Πολιτική

Άδωνις: Άλλο δεξιά και άλλο ακροδεξιά κ. Ψαρρά

Άδωνις: Άλλο δεξιά και άλλο ακροδεξιά κ. Ψαρρά
Ο Άδωνις, δεν ομολόγησε, ούτε ομολογεί ακροδεξιά ταυτότητα ή πολιτική καταγωγή, όπως αυθαίρετα υποστηρίζει ο κ. Ψαρράς. Πάντα εντός του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου βρίσκεται. Πάντα εντός της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης του φιλελεύθερου και συντηρητικού χώρου κινείται.

Στο γνώριμο άθλημα του πετάγματος της μπάλας στην εξέδρα επιδίδεται ο κ. Δημήτρης Ψαράς στο πρόσφατο podcast στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με το οποίο επιχειρεί ανεπιτυχώς να ανταπαντήσει στην ανάρτηση του Άδωνι «Ο σκοτεινός κόσμος του Δημήτρη Ψαρρά». Αυτή η μάλλον ηθελημένη και σκόπιμη αλλαγή θεματολογίας διατυπώνεται από τον ίδιο τον δημοσιογράφο, ο οποίος υποστηρίζει στο podcast ότι «το βασικό επιχείρημα του Άδωνι Γεωργιάδη είναι ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν ανήκει στην ακροδεξιά». Το κύριο επιχείρημα είναι άλλο και αναφέρεται ρητά στο κείμενο που ανήρτησε ο Άδωνις στον λογαριασμό του στο Twitter. Πυρηνικό επιχείρημα στο εν λόγω κείμενο είναι, όπως επί λέξει αναφέρεται, ότι «ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει «παρασύρει» τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε περισσότερο «δεξιές» θέσεις». Σε σχέση με αυτό το επιχείρημα, ο αναγνώστης δεν θα ακούσει ούτε λέξη και έτσι, μάταια θα αναζητήσει το αντεπιχείρημα.

Ευρύτερα, αυτό που αδυνατεί ο κ. Ψαρράς να αντιληφθεί, και είναι ένα συχνό λάθος της εγχώριας αριστεράς, είναι ότι ο δεξιός και ο ακροδεξιός δεν ταυτίζονται ή, με άλλες λέξεις, στην πολιτική σκέψη και δράση της δεξιάς, στην οποία ανήκει ο Άδωνις, δεν υπάρχει θέση για την ακροδεξιά. Και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δεν ήταν ένας κομματικός φορέας της άκρας δεξιάς στην πατρίδα μας. Την αντίθετη άποψη εκφέρει η πολιτικός επιστήμονας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Βασιλική Γεωργιάδου, αλλά είναι η μόνη πολιτικός επιστήμονας που υπερασπίζεται αυτήν την άποψη. Πέραν αυτής, ουδείς άλλος συνάδελφός της από την Ελλάδα δεν διατυπώνει την άποψη αυτή, σε αντίθεση με όσα ψευδώς υποστηρίζει ο κ. Ψαρράς. Και εάν δεν είναι ένας επιστήμονας μειοψηφική ερευνητική φωνή, αναρωτιέται εύλογα κανείς τι ορίζεται ως εξόχως μειοψηφικό στην σκέψη του δημοσιογράφου. Για να αρθούν κάποιες θεμελιακές συγχύσεις στην σκέψη του κ. Ψαρρά και της ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς στον τόπο μας, ένας δεξιός δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ακροδεξιός. Ή δεξιός θα είναι ή ακροδεξιός. Ο δεξιός σέβεται τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματός μας, αγωνίζεται για την προώθηση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων πάντοτε εντός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας, διατηρεί μια κανονιστική αλλά πάντοτε ανθρωπιστική προσέγγιση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, κινείται για την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών από παλαιές και νέες απειλές, μέσα όμως στα όρια του δημοκρατικού Συντάγματος και του δημοκρατικού νόμου και με πλήρη σεβασμό στην αρχή του κράτους δικαίου, που περιορίζει την δράση της κρατικής εξουσίας.

Κι αν αυτή είναι η περίπτωση ενός δεξιού πολιτικού, όπως είναι ο Άδωνις, δεν είναι καθόλου η περίπτωση που συναντάμε στον ακροδεξιό χώρο. Σε αντίθεση με τον δεξιό αλλά και με όσα φαντασιώνεται πολιτικά ο κ. Ψαρράς, ο ακροδεξιός είναι αυτός που «κλείνει το μάτι» στην αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου, που αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε αναθεωρήσεις συνόρων και διεθνών συνθηκών, που προκρίνει την αυτενέργεια δήθεν «αγανακτισμένων πολιτών» απέναντι σε πρόσφυγες, μετανάστες και παραβάτες της νομιμότητας. Ο ακροδεξιός. Όχι ο δεξιός, όπως είναι ο Άδωνις. Τα ακροδεξιά κόμματα, όπως είναι η Χρυσή Αυγή. Όχι τα δεξιά, όπως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Κι επειδή ένα κείμενο δεν γράφεται ποτέ σε ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό κενό και η προσπάθεια για την προεκλογική δημιουργία ψευδών εντυπώσεων για δήθεν υπόγειες και δόλιες σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά, πρέπει να γίνει σαφές ότι η ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα, που πρωταγωνίστησε για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην χώρα μας και που στο εσωτερικό της συνυπάρχουν κυρίως δεξιοί και κεντρώοι, συντηρητικοί και φιλελεύθεροι, αρμονικά και με σχέσεις δημιουργικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα δύο ρεύματα. Κι αυτή η προωθητική, βαθιά δημοκρατική, συνύπαρξη και όσμωση καταγράφεται πρώτη μεταξύ των προτιμήσεων των πολιτών σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Και σε αυτήν τον δημοκρατικό κομματικό σχηματισμό έχει την τύχη και την τιμή να είναι αντιπρόεδρος ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Άδωνις, λοιπόν, δεν ομολόγησε, ούτε ομολογεί ακροδεξιά ταυτότητα ή πολιτική καταγωγή, όπως αυθαίρετα υποστηρίζει ο κ. Ψαρράς. Πάντα εντός του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου βρίσκεται. Πάντα εντός της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης του φιλελεύθερου και συντηρητικού χώρου κινείται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments