Διεθνή

Η Λιζ Τρας ζητεί αυστηρότερη πολιτική απέναντι στην Κίνα

Η Λιζ Τρας ζητεί αυστηρότερη πολιτική απέναντι στην Κίνα
Η Λιζ Τρας υποστηρίζει πως η Μεγάλη Βρετανία και η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ πρέπει να σταματήσουν την ένταξη της Κίνας σε αυτήν την εμπορική συμφωνία.

Την αυστηροποίηση της πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας απέναντι στην Κίνα ζητεί η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, με αφορμή την  «Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Διειρηνική Συνύπαρξη», γνωστή ως CPTTP.

Η Λιζ Τρας υποστηρίζει πως η Μεγάλη Βρετανία και η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ πρέπει να σταματήσουν την ένταξη της Κίνας σε αυτήν την εμπορική συμφωνία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να χρησιμοποιήσει τη νεοαποκτηθείσα συμμετοχή του στην μεγάλη εμπορική συμφωνία Ινδο-Ειρηνικού για να σταματήσει την ένταξη της Κίνας», δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρους.

Μιλώντας την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι είχε λάβει την έγκριση για ένταξη στην CPTTP,  η πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ήταν «ουσιώδες» να αποκλειστεί η ένταξη της Κίνας, παρά την αίτηση ένταξης από το Πεκίνο.

«Θα περίμενα από τη βρετανική κυβέρνηση τώρα ή στο μέλλον να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση», είπε η πρώην επικεφαλής των Συντηρητικών.

Η προσπάθεια της Βρετανίας να ενταχθεί στο μελλοντικό μπλοκ των 12 εθνών έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης μετατόπισης της εξωτερικής πολιτικής προς τον Ινδο – Ειρηνικό,  εκεί όπου η Κίνα δραστηριοποιείται ολοένα και περισσότερο.

Η ιδιότητα του μέλους του Ηνωμένου Βασιλείου, που εγκρίθηκε κατ’ αρχήν το βράδυ της Πέμπτης, σημαίνει ότι θα έχει ψηφοφορία για το εάν θα πρέπει να μπορούν να ενταχθούν νέοι υποψήφιοι. Η Κίνα ξεκίνησε μια επίσημη προσφορά για ένταξη στο CPTPP το 2021.

Όμως, η Τρας προειδοποίησε ότι το μπλοκ αντιπροσώπευε «ένα σημαντικό αντίβαρο σε όσους επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις αξίες μας. Ειδικότερα, το CPTPP είναι ένα ζωτικής σημασίας οικονομικό προπύργιο ενάντια στην Κίνα και σε εύθετο χρόνο θα ήθελε να δει άλλες ομοϊδεάτες ελεύθερες εμπορικές χώρες να υποβάλλουν τις δικές τους αιτήσεις συμμετοχής».

Η σαφής αντίθεση της Λιζ Τρας έρχεται να επισυμβεί αφότου ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ  εξέδωσε χθες μια συγκεκαλυμμένη προειδοποίηση προς την Κίνα.

Ερωτηθείς από το ενημερωτικό δίκτυο Sky News για το εάν πρέπει να επιτραπεί στο Πεκίνο να συμμετέχει στον υπερεθνικό οργανισμό, ο Τζέρεμι Χαντ υποστήριξε ότι «ήταν μια απόφαση για όλα τα μέλη αυτού του μπλοκ και το μόνο που θα έλεγα είναι ότι η Βρετανία έχει τώρα ψήφο για να το αποφασίσει. Και αυτό δείχνει ότι η επιρροή μας σε αυτό το μέρος του κόσμου γίνεται πιο σημαντική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments