούτε να καλύψουν την απουσία δεξιοτήτων βραχυπρόθεσμα, ούτε να μεταβάλουν τις συνθήκες στην αγορά εργασίας μεσοπρόθεσμα, προς τη δημιουργία επαρκούς κινητικότητας. «Αντιθέτως, οι υψηλότεροι μισθοί σε τομείς όπου η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, θα αύξαναν τις τιμές στις υπηρεσίες και τα αγαθά βραχυπρόθεσμα», γράφει ο ειδικός στην αγορά εργασίας του IW Αλεξάντερ Μπούρστεντε σε μια μελέτη.

Αναμφισβήτητα, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει γενική έλλειψη εργαζομένων και ειδικευμένων εργαζόμενων στο μέλλον. Αυτό υποστηρίζουν και οι τελευταίες προβλέψεις του Ινστιτούτου Ερευνών για την Απασχόληση (IAB).

Ο αριθμός των απασχολουμένων θα φθάσει επίσης σε νέο υψηλό, λίγο κάτω από τα 46 εκατομμύρια. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι μεγαλύτερη απ’ όσο ήταν εδώ και δεκαετίες. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες προσπαθούν να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους ακόμη και σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η θετική ανάπτυξη της απασχόλησης στηρίζει τα εισοδήματα και, ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντική βάση σταθερότητας για την οικονομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments