Πολιτική

Η ΝΔ και η στρατηγική της 25ης Ιουνίου

Η ΝΔ και η στρατηγική της 25ης Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Το ζητούμενο για τη ΝΔ δεν είναι απλά και μόνο να έρθει πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν θα είναι ένας «υγιεινός περίπατος» για την Νέα Δημοκρατία και τους φίλους της. Το ζητούμενο για τη ΝΔ δεν είναι απλά και μόνο να έρθει πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Αυτό το έχει επιτύχει, δεδομένου ότι μέσα σε 25 ημέρες δύσκολα ανατρέπεται μια απόσταση 21 ποσοστιαίων μονάδων. Ζητούμενο για τη ΝΔ είναι να μπορέσει να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Η αυτοδυναμία αυτή εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό το δικό της αλλά και από τον αριθμό των μικρών κομμάτων που θα μπορέσουν να μπουν στη Βουλή. Σήμερα πλην ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ μόνο η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου το έχει καταφέρει. Πολύ κοντά όμως στο όριο της εισόδου υπάρχουν η Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου, το ΜέΡΑ25 και η ΝΙΚΗ. Αν και οι τρεις αυτές παρατάξεις εξασφαλίσουν το αναγκαίο ποσοστό για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο η ΝΔ χρειάζεται ένα περίπου απαγορευτικά υψηλό ποσοστό για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας.

Το ζήτημα λοιπόν έγκειται πρωταρχικά στο να μην μείνει σε κατάσταση εφησυχασμού ο κόσμος της ΝΔ, αλλά, απεναντίας, να κινητοποιηθεί. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο. Διότι εξαρτάται και από τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τις δυνάμεις του ή να έχει απώλειες μοναχά προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Μια πιθανή, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, ολοκληρωτική του κατάρρευση είναι απίθανο να μη δώσει τις αναγκαίες ψήφους που χρειάζονται τουλάχιστον στην Πλεύση και στο ΜέΡΑ25.

Η στρατηγική που επιβάλλεται στις παρούσες συνθήκες και εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου είναι η διατήρηση των χαμηλών τόνων. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει το δρόμο, με το μετριοπαθές και συναινετικό του ύφος, σε στελέχη και σε οργανωμένα μέλη του κόμματος.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να μην υποχωρήσει η αντιπαράθεση με τον Σύριζα. Η ΝΔ δεν μπορεί παρά να αναμετράται προγραμματικά και επί της ουσίας με το κόμμα, που είναι η δεύτερη επιλογή των πολιτών και καταλαμβάνει τα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης. Η ευχή παραμένει βέβαια ως προς την «πολιτική ενηλικίωση» του Σύριζα και τον πλήρη απογαλακτισμό του από αριστερίστικες νοοτροπίες και μαξιμαλιστικές προγραμματικές θέσεις.

Στα δεξιά της, η ΝΔ έχει και τον πολιτικό σχηματισμό Νίκη. Έναν φορέα που κινείται στις παρυφές της άκρας δεξιάς και ο οποίος θα κινητοποιηθεί όσο περισσότερο μπορεί προκειμένου να κερδίσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του. Συμφέρον της ΝΔ δεν είναι να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, αυτήν την φορά απέναντι στην Νίκη. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου μπορεί να αναγνωριστεί ως αντίπαλο κόμμα, χωρίς να είναι αναγκαία η χάραξη και άλλου μετώπου.

Παράλληλα πρέπει να πάρει στα χέρια της την αξιοπρέπεια της χώρας και να δείξει πως δεν αστειεύεται. Η παράνομη μετανάστευση είναι επικίνδυνη για τη συνοχή και το μέλλον της κοινωνίας. Δεν μπορεί κάθε αναπόδεικτο δημοσίευμα στο εξωτερικό (από μισθοδοτούμενους «εθελοντές» που τελικά κανείς δεν μας διαβεβαιώνει πως δείχνουν όσα καταγγέλλουν) να μας αναστατώνει. Τελικά τη χώρα την κυβερνά η δική της κυβέρνηση και όχι επιτροπές από τις Βρυξέλλες. Και εφαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία που δεν αναγνωρίζει κενά που επιτρέπουν παραβιάσεις συνόρων. Έτσι θα κοπούν οι όποιες διαρροές προς τα δεξιά. Και η αυτοδυναμία θα  μπορέσει να εξασφαλιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments