Πολιτική

Νέα Βουλή: Πότε ορκίζεται και πότε διαλύεται

Νέα Βουλή: Πότε ορκίζεται και πότε διαλύεται

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Το απόγευμα της Κυριακής ορκίζονται οι βουλευτές που εξελέγησαν στην εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου

Το απόγευμα της Κυριακής ορκίζονται οι βουλευτές που εξελέγησαν στην εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου. Εν συνεχεία, πρόκειται να εκλεγεί το προεδρείο της Βουλής και έως το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας πρόκειται να δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση του Κοινοβουλίου και για την προσφυγή στην κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, στις 6μμ θα ορκισθεί η νέα εθνική αντιπροσωπεία μας και την επομένη, θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της Βουλής.

Το Κοινοβούλιο εκλέγει από τα μέλη του τον Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη του προεδρείου.

Πιο ειδικά, τα μέλη του νέου προεδρείου θα εκλεγούν με μυστική ψηφοφορία, χωρίς την υποβολή υποψηφιοτήτων, την οποία ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ως απαράδεκτη, και χωρίς να προηγηθεί κοινοβουλευτικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.

Τις προτάσεις για την εκλογή των μελών του Προεδρείου της Βουλής υποβάλλουν τα κόμματα και δεν γίνεται δεκτή η υποβολή σχετικών προτάσεων από μεμονωμένους βουλευτές. Ο Πρόεδρος της νέας Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου εκλέγονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι πιο μικρός από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν ωστόσο δεν επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία υπέρ ενός από τους ψηφιζομένους, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων, οπότε εκλέγεται αυτός που έλαβε και τις περισσότερες ψήφους.

Αν ο πρόεδρος της Βουλής δεν λάβει, ως μόνος υποψήφιος, την απόλυτη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία, δεν θα εκλεγεί σε δεύτερη ψηφοφορία με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία, κατά τον καταστατικό χάρτη, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών.

Έως το βράδυ της Δευτέρας πρόκειται να δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα αναφορικά με την διάλυση της Βουλής και την νέα προσφυγή στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η νέα Βουλή πρόκειται να διαλυθεί γιατί δεν καθίσταται δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, η οποία να έχει την εμπιστοσύνη της. Η Βουλή θα διαλυθεί την ερχόμενη Δευτέρα λοιπόν, γιατί δεν καθίσταται δυνατή η δημιουργία κυβερνητικής πλειοψηφίας, που να διαθέτει την εμπιστοσύνη του νομοθετικού σώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments