Global News

FAZ: Μάχη για το Άγιο Φως

FAZ: Μάχη για το Άγιο Φως

Πηγή Φωτογραφίας: GetReligion

Πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, οι εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ επικρίνουν περιορισμό στον αριθμό των επισκεπτών. Οι Χριστιανοί υφίστανται αυξανόμενη πίεση εκεί.

Όταν οι Σταυροφόροι κατέκτησαν τους «Αγίους Τόπους» σχεδόν πριν από χίλια χρόνια, μετέτρεψαν τον Θόλο του Βράχου σε εκκλησία και χρησιμοποίησαν το Τζαμί Αλ Άκσα ως παλάτι. Ωστόσο, στη σημερινή σύγκρουση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, οι Χριστιανοί δεν παίζουν ουσιαστικά κανέναν ρόλο. Ο ανταγωνισμός διεξάγεται μεταξύ Μουσουλμάνων και Εβραίων, με ένα εθνικό, Παλαιστινιακό- Ισραηλινό επίπεδο να προστίθεται στο θρησκευτικό επίπεδο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτόπισε προσωρινά την τελευταία σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, όταν αποφάσισε ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους μουσουλμάνους κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες του Ραμαζανιού.

Οι εκκλησίες, εν τω μεταξύ, είχαν επίσης προβλήματα με την ισραηλινή κυριαρχία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 1967. Διαμαρτύρονται για περιορισμούς και αυξανόμενες επιθέσεις από εποίκους. Η σχέση μεταξύ των χριστιανικών κοινοτήτων δεν είναι απαλλαγμένη από συγκρούσεις. Όχι μόνο στο οροπέδιο Αλ – Άκσα, αλλά και στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, υπάρχει ένα status quo που ρυθμίζει ακριβώς ποια θρησκευτική κοινότητα επιτρέπεται να κάνει τι, πότε και πού. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξαν επανειλημμένα επιχειρήματα, για παράδειγμα σχετικά με το ερώτημα ποια κοινότητα επιτρέπεται να καθαρίσει ένα συγκεκριμένο βήμα.

Ελληνορθόδοξο Πάσχα

Η εξωτερική πίεση, ωστόσο, φέρνει τους Χριστιανούς πιο κοντά. Διάφορα δόγματα πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Επέλεξαν την οροφή της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου ως τοποθεσία – Ελληνορθόδοξοι σύμφωνα με το status quo (ακόμα κι αν λίγα μέτρα μακριά Κόπτες και Αιθίοπες Χριστιανοί τσακώνονται για ένα μικρό μοναστήρι). Επικεφαλής ήταν και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο έρχονται οι εορτασμοί του Πάσχα. Η κορύφωση γίνεται το Σάββατο. Στη συνέχεια γιορτάζεται το θαύμα του Αγίου Φωτός που, σύμφωνα με την παράδοση, αναδύεται από μόνο του κάθε χρόνο στο μικρό ταφικό παρεκκλήσι του Ιησού μέσα στην εκκλησία. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα Ελληνορθόδοξα και Αρμενικά Πατριαρχεία και η Καθολική Επιμέλεια των Αγίων Τόπων έχουν εκφράσει τώρα τη λύπη τους για «παράλογους και άνευ προηγουμένου περιορισμούς στην πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο» από τις ισραηλινές αρχές. Ο Ελληνορθόδοξος Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος επέκρινε το γεγονός ότι η αστυνομία περιόριζε τον αριθμό των πιστών που μπορούσαν να παρευρεθούν στον εορτασμό των 1.200 και πλέον ετών. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι μόνο 1.800 άτομα θα μπορούσαν να βρίσκονται ταυτόχρονα στην εκκλησία το Μεγάλο Σάββατο της Ορθοδοξίας. Πατριάρχης Θεόφιλος Γ. τότε απαίτησε ότι όλοι οι Χριστιανοί «πρέπει να μπορούν να ασκήσουν το φυσικό, θεόδοτο δικαίωμά τους να φτάσουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου».

Η σύγκρουση σιγοκαίει εδώ και χρόνια. Παλαιότερα πάνω από 10.000 επισκέπτες παρακολούθησαν τη λειτουργία του Αγίου Φωτός. Η αστυνομία προσπάθησε ξανά και ξανά να μειώσει τον αριθμό. Η ίδια το δικαιολογεί με τις στριμωγμένες συνθήκες στην εκκλησία και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου. Πέρυσι, το Μεγάλο Σάββατο της Ορθοδοξίας, σημειώθηκε συμπλοκή όταν πιστοί προσπάθησαν να σπάσουν φράγματα μπροστά από την εκκλησία. Αντίθετα, οι ηγέτες της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ έκλεισαν την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου το 2018 για αρκετές ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έως ότου διευθετηθεί μια διαφωνία με την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις εκκρεμείς πληρωμές φόρων. Ακόμη και τότε έκαναν λόγο για «συστηματική εκστρατεία» κατά των χριστιανών στους Αγίους Τόπους. Τα παράπονά τους από τότε έγιναν πιο δυνατά. Οι Χριστιανοί στην Ιερουσαλήμ δεν παρενοχλούνται μόνο από οργανώσεις εποίκων που προσπαθούν συστηματικά να καταλάβουν την εκκλησιαστική περιουσία. Βλέπουν τον εαυτό τους να εκτίθεται όλο και περισσότερο σε επιθέσεις, ειδικά στην παλιά πόλη. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς ηγέτες, αυτοί προέρχονται κυρίως από φονταμενταλιστές Εβραίους – και έχουν αυξηθεί παράλληλα με την αυξανόμενη επιρροή των ριζοσπαστών εποίκων στο Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments