Πολιτική

Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου για κόμμα Κασιδιάρη

Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου για κόμμα Κασιδιάρη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει υπόμνημα για το κόμμα Κασιδιάρη.

Απόψε το βράδυ αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για την νομική δυνατότητα του κόμματος Κασιδιάρη στην επικείμενη εκλογική διαδικασία. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει υπομνήματα που στρέφονται εναντίον του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα», το Μέρα25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης ζητούν δυναμική απάντηση στον δρόμο, , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει υπόμνημα ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έχει ήδη παραγάγει την δική του «νομολογία». Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που υπερψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή, η οριστική απόφαση για την συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη ανήκει στους δικαστές του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, συνέρχονται σε σώμα οι δικαστές του Α1 Πολιτικού Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Η κρίση τους, πλειοψηφική ή ομόφωνη, είναι δεσμευτική για το κόμμα και για όλα τα δικαστήρια, ενώ στο «μικροσκόπιο» των δικαστών πρόκειται να τεθεί και το κόμμα «ΕΑΝ» του δικαστικού Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει υπόμνημα για το κόμμα Κασιδιάρη. Το υπόμνημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικό. Προς την ίδια κατεύθυνση έχει κινηθεί και το ΠΑΣΟΚ. Στην σχετική ανακοίνωση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζητεί από τον Άρειο Πάγο να μην ανακηρύξει τους συνδυασμούς του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Θέτει ακόμα στην κρίση του Δικαστηρίου τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου- Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ».

Αποκλίνουσα είναι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος δεν καταθέτει υπόμνημα.  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει εξηγήσει επισήμως γιατί δεν κατέθεσε και δέχεται έντονη κριτική από τη Νέα Δημοκρατία, που έβγαλε και ανακοίνωση, καθώς και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.  Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν υπέρμαχος της δημοκρατίας και πολέμιος του φασισμού, κατέθεσε τελικά υπόμνημα στον Άρειο Πάγο εναντίον του κόμματος Κασιδιάρη; Ή λειτουργεί πάλι ως δημοκρατική εξαίρεση, κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους ενός καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση που επιχειρεί να ξαναμπεί στη Βουλή με τον μανδύα πολιτικού κόμματος;».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του Μέρα25. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη απορρίπτει βέβαια τις ιδέες και την δράση του κόμματος Κασιδιάρη και καλεί να το συντρίψουμε στους δρόμους. Ιδιαίτερα, αναφορικά με τα της απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη, ο Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε κατά της νομοθετικής ρύθμισης, εξηγώντας ταυτοχρόνως ότι «πρέπει να τους συντρίψουμε στην κάλπη, στους μαζικούς χώρους, σε όλες τις γωνιές της κοινωνίας». Για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, «πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς το ναζισμό, επειδή έχουν οργή μέσα τους με όλα αυτά που συμβαίνουν και την οποία δεν μπορούν να την εκφράσουν αλλιώς […] εδώ και δύο μήνες η κυβέρνηση διαφημίζει το κόμμα Κασιδιάρη», ανέφερε εν κατακλείδι.

Αν και ο θεσμός είναι ακόμη ιδιαίτερα νέος, ο δικαστικός έλεγχος, που διενεργείται από τον Άρειο Πάγο, έχει παραγάγει τα δικά του αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη απαγόρευση από το Άρειο Πάγο ήρθε την περασμένη Πέμπτη και αφορούσε το κόμμα Μπογδάνου – Εμφιετζόγλου. Και επειδή στην «ακροδεξιά πολυκατοικία» έχουν «βγει τα μαχαίρια» το δεύτερο μπλόκο ήρθε μία ημέρα μετά για το κόμμα «ΠΑΤΡΙΔΑ» της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Δεν πήρε το πράσινο φως με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την Κυριακή το αίτημα του κόμματος «Έλληνες» για εξαίρεση τριών δικαστών του Α1 τμήματος, κατηγορώντας τους για «αμεροληψία» και για «προπαρασκευαστικές ενέργειες» με σκοπό τον αποκλεισμό του από τις εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments