Οικονομία

Με απώλειες έκλεισε η Wall… εν αναμονή της ψηφοφορίας για το χρέος

Με απώλειες έκλεισε η Wall… εν αναμονή της ψηφοφορίας για το χρέος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο μια συμφωνία για τον περιορισμό βασικών ομοσπονδιακών δαπανών για δύο χρόνια και την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από το Κογκρέσο γεγονός που κρατά σε "επιφυλακή” τους επενδυτές.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εν αναμονή της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο για την έγκριση της συμφωνίας αύξησης του ανώτατου ορίου του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ που θα διασφαλίσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της και θα αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο μια συμφωνία για τον περιορισμό βασικών ομοσπονδιακών δαπανών για δύο χρόνια και την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από το Κογκρέσο γεγονός που κρατά σε “επιφυλακή” τους επενδυτές.

Κι αυτό γιατί εχθές βράδυ έγινε μεν το πρώτο σημαντικό βήμα, αφού η συμφωνία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής, με ψήφους 7 υπέρ έναντι 6 κατά, αλλά πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί και από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς και όπου οι σκληροπυρηνικοί του κόμματος έχουν απειλήσει να την καταψηφίσουν.

Την ψυχολογία των επενδυτών, εν αναμονή της ψηφοφορίας για το χρέος, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο στη συνέχεια τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα και έδειξαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν τον Απρίλιο σε υψηλό τριών μηνών, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες η Federal Reserve να “κληθεί” να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανήλθαν τον Απρίλιο στα 10,1 εκατομμύρια, από τα 9,7 εκατομμύρια κενές θέσεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει περιοριστεί αρκετά ώστε να επιτρέψει στη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Παρότι οι κενές θέσεις εργασίας έχουν υποχωρήσει από το υψηλό που καταγράφηκε την περασμένη άνοιξη, παραμένουν πολύ υψηλότερα από ό,τι θα ήθελε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θα ήθελε να δει τις κενές θέσεις και τις προσλήψεις να μειώνοντας ακόμη περισσότερο ούτως ώστε να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Εν τω μεταξύ, το κλίμα επιβάρυναν και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τις οποίες πυροδότησαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίς την Τετάρτη από την Κίνα και έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πατά “φρένο”. Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα επιβραδύνθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών, γεγονός που προκάλεσε κύμα πωλήσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διεθνώς, μειώσεις στις τιμές βιομηχανικών εμπορευμάτων όπως ο χαλκός και το πετρέλαιο, καθώς και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν αντισταθμίσεις.

Ωστόσο, λίγο μετά τα μέσα της συνεδρίασης το κλίμα στην αγορά βελτιώθηκε, χάρη στο “παράθυρο” που άνοιξαν δύο αξιωματούχοι της Federal Reserve για ενδεχόμενη προσωρινή “παύση” στις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ίσως και στην προσεχή συνεδρίαση του Ιουνίου.

Οι δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Fed, Philip Jefferson, και ο πρόεδρος της Fed Φιλαδέλφειας, Patrick Harker, σε ξεχωριστές δηλώσεις τους ανέφεραν ότι δεν τάσσονται κατά μιας “παύσης” στις αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να συγκεντρώσει η Fed περισσότερα στοιχεία για τον αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιξης, προσθέτοντας πάντως αμφότεροι ότι αυτό δεν θα σήμαινε και το τέλος της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Δείκτες – στατιστικά Εν μέσω αυτού του κλίματος και με την αγορά να αναζητά ένας θετικό καταλύτη, που βρήκε στα σχόλια των αξιωματούχων της Fed, οι βασικοί δείκτες κατάφεραν να ανακάμψουν από τα χαμηλά ημέρας και να κλείσουν με μικρότερες από τις ενδοσυνεδριακές τους απώλειες.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που έφτασε να χάνει νωρίτερα περισσότερες από 250 μονάδες, έκλεισε τελικά 134,51 μονάδες ή 0,41%, στις 32.908,27 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειές του σε επίπεδο μήνα στο 3,5%.

Το ίδιο και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος από το σχεδόν -1% τερμάτισε τελικά με απώλειες 0,54%, στις 4.182,75 μονάδες, με τον δείκτη να γράφει πλέον οριακά κέρδη 0,3% για τον Μάιο.

Ανάλογη πορεία σημείωσε και ο τεχνοβαρής Nasdaq, που έφτασε να χάνει πάνω από 110 μονάδες, αλλά έκλεισε τελικά 0,63% χαμηλότερα, στις 12.935,28 μονάδες, παρουσιάζοντας ωστόσο εντελώς διαφορετική εικόνα από τους δύο πρώτους σε επίπεδο μήνα, καθώς κατάφερε να σκαρφαλώσει 5,8% υψηλότερα.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, 13 έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενώ οι υπόλοιπες ολοκλήρωσαν την ημέρα με απώλειες. Τα περισσότερα κέρδη έγραψαν οι τίτλοι της Intel (4,83%), της Verizon (2,09%) και της Salesforce (2.06%), ενώ στο αντίποδα τις χειρότερες επιδόσεις σήμερα κατέγραψαν οι μετοχές των 3M (-2,86%), Home Depot (-2,36%) και της Travelers (-2,34%).

Στις επιμέρους μετοχές, ξεχωρίζει η “βουτιά” άνω του 6% που γράφει ο τίτλος της Hewlett Packard, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments