Πολιτισμός

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη η είσοδος στις 18 Μαΐου σε όλη τη χώρα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη η είσοδος στις 18 Μαΐου σε όλη τη χώρα

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”,

Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ανακηρυχθεί η 18η Μαΐου και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πολλοί ελληνικοί μουσειακοί χώροι ετοιμάζονται να γιορτάσουν με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, προσκαλώντας το κοινό να απολαύσει ξεχωριστές εμπειρίες.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ αναμένοντας μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τα εντυπωσιακά εκθέματα των πολύτιμων συλλογών του.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» και επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην Παιδική Γωνιά, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

View this post on Instagram

A post shared by Acropolis Museum (@theacropolismuseum)

Επιπλέον, οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα τέσσερα φυλλάδια εξερεύνησης και να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ή να προμηθευτούν από τα Πωλητήρια το νέο έντυπο «Αρχαία επαγγέλματα στο Μουσείο Ακρόπολης» και να ανακαλύψουν εκθέματα που τους μεταφέρουν με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο στους χώρους εργασίας των αρχαίων Αθηναίων.Στο μεταξύ, λίγες ημέρες νωρίτερα, το Σάββατο 13 Μαΐου, το Μουσείο της Ακρόπολης θα συμμετάσχει στην φετινή Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας, από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά τεχνουργήματα υπό το βραδινό φως ενώ τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου.

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων διοργανώνει για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, τιμώμενος φορέας για το 2023 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM. Οι πύλες του ιδρύματος θα είναι ανοιχτές για το κοινό από το πρωί έως τις 9 το βράδυ με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Επιπλέον οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ειδικές ξεναγήσεις, με θέμα «Τέχνη και Περιβάλλον», οι οποίες επικεντρώνονται σε έργα της Συλλογής που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών (upcycling).

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν ποικίλα δημιουργικά προγράμματα, που απευθύνονται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών, και αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην ευημερία όλης της οικογένειας και προωθούν την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνική του upcycling και όχι μόνο.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ως η πόλη που φιλοξενεί κάποια από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μουσεία της ελληνικής επικράτειας, η Αθήνα, δεν θα μπορούσε παρά να συμμετάσχει ενεργά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων έχει διοργανώνει εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με ελεύθερη συμμετοχή, σε διάφορα πολιτιστικά σημεία της πρωτεύουσας μεταξύ των οποίων το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Κέντρο Τεχνών και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

11:00| Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων (Αλκμέωνος 1, Αθήνα)

«Ο Πλάτωνας στο Μουσείο του – Ψάχνοντας τον ορισμό της ευτυχίας» Θεματική περιήγηση στο Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας του Πλάτωνα για ενήλικες Μπορούμε άραγε να ορίσουμε την ευτυχία στον σύγχρονο κόσμο; Σχετίζεται το δίκαιο, η γνώση, η φιλία με την ευτυχία; Είναι η ευτυχία προσωπικός τρόπος ζωής ή υποχρέωση; Στην περιήγησή μας θα ταξιδέψουμε μαζί με τον Πλάτωνα και θα συναντήσουμε τον Αριστοτέλη, τον Ραφαέλ Σάντσιο ντα Ουρμπίνο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Ιμμάνουελ Καντ προσπαθώντας να προσεγγίσουμε τον ορισμό και τη σημασία της ευτυχίας. *Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 5142138 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 15:00).

11:00| Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας)

«Ενεργειακά αποτυπώματα» Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» για όλη την οικογένεια Η δράση αναφέρεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μόλυνση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση επιβαρύνουν τον πλανήτη μας. Σκοπός του προγράμματος είναι η επίγνωση των συνεπειών των ανθρώπινων δράσεων στο περιβάλλον, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και η πρόκληση (challenges) του κοινού να καταβάλλει για ένα μήνα, σε καθημερινή βάση, μία προσπάθεια που θα εμποδίζει συνειδητά το αρνητικό αποτύπωμά μας στη γη. Μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της πρόκλησης είναι να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε με μικρές μεμονωμένες καθημερινές ενέργειες να συμβάλλουμε δραστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να αφήσουμε ένα καλύτερο πλανήτη στις επόμενες γενιές, έναν πλανήτη που αν του φερθούμε «φιλικά» θα μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και παγκόσμια υγεία. *Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 7232604 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 14:00).

12:00| Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο)

«Το δέντρο της ζωής» Εκπαιδευτική δράση μουσειακής αγωγής για παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών Με έμπνευση το θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» και την αφίσα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα από τα πρώτα οικολογικά μηνύματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο κρύβεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ερυσίχθονα! Το «δέντρο της ζωής» που αποτελεί κοινό τόπο στην παγκόσμια μυθολογία αλλά και στην τέχνη, μεταμορφώνεται σε ένα τρισδιάστατο διαδραστικό παιχνίδι που αναδεικνύει έννοιες όπως βιωσιμότητα, προστασία βιοποικιλότητας, παγκόσμια υγεία, κ.λπ. και δίνει αφορμή για πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες! *Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 3414466, 210 3452150 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 -14.00).

18:00| Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)

Ξενάγηση στους χώρους και στις συλλογές του μουσείου με άξονα αφήγησης το συγγραφικό έργο της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, η οποία μέσα από τις επιτόπιες έρευνές της δίνει πλήθος πληροφοριών, συνδέοντας τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού με τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου και την σχέση τους με το περιβάλλον, καθώς και οι ίδιοι αισθάνονταν μέρος αυτού. Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης του μουσείου θα μας ταξιδέψουν στον ορθολογικό τρόπο ζωής, μέσα από την κατασκευή και χρήση τους στον λαϊκό πολιτισμό, στα ήθη και έθιμα του καθημερινού βίου.

Ψηφιακή δράση «Τα μουσεία λένε πως μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον πλανήτη μας!» για οικογένειες με παιδιά άνω των 8 ετών

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, καλούνται να ανακαλύψουν την κίνηση μηδενικών απορριμμάτων ή αλλιώς «zero waste» και να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη μας. Δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχει και στην παράδοσή μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments