Πολιτισμός

Λανγκ Λανγκ: Η ιστορία του σούπερ σταρ του πιάνου που έρχεται στο Ηρώδειο

Λανγκ Λανγκ: Η ιστορία του σούπερ σταρ του πιάνου που έρχεται στο Ηρώδειο

Πηγή Φωτογραφίας: Kennedy Center- Classic FM

Ο 39χρονος Λανγκ Λανγκ έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στον κόσμο της μουσικής –όπως κάθε σταρ– για το στυλ με το οποίο εμφανίζεται και με το ερώτημα «πόσο ποπ μπορεί να είναι ένας βιρτουόζος πιανίστας;»

Ο σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, ο Κινέζος πιανίστας Λανγκ Λανγκ, έρχεται στην Ελλάδα στις 15 Ιουλίου, σε μια βραδιά της ΚΟΑ σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, για να ερμηνεύσει το έργο του Edvard Grieg «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 16», υπό τη διεύθυνση του θρυλικού αρχιμουσικού Κρίστοφ Έσενμπαχ.

Ο 39χρονος Λανγκ Λανγκ έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στον κόσμο της μουσικής –όπως κάθε σταρ– για το στυλ με το οποίο εμφανίζεται και με το ερώτημα «πόσο ποπ μπορεί να είναι ένας βιρτουόζος πιανίστας;». Στο ερώτημα αυτό προφανώς απαντά η απήχηση των χαρισματικών του ερμηνειών, που τον έχουν κάνει έναν από τους πιο περιζήτητους ερμηνευτές στις αρχές του 21ου αιώνα, και η εξαιρετικά μεγάλη δημοφιλία του σε όλο τον κόσμο.

Το βέβαιο είναι ότι ο Λανγκ Λανγκ έχει επίγνωση κάθε βήματός του, αφού από την εφηβεία του είχε καθιερωθεί ως ένα από τα πιο εξέχοντα νέα ταλέντα στη διεθνή σκηνή της κλασικής μουσικής και ανανέωνε διαρκώς τη σχέση του με το κοινό, που τον αποθέωσε στην τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο, τον παρακολουθεί σε εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, όπως η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης το 2009, η συναυλία για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ Β’ το 2012 αλλά και σε εμφανίσεις με τους Metallica και τον Pharrell Williams σε τελετές απονομής των βραβείων Grammy.

Ο Λανγκ Λανγκ είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες των οποίων η καριέρα ευδοκιμεί έξω από τα όρια της αποδοχής των κριτικών.

Ο γεννημένος στην Κίνα πιανίστας άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα πιάνου σε ηλικία τριών ετών και έδωσε το πρώτο του δημόσιο ρεσιτάλ δύο χρόνια αργότερα. Οι γονείς του ήταν μουσικοί, αλλά εκτοπίστηκαν για να εργαστούν στις καλλιέργειες ρυζιού κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, πριν γεννηθεί ο Λανγκ.

Ο Λανγκ Λανγκ ήταν δύο ετών όταν, παρακολουθώντας το επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων «Tom and Jerry», «The Cat Concerto», άκουσε την «Ουγγρική Ραψωδία» του Λιστ και θέλησε να μάθει πιάνο. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε μαθήματα, κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό πιάνου της Shenyang και έδωσε το πρώτο του δημόσιο ρεσιτάλ όταν ήταν πέντε ετών. Ωστόσο, όταν ήταν εννέα ετών αποβλήθηκε από το στούντιο του δασκάλου του για «έλλειψη ταλέντου».

Αυτό δεν αναχαίτισε το πείσμα του και δεν τον απογοήτευσε και το 1991, την ίδια χρονιά, μπήκε στο Κεντρικό Ωδείο Μουσικής στο Πεκίνο και άρχισε να προσελκύει την προσοχή του κόσμου ως μουσικό θαύμα. Σε ηλικία 13 ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι για Νέους Μουσικούς στην Ιαπωνία και εμφανίστηκε στο Μέγαρο Συναυλιών του Πεκίνου, όπου ερμήνευσε το σύνολο των Études του Frédéric Chopin. Την επόμενη χρονιά, το 1996, εμφανίστηκε ως σολίστ στην εναρκτήρια συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Κίνας. Ήταν μόλις 14 ετών.

Φεύγοντας από την Κίνα για τις ΗΠΑ στα 15 του, με τον πατέρα του, φοίτησε στο Ινστιτούτο Μουσικής Curtis στη Φιλαδέλφεια με υποτροφία. Για τα επόμενα πέντε χρόνια σπούδασε υπό τον γνωστό πιανίστα Gary Graffman, πρόεδρο του Ινστιτούτου Curtis. Ο ρυθμός εξέλιξης του Λανγκ Λανγκ ήταν εκπληκτικός και το 1998 έκανε το αμερικανικό του ντεμπούτο με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαλτιμόρης.

Ο Λανγκ Λανγκ έγινε διάσημος μέσα σε μία νύχτα το 1999, στο Φεστιβάλ Ravinia στο Highland Park του Ιλινόις, όταν την τελευταία στιγμή αντικατέστησε τον άρρωστο André Watts και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του στο «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 σε σι ελάσσονα» του Τσαϊκόφσκι με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγο.

Στη συνέχεια, οι εμφανίσεις του –σε ηλικία 19 ετών– στο Κάρνεγκι Χολ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαλτιμόρης ήταν sold out. Επέστρεψε στην Κίνα για μια περιοδεία με χιλιάδες ακροατές και το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο «Leonard Bernstein» του Schleswig-Holstein Musik Festival ως διακεκριμένο μουσικό ταλέντο.

Το 2004 έγινε ο πρώτος Κινέζος πιανίστας που εμφανίστηκε με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Μέχρι την ηλικία των 20 ετών είχε καθιερωθεί ως ένα από τα πιο εξέχοντα νέα ταλέντα στη διεθνή σκηνή της κλασικής μουσικής. Είχε ήδη εμφανιστεί με πολλές από τις κορυφαίες αμερικανικές ορχήστρες και μαέστρους και είχε παίξει σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Όταν το 2001, σε ηλικία 19 ετών, έκανε το ντεμπούτο του στη δισκογραφία, το ηχογραφημένο ρεσιτάλ του στο Tanglewood Music Center στο Lenox της Μασαχουσέτης ανέβηκε γρήγορα στις πρώτες θέσεις των charts κλασικής μουσικής του περιοδικού «Billboard». Οι επόμενες ηχογραφήσεις του γνώρισαν παρόμοια επιτυχία, κυρίως οι live εμφανίσεις του αλλά και μια συλλογή έργων του 20ού αιώνα από Κινέζους συνθέτες.Στις 7 Μαΐου 2023 εμφανίστηκε στη συναυλία που έγινε για τον εορτασμό της στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ’. Η συναυλία του στις 15 Ιουλίου στο Ηρώδειο είναι η πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments