Global News

DW: Προειδοποίηση Γέλεν για χρεοκοπία

DW: Προειδοποίηση Γέλεν για χρεοκοπία

Πηγή Φωτογραφίας: Flipboard

Εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της μέχρι τις αρχές Ιουνίου, πιθανώς ήδη από την 1η Ιουνίου έγραψε η Τζάνετ Γέλεν στον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, Κέβιν ΜακΚάρθι.

Στη διαμάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αυξάνει την πίεση. Προειδοποιεί για πιθανή χρεοκοπία από την κυβέρνηση την 1η Ιουνίου. Εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της μέχρι τις αρχές Ιουνίου, πιθανώς ήδη από την 1η Ιουνίου έγραψε η Τζάνετ Γέλεν στον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, Κέβιν ΜακΚάρθι. και άλλους ανώτερους πολιτικούς. Ως εκ τούτου, το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει το συντομότερο δυνατό για να προστατεύσει την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Γνωρίζουμε από παρόμοιες διαφωνίες στο παρελθόν ότι η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή κοστίζει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, καθιστά ακριβότερο τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό για τους φορολογούμενους και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ΗΠΑ, έγραψε η Yellen. Εάν το ανώτατο όριο του χρέους δεν αυξηθεί σύντομα, θα μπορούσε να συμβεί μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η Yellen προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε κρίση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιβάλλουν όρους στην έγκριση

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν διαφωνίες εδώ και μήνες σχετικά με τις κρατικές δαπάνες και το χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Στις ΗΠΑ, το κοινοβούλιο ορίζει ένα ανώτατο όριο χρέους σε ακανόνιστα διαστήματα και καθορίζει πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί το κράτος. Το όριο του χρέους είναι σήμερα περίπου 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στο μεταξύ, αυτό το ανώτατο όριο χρέους έχει επιτευχθεί και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρέπει να αξιοποιήσει τα αποθεματικά κεφαλαίου, επειδή οι ΗΠΑ δεν επιτρέπεται πλέον να αναλαμβάνουν νέο χρέος για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Το όριο χρέους των ΗΠΑ έχει ανασταλεί ή αυξηθεί δεκάδες φορές από τους προέδρους και των δύο κομμάτων τις τελευταίες δεκαετίες – και με δικομματική πλειοψηφία. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν τώρα να χρησιμοποιήσουν τη συμφωνία τους για να αυξήσουν το ανώτατο όριο ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να προωθήσουν τις περικοπές δαπανών, για παράδειγμα σε επενδύσεις στην προστασία του κλίματος. Μεταξύ άλλων, πρέπει να καταργηθούν οι επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις φόρου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους πρέπει να είναι άνευ όρων, επειδή το χρέος είναι ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο Μπάιντεν κατέστησε ξανά σαφές ότι δεν θα επέτρεπε να τον «εκβιάσουν».

Οι διαφωνίες για τα χρέη πάντα τελείωναν ελαφρά

Μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν το όριο, αν και συχνά μετά από ένα τσακωμό και αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων. Το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ δεν πρέπει να συγχέεται με τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Και εδώ, υπάρχουν τακτικά επιχειρήματα στο Κογκρέσο, επειδή οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν νέο νόμο για τον προϋπολογισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των κυβερνητικών εργασιών, το λεγόμενο shutdown.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments