Πολιτική

ΝΔ: Στον δρόμο προς την αυτοδυναμία

ΝΔ: Στον δρόμο προς την αυτοδυναμία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν έδωσαν μόνο μια μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν έδωσαν μόνο μια μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία. Έκλεισαν κι έναν πολιτικό κύκλο που είχε ανοίξει στις εκλογές του 2012 και καταδίκασαν και όσους επέμειναν να πολιτεύονται με τοξικότητα. Τίποτα ωστόσο δεν έχει κριθεί. Ενόψει δε των προσεχών εκλογών δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

Στον δρόμο προς την αυτοδυναμία υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, με πρώτο την παραπλανητική σιγουριά και την ευφορία ενός τμήματος των ψηφοφόρων της ΝΔ, που ίσως θεωρούν ότι οι εκλογές τελείωσαν πριν καν γίνουν.

Ο δεύτερος αφορά την πιθανότητα να μπουν στη Βουλή επιπλέον κόμματα. Διαφορετικά δεδομένα δημιουργεί μια πεντακομματική Βουλή και διαφορετικά μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή. Κάθε κόμμα που μπαίνει στη Βουλή αποσπά περίπου δέκα έδρες εκ των οποίων τις περισσότερες, περίπου τέσσερις, αφαιρεί από τον μεγαλύτερο σχηματισμό, δηλαδή την Νέα Δημοκρατία. Αν εκτός Βουλής μείνει ένα ποσοστό 6% αντί για το 16%, τότε η ΝΔ θα χρειαστεί 39% για να εξασφαλίσει μια οριακή αυτοδυναμία.

Ένας τρίτος κίνδυνος είναι να μονοπωληθεί η προεκλογική περίοδος από τον ανταγωνισμό ΠΑΣΟΚ – Σύριζα για την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση. Έτσι μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας για τους εκπροσώπους της ΝΔ. Οι εκλογές γίνονται πρωτίστως για να βγει κυβέρνηση και ο ανταγωνισμός στην Κεντροαριστερά μπορεί να έχει επικοινωνιακό και πολιτικό ενδιαφέρον, όμως μπορεί να δυσκολέψει την επανασυσπείρωση των δυνάμεων της ΝΔ. Και το κυριότερο, σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί ν υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ που, προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά, μπορεί να επιλέξουν να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ.

Την ευκαιρία του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας την σπατάλησε. Στις πρόσφατες εκλογές το εκλογικό σώμα τιμώρησε τον ίδιο και τον Σύριζα με μια στρατηγική ήττα, επειδή δεν έκαναν τη δουλειά που τους είχε αναθέσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Το πάθημα του Σύριζα είναι ένα μάθημα προς όλα τα πολιτικά κόμματα. Κατά συνέπεια, απαιτείται σοβαρότητα, σωφροσύνη και αυτοσυγκράτηση τόσο στον δρόμο προς τις εκλογές, όσο και έπειτα από αυτές, στη διακυβέρνηση της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments