Διεθνή

Kosovo: Γιατί η ένταση Σερβίας – Αλβανίας επιμένει στο Κόσοβο;

Kosovo: Γιατί η ένταση Σερβίας – Αλβανίας επιμένει στο Κόσοβο;

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Zorana Jevtic//OGNEN TEOFILOVSKI | Συντελεστές: REUTERS

Σε μία αρκετά προσεγμένη «ανατομία» της σερβοαλβανικής σύγκρουσης προβαίνει η Washington Post

Σε μία αρκετά προσεγμένη «ανατομία» της σερβοαλβανικής σύγκρουσης προβαίνει η Washington Post, η οποία αποφεύγει τις χονδροειδείς ιδεολογικές προβολές που κερδίζουν ενδεχομένως σε επισκεψιμότητα, αλλά χάνουν σε αξιοπιστία.

Η σύγκρουση είναι μακραίωνη, πληροφορεί το άρθρο. Έτσι, τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, σερβικής/ορθόδοξης και αλβανικής/μουσουλμανικής, έχουν μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό βάθος. Η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ και των στρατευμάτων του πρέπει να θεωρείται σίγουρη σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων ανάμεσα στα δύο μέρη.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς και η οποία στο παρελθόν ήταν επαρχία της Σερβίας. Κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.

Η Σερβία αρνήθηκε να αναγνωρίσει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου και εξακολουθεί να το θεωρεί μέρος της Σερβίας, παρόλο που δεν έχει επίσημο έλεγχο εκεί.

Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει αναγνωριστεί από περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ρωσία και Κίνα τάχθηκαν στο πλευρό της Σερβίας. Το αδιέξοδο έχει διατηρήσει τις εντάσεις που σιγοβράζουν και εμπόδισε την πλήρη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων μετά τους αιματηρούς πολέμους της δεκαετίας του 1990.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι ανησυχητική και ότι μπορεί να προκαλέσει νέα σύγκρουση στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι ανησυχητική και ότι μπορεί να προκαλέσει νέα σύγκρουση στην Κεντρική Ευρώπη.

«Μια τεράστια έκρηξη ετοιμάζεται στο κέντρο της Ευρώπης, στον τόπο όπου, το 1999, το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στη Γιουγκοσλαβία, παραβιάζοντας κάθε φανταστική (διεθνή) αρχή», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Αφού οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία, οι νεοεκλεγείς Αλβανοί δήμαρχοι μετακόμισαν στα γραφεία τους με τη βοήθεια της αστυνομίας ταραχών του Κοσσυφοπεδίου την περασμένη Παρασκευή.

Οι Σέρβοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να καταλάβουν τις εγκαταστάσεις, αλλά η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

Η διαμάχη για το Κοσσυφοπέδιο είναι διαμάχη αιώνων. Η Σερβία εκτιμά την περιοχή ως την καρδιά του κράτους και της θρησκείας της.

Πολλά μεσαιωνικά σερβικά ορθόδοξα χριστιανικά μοναστήρια βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Σέρβοι εθνικιστές βλέπουν μια μάχη του 1389 εναντίον των Οθωμανών Τούρκων εκεί ως σύμβολο του εθνικού τους αγώνα.

Η πλειοψηφία των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο ως τη χώρα τους και κατηγορούν τη Σερβία για κατοχή και καταστολή. Οι Αλβανοί αντάρτες ξεκίνησαν μια εξέγερση το 1998 για να απαλλάξουν τη χώρα από τη σερβική κυριαρχία.

Η βάναυση απάντηση του Βελιγραδίου προκάλεσε μια επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999, η οποία ανάγκασε τη Σερβία να αποχωρήσει και παραχωρήσει τον έλεγχο σε διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις.

Υπήρξαν συνεχείς διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πρώην εχθρών εν καιρώ πολέμου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τελική συνολική συμφωνία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν μεσολαβήσει σε διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Έχουν επιτευχθεί πολυάριθμες συμφωνίες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά σπάνια εφαρμόστηκαν επί τόπου. Ορισμένες περιοχές έχουν δει αποτελέσματα, όπως η εισαγωγή της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της χώρας.

Οι διεθνείς αξιωματούχοι ελπίζουν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε λύση τους επόμενους μήνες.

Και τα δύο έθνη πρέπει να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους εάν θέλουν να προχωρήσουν προς την ένταξη στην ΕΕ. Καμία σημαντική πρόοδος δεν θα σήμαινε παρατεταμένη αστάθεια, οικονομική παρακμή και συνεχή πιθανότητα συγκρούσεων.

Οποιαδήποτε σερβική στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο θα σήμαινε σύγκρουση με τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments