Πολιτική

Τα τέσσερα μεγάλα λάθη του ΠΑΣΟΚ στη φορολογία

Τα τέσσερα μεγάλα λάθη του ΠΑΣΟΚ στη φορολογία

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Ζητήματα που άπτονται του ευαίσθητου πεδίου της φορολογίας, ανακινούν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο διάστημα, παίρνοντας «επάξια» τη σκυτάλη από τις φοροεπιδρομές του Σύριζα

Ζητήματα που άπτονται του ευαίσθητου πεδίου της φορολογίας, ανακινούν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο διάστημα, παίρνοντας «επάξια» τη σκυτάλη από τις φοροεπιδρομές του Σύριζα. Τα μέτρα που προτείνονται είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορούν να επιτύχουν τους διακηρυγμένους στόχους τους.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων, έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων, μείωση του αφορολόγητου των γονικών παροχών στις 400.000 ευρώ, καθώς επίσης και αύξηση των φόρων (όπως του ΕΝΦΙΑ) που οδηγούν στην αναδιανομή.

Είναι δυνατόν στις παραμονές εκλογών το ΠΑΣΟΚ να υπόσχεται αυξήσεις φόρων; Και όμως, όπως φαίνεται είναι. Στην προσπάθεια του, το ΠΑΣΟΚ να διεμβολίσει την εκλογική μάζα που βρίσκεται στα αριστερά του, σηκώνει την παντιέρα της φορολογνείας και της φοροεπιδρομής ακόμα πιο ψηλά από εκεί που την είχε υψώσει το κόμμα του Σύριζα. Και φυσικά μέσα από αυτήν την εντελώς παράδοξη προσέγγισή του, αποδεικνύει πέραν όλων των άλλων και την τερατώδη άγνοια σχετικά με τον ευαίσθητο τομέα της φορολογίας των μερισμάτων.

Ειδικότερα, αναφορικά με την πρόταση για αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αυτή αναφέρεται ουσιαστικά σε νόμο του δεύτερου εξαμήνου του 2011. Πρόκειται για το λεγόμενο «χαράτσι Βενιζέλου» και τούτο, γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, είχε προωθήσει τον εν λόγω νόμο. Ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση του φόρου, δημιουργώντας αισθήματα ανακούφισης στους φορολογούμενους. Είναι λοιπόν απίθανο να προσδοκά το ΠΑΣΟΚ εκλογικά οφέλη από την ενίσχυση του ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου των γονικών παροχών από τα 800.000 ευρώ στα 400.000 ευρώ, η απάντηση έχει δοθεί ήδη από τον Άκη Σκέρτσο που ανέφερε πως οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέσω γονικών παροχών ήταν παγωμένες για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα τα ετήσια έσοδα για το δημόσιο να είναι της τάξης των 26 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση για την έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών και λοιπών πομφολύγων, αφορά 150 επιχειρήσεις που δεν κατονομάζονται, που ίσως να είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ίσως και να μην είναι, που ανήκουν σε συγκεκριμένους κλάδους ευνοημένους από τις συγκυρίες, ίσως όμως και να μην ανήκουν. Διότι 150 επιχειρήσεις που να έχουν ευνοηθεί από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας ή από την αύξηση των επιτοκίων, εκτιμούμε πως δεν υπάρχουν στη χώρα μας.

Και ως προς την πρόταση σχετικά με την πρόσθετη φορολόγηση των μερισμάτων, αυτή θα έχει πιθανότατα το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε το σχετικό φόρο από 15%, όπου βρισκόταν επί Σύριζα, στο 5%. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να αυξηθούν κατακόρυφα τα έσοδα από τη φορολόγηση μερισμάτων, λόγω ακριβώς του χαμηλού φορολογικού συντελεστή.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι, σε βάθος χρόνου, οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, που εισηγείται το ΠΑΣΟΚ, θα έχει το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Οι επενδυτές δεν αρέσκονται στο μοίρασμα των κερδών με ένα επεκτατικό κράτος  και στους μεσαίους και μικρομεσαίοιυς επιχειρηματίες δεν αρέσει να μπαίνει το μακρύ κρατικό χέρι στην τσέπη τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments