Διεθνή

Ζελένσκι προς Φον ντερ Λάιεν: «Ηρθε η στιγμή για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

Ζελένσκι προς Φον ντερ Λάιεν: «Ηρθε η στιγμή για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφασίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανίας υποδεχόμενος στο Κίεβο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

«Ηρθε η στιγμή εδώ και καιρό να άρουμε την τεχνητή πολιτική αβεβαιότητα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηρθε η στιγμή να ληφθεί θετική απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να επισπεύσει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να άρει τους «απαράδεκτους» και «σκληρούς» ευρωπαϊκούς περιορισμούς στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, με τα αιτήματα αυτά να απευθύνονται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με τα πυρομαχικά, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ευρωπαϊκή απόφαση να παρασχεθούν «ένα εκατομμύριο οβίδες» αλλά επέμενε στην αναγκαιότητα να παραδοθούν πιο γρήγορα. «Τις έχουμε ήδη ανάγκη στο πεδίο της μάχης», δήλωσε.

«Απαράδεκτοι» οι περιορισμοί στα ουκρανικά σιτηρά

Αναφορικά με τα ουκρανικά σιτηρά, επανέφερε στο τραπέζι το θέμα των ευρωπαϊκών περιορισμών στις εξαγωγές.

«Κάθε περιορισμός στις εξαγωγές μας είναι απολύτως απαράδεκτος τώρα διότι ενισχύει τις δυνατότητες του (Ρώσου) επιτιθέμενου», δήλωσε ο Ζελένσκι ενώπιον δημοσιογράφων.

«Αναμένουμε από την ΕΕ την άρση όλων των περιορισμών το συντομότερον δυνατόν», συνέχισε, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι σκληρά και έχουν χαρακτήρα προστατευτισμού.

«Εν καιρώ πολέμου, δεν μπορούν παρά να απογοητεύουν», είπε, στοχοθετώντας έτσι τις πέντε χώρες που αφορά αυτό –την Πολωνία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, επικρατεί τεταμένο κλίμα μεταξύ του Κιέβου και των χωρών αυτών.

Οι 27 ανέστειλαν τον Μάιο του 2022, για ένα χρόνο, τους τελωνειακούς δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα και οργανώθηκαν για να επιτρέψουν στο Κίεβο να εξαγάγει τα σιτηρά του, καθώς η εισβολή στη χώρα από τη Ρωσία παρέλυσε τις μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά συνέπεια: οι γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες είδαν να αυξάνονται μαζικά οι ποσότητες που έφθαναν από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα σιλό αποθήκευσης λόγω προβλημάτων στην εφοδιασιτκή αλυσίδα και να μειώνονται οι τιμές, αποσταθεροποιώντας τους τοπικούς καλλιεργητές.

Η Πολωνία, το παράδειγμα της οποίας γρήγορα ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχε μονομερώς απαγορεύσει στα μέσα Απριλίου τα σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία, λέγοντας ότι θέλει να προστατεύσει τους αγρότες της.

Μια κατάσταση που οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά τις εντάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε στα τέλη Απριλίου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για να εγγυηθεί τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών, κυρίως με προορισμό τρίτες χώρες, ένα σημαντικό σημείο για το Κίεβο, που θέλει να είναι σε θέση να συνεχίσει να εξάγει την παραγωγή του.

Στο πλευρό του Ζελένσκι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε από την πλευρά της την κατάσταση «δύσκολη».

«Η άμεση προτεραιότητα είναι τώρα η διαμετακόμιση των σιτηρών να γίνεται με διαφανή τρόπο και με τη δυνατότερη χαμηλή τιμή από την Ουκρανία προς την ΕΕ», δήλωσε. «Αυτό απαιτεί πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών συμμετεχόντων», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας την εφαρμογή μιας «πλατφόρμας συντονισμού».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα για να γιορτάζεται στη χώρα του ως Ημέρα της Ευρώπης η 9η Μαΐου, όπως γίνεται στις Βρυξέλλες. Κατήργησε έτσι κάθε εκδήλωση για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου, όπως γίνεται στη σοβιετική παράδοση που ισχύει στη Ρωσία, η οποία οργανώνει αυτή την ημέρα μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

«Χαιρετίζω ζωηρά την απόφαση του προέδρου Ζελένσκι να κάνει την 9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης. Η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους που την συνόδευαν επί της αμαξοστοιχίας για το Κίεβο.

«Η παρουσία μου στο Κίεβο σήμερα, 9 Μαΐου, είναι συμβολική, αλλά είναι επίσης ένδειξη μιας κρίσιμης και πολύ πρακτικής πραγματικότητας: η ΕΕ εργάζεται χέρι με χέρι με την Ουκρανία πάνω σε πολυάριθμα ζητήματα».

Νέες επιθέσεις στο Κίεβο

Λίγο πριν από την άφιξή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν επί δύο ώρες στο Κίεβο.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για να αποκρούσει επιδρομή της Ρωσίας εναντίον της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας εργάζονται στα περίχωρα του Κιέβου», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας μέσω Telegram.

Οι ρωσικές επιθέσεις καταγράφονται την επομένη μαζικής εφόδου με UAVs-καμικάζι, της μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί, καθώς συνεχίζεται εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που εξαπολύθηκε ξανά πριν από 10 ημέρες, έπειτα από σύντομη ανάπαυλα από τις αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments