Διεθνή

Politico: Η Ουκρανία αναζητεί διπλούς πράκτορες που, εκ των έσω, βοήθησαν τους εισβολείς

Politico: Η Ουκρανία αναζητεί διπλούς πράκτορες που, εκ των έσω, βοήθησαν τους εισβολείς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η εκπρόσωπος του κρατικού γραφείου ερευνών της Ουκρανίας, Τετιάνα Σάπιαν, είπε ότι Ρώσοι πράκτορες πληροφοριών (FSB) είχαν διεισδύσει τόσο στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) όσο και στην κυβέρνηση, υπονομεύοντας εκ των έσω την χώρα.

Το Κίεβο πιστεύει ότι οι προδότες βοήθησαν τους Ρώσους να καταλάβουν τη Χερσώνα και το Τσερνομπίλ στις αρχές του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Η εκπρόσωπος του κρατικού γραφείου ερευνών της Ουκρανίας, Τετιάνα Σάπιαν, είπε ότι Ρώσοι πράκτορες πληροφοριών (FSB) είχαν διεισδύσει τόσο στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) όσο και στην κυβέρνηση, υπονομεύοντας εκ των έσω την χώρα.

Η κ. Σάπιαν τόνισε ότι οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Το δίκτυο είναι πολύ ευρύτερο και η έρευνα καταπιάνεται με τον εντοπισμό όλων των ενεργειών από μεμονωμένα πρόσωπα που προκάλεσαν την ταχεία κατάληψη ενός τμήματος του νότου από τα προερχόμενα από το έδαφος της προσαρτημένης Κριμαίας στρατεύματα του επιτιθέμενου», είπε.

Το κρατικό γραφείο ερευνών της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την SBU, ολοκλήρωσε έρευνα για τον Ολέχ Κούλινιτς, πρώην επικεφαλής του τμήματος της Κριμαίας της SBU, με έδρα τη Χερσώνα. Οι ουκρανικές αρχές σημειώνουν ότι ο Κούλινιτς εργαζόταν ως πράκτορας της FSB και λάμβανε μέρος σε συναντήσεις ασφαλείας με τη βοήθεια φιλορώσων αξιωματούχων και ενός πρώην βουλευτή, εναντίον του οποίου είχαν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ.

«Τις πρώτες ώρες της εισβολής, ο Κούλινιτς εμπόδισε εσκεμμένα κάθε προσπάθεια ενημέρωσης της ηγεσίας για την πραγματική κατάσταση στην περιοχή της Χερσώνας. Δεν έλαβε κανένα μέτρο για να προστατεύσει την κυριαρχία της Ουκρανίας. Έδωσε εντολή στο προσωπικό να εγκαταλείψει την υπηρεσία του. Αργότερα, άφησε τη θέση του και έφυγε για το Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου», είπε η Σαπιάν.

Ο Κούλινιτς συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο με την κατηγορία της προδοσίας. Εάν κριθεί ένοχος από το δικαστήριο, θα αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.

Το γραφείο ερευνών και η SBU δημοσίευσαν υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ του Κούλινιτς και του φερόμενου ως συνεργάτη του, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Σίβκοβιτς, ο οποίος διέφυγε από την Ουκρανία στη Ρωσία το 2014.

Η Σάπιαν ανέφερε ότι ο Κούλινιτς σπούδασε στην Ακαδημία της FSB στη Μόσχα με τον Αντρίι Ναούμοφ, άλλον έναν βουλευτή που διέφυγε στη Ρωσία και του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τη συνεργασία του με την FSB και την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Κούλινιτς φέρεται να άσκησε πιέσεις για τον διορισμό του Ναούμοφ στη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της SBU, ανέφεραν οι ερευνητές. Ο Ναούμοφ έφυγε από την Ουκρανία αρκετές ώρες πριν από την εισβολή του Κρεμλίνου και φέρεται να βοήθησε Ρώσους να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

«Ένα από τα κύρια καθήκοντα του Κούλινιτς ήταν να υπονομεύσει το έργο της κεντρικής κυβέρνησης εκ των έσω και να τοποθετήσει σε αυτήν με εχθρικούς πράκτορες», είπε η Σάπιαν.

Σύμφωνα με την ίδια, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2019, ο Κούλινιτς είχε πρόσβαση σε κορυφαία κρατικά μυστικά, ενώ ανεπίσημα επιμελήθηκε το τμήμα αντικατασκοπείας.

«Με οδηγίες του Σίβκοβιτς, ο Κούλινιτς διόρισε άτομα σε ορισμένες διοικητικές θέσεις στην SBU. Ενδιαφερόταν πρωτίστως για περιφερειακές μονάδες στο Τσερνίχιβ, στο Σούμι, στο Χάρκοβο και άλλες παραμεθόριες περιοχές», είπε η Σαπιάν για να προσθέσει: «Επίσης σε τακτικό επίπεδο παραπληροφορούσε την ηγεσία για τις πραγματικές προθέσεις των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments