Πολιτική

Για την Δήμητρα της «προοδευτικής διακυβέρνησης»

Για την Δήμητρα της «προοδευτικής διακυβέρνησης»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σημείο εκκίνησης των στοχασμών του Γιάνη Βαρουφάκη είναι το σενάριο, το τόσο γνωστό μας από παλιά σενάριο του κλεισίματος των τραπεζών.

Είναι αναντίρρητο ότι το σχέδιο «Δήμητρα», που έχουν εκπονήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25, δίνει τον τόνο στις προγραμματικές ζυμώσεις του «προοδευτικού χώρου», θέτοντας βασανιστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα το ζήτημα των συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων για την οικονομία και το μέλλον της χώρας. Σημείο εκκίνησης των στοχασμών του Γιάνη Βαρουφάκη είναι το σενάριο, το τόσο γνωστό μας από παλιά σενάριο του κλεισίματος των τραπεζών. Και τούτο, διότι, σύμφωνα με τις πάντα πυρετώδεις αφηγήσεις του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, «ένας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να έχει σχέδιο για το τι θα  γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες όπως έγινε με την Credit Suisse. Αν καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως έγινε στην Καλιφόρνια και με την Credit Suisse, το ελληνικό κράτος δεν έχει τις δυνατότητες που έχει η κεντρική Τράπεζα της Αμερικής ή της Ελβετίας».

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν κατέρρευσε, όπως υπερβολικά ισχυρίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν συνετρίβη ούτε στην Ελβετία, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε στην Δυτική Ευρώπη συνολικά. Φόβοι υπήρξαν, προβληματισμοί κατατέθηκαν, αλλά και στην Ελβετία και στις ΗΠΑ υπήρξε έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση των κεντρικών κρατικών αρχών, ιδίως των κεντρικών Τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών. Επιμένοντας, εντούτοις, στην υπέρμετρη ανάγνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως πρέπει να υπάρχει έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο. Πρόκειται για το σχέδιο Δήμητρα που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χρεωκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος και αλλαγή νομίσματος, «είναι το σχέδιο που έχει και η Budestag σε περίπτωση που η Γερμανία χρειαστεί περάσει σε άλλο νόμισμα. Κάθε χώρα της Ε.Ε. -πλην της Ελλάδας- έχει σχέδιο για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως το υπουργείο Άμυνας έχει σχέδιο για τι θα κάνει, αν μπουν ξένα στρατεύματα». Πράγματι, λέγεται και γράφεται συχνά ότι κάθε κράτος – μέλος της Ε.. Ε. έχει ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο, αλλά αυτό είναι το ύστατο σχέδιο για κάθε ευρωπαϊκή οικονομία και πολιτεία και δεν προβλέπει την αυτόματη αποσύνδεση της χώρας από την Ένωση των 27 χωρών – μελών.

Στην προσφιλή στον Γιάνη περίπτωση του κλεισίματος των τραπεζών, το σχέδιο «Δήμητρα» προβλέπει τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. «Το Δήμητρα είναι», στην πορεία σκέψης του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, «ένα καινοτόμο σχέδιο για ένα σύστημα ψηφιακών δωρεάν συναλλαγών που δεν θα επηρεάζεται από το τραπεζικό σύστημα. Είναι ένα σύστημα που θα έπρεπε να έχει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όχι για να βγεις από το ευρώ, αλλά γιατί δίνει βαθμούς ελευθερίας στο κράτος, μειώνει το κόστος των συναλλαγών και σε εξασφαλίζει σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης», συμπλήρωσε. Και στην ερώτηση σχετικά με το εάν αντέχει η Ελλάδα να πάει στη δραχμή, σημείωσε: «Εγώ δεν θέλω να φύγουμε από το ευρώ. Εμείς τι λέμε, τι λέει το ΜέΡΑ25, θα πάμε το ΦΠΑ στο 15%, θα καταργήσουμε την προπληρωμή φόρου, θα βάλουμε πλαφόν 5% στην τιμή της λιανικής ενέργειας του ηλεκτρικού πάνω από το μέσο κόστος, αν αυτοί, οι τροϊκανοί, μας απειλήσουν ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες γιατί κάνουμε τα απαραίτητα, τα αυτονόητα για να ορθοποδήσει αυτή η κοινωνική οικονομία τότε θα τους πούμε, κάντε το χειρότερό σας».

Είναι ξεκάθαρο: αποχώρηση από την ευρωζώνη με αυτούς τους όρους σημαίνει τραπεζικό χάος, προϊούσα φτωχοποίηση του πληθυσμού και στροφή σε μια οικονομία κλειστού τύπου, που ο κόσμος έχει να γνωρίσει εδώ και τρεις δεκαετίες. Ακόμη, αυτή είναι η επιθυμία του Γιάνη Βαρουφάκη, ως προέδρου του ΜέΡΑ25, ο οποίος έρχεται να καταθέσει – σε πολιτικά καίριο χρόνο τεσσάρων εβδομάδων από τις κάλπες – μέρος του ριζοσπαστικού οράματός του για την οικονομική εξέλιξη της χώρας, σε αντιδιαστολή προς τους κ. κ. Τσακαλώτο – Δραγασάκη, που καταθέτουν ισχνές, αναιμικές επεξεργασίες για ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» και μια νέα «κοινωνική οικονομία». Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 δηλώνει πολιτικά «παρών» και επιχειρηματολογεί ως υπουργός Οικονομικών της προοδευτικής διακυβέρνησης, απέναντι σε αυτό που αποκαλεί «μειοψηφία Μητσοτάκη του 35%». Στέκεται απέναντι στον άλλοτε πρόεδρό του στον ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και αρθρώνει το εφιαλτικό επιχείρημά του.

Αυτό που απομένει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αρχίσει να αποσαφηνίζει – επιτέλους – το δικό του οραματικό πλάνο, το δικό του όραμα, στο όνομα του οποίου ζητεί την ανατροπή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κυβέρνηση και πρωθυπουργός είναι τουλάχιστον σαφείς, αφού δεν διανοούνται το μέλλον της χώρας σε μια εναλλακτική οικονομία νέου τύπου, χωρίς σχέσεις αλληλεπίδρασης με τον ευρωπαϊκό μας περίγυρο, ένα μέλλον εγκλωβισμένο στους κυριολεκτικά ασφυκτικούς εναγκαλισμούς της «Δήμητρας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments