Nέα της αγοράς

Jefferies: Εκλογές, επενδυτική βαθμίδα και οικονομία τα μεγάλα “όπλα” των ελληνικών τραπεζών

Jefferies: Εκλογές, επενδυτική βαθμίδα και οικονομία τα μεγάλα “όπλα” των ελληνικών τραπεζών
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να επωφελούνται από τους θετικούς ανέμους γύρω από την Ελλάδα

της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να επωφελούνται από τους θετικούς ανέμους γύρω από την Ελλάδα, με τις πρόσφατες εκλογές να θεωρείται ότι ανοίγουν το δρόμο προς μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ η ισχυρή τουριστική δραστηριότητα υποστηρίζει την οικονομία, όπως σημειώνει η Jefferies σε σημερινό της report. Για τις τράπεζες, η εστίαση είναι πιθανό να στραφεί στην ικανότητα υπεράσπισης των περιθωρίων ή/και των beta των καταθέσεων και στη συνέχιση της ομαλοποίησης των προβλέψεων σε χαμηλότερα επίπεδα. Κατά τον οίκο, η Εθνική Τράπεζα παραμένει στην καλύτερη θέση και στα δύο μέτωπα, με την επιστροφή στις διανομές μερισμάτων να αποτελεί το μόνο “συστατικό” που απομένει για το story της.

Έτσι, η Jefferies δίνει σύσταση buy για την Εθνική με νέα τιμή στόχο τα 7,3 ευρώ από 6,5 ευρώ πριν, ενώ δίνει σύσταση hold για τις Eurobank και Πειραιώς, με τιμή στόχο το 1,7 ευρώ (από 1,65 ευρώ πριν) και 2,7 ευρώ (από 2,5 ευρώ πριν) αντίστοιχα. Για την Alpha Bank δίνει σύσταση υποαπόδοσης, με τιμή στόχο το 1,1 ευρώ καθώς, όπως επισημαίνει, αν και συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε discount, ο κίνδυνος σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τις προβλέψεις κάνει την Jefferies να τηρήσει μία πιο επιφυλακτική στάση.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (ΝΙΙ), η Jefferies σημειώνει πως καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των αυξήσεων επιτοκίων έχει ήδη περάσει από την πλευρά του ενεργητικού (χάρη στην υψηλότερη έκθεση σε δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου), η εστίαση στα NII θα μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στους αντίθετους ανέμους των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων (NIM) για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ικανότητα διαχείρισης της μετακύλισης των αυξήσεων των επιτοκίων στις καταθέσεις θα είναι βασικός παράγοντας και η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τα συνολικά beta καταθέσεων στη Νότια Ευρώπη και σημείωσαν μετατοπίσεις του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές καταθέσεις, που ήταν πιο περιορισμένες από ό,τι στη Eurobank και την Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Το υψηλό μερίδιο της Εθνικής στη λιανική (περίπου 75% των συνολικών καταθέσεων) με χαμηλό μέσο υπόλοιπο την αφήνει σε ισχυρή θέση κατά την άποψη της Jefferies.

Στο μέτωπο του κόστους κινδύνου, όπως επισημαίνει η Jefferies, ο σχηματισμός NPE γενικά κινείται κάτω από τα επίπεδα στα οποία οι ελληνικές τράπεζες είχαν βασίσει τις προβλέψεις για το 2023, δημιουργώντας περιθώρια για αναθεωρήσεις προς τα κάτω – που εν μέρει αναφέρθηκαν από τις τράπεζες. Η διατήρηση των προβλέψεων σε υψηλά επίπεδα στο τρίμηνο επέτρεψε περαιτέρω συσσώρευση/διατήρηση της κάλυψης στις EuroBank, Εθνική και Πειραιώς (η Alpha είναι η μόνη τράπεζα που σημείωσε πτώση κάλυψης).

Αν και ο οίκος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορές στο μείγμα (στεγαστικά έναντι εταιρικών/άλλων δανείων) και στην ποιότητα (>90 ημέρες καθυστέρησης έναντι απίθανης πληρωμής), συνεχίζει να βλέπει πολύ μικρή διαφοροποίηση στις τις αγοράς μεταξύ των τραπεζών μεσοπρόθεσμα. Αναμένει ότι η υψηλή κάλυψη της Εθνικής (87%) θα υποστηρίξει ταχύτερη ομαλοποίηση σε σχέση με την Alpha Bank.

Όπως τονίζει η Jefferies, οι τάσεις στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών είναι υποστηρικτικές, λαμβάνοντας ώθηση και από την ισχυρή τουριστική δραστηριότητα μέχρι σήμερα καθώς και το ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών το οποίο δημιουργεί την προοπτική μιας σταθερής κυβέρνηση, εάν το αποτέλεσμα επαναληφθεί στον δεύτερο γύρο στις 25 Ιουνίου. Αυτό αύξησε τις προσδοκίες της αγοράς για την αναβάθμιση της Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα το β’ εξάμηνο του 2023 (μία κίνηση που η Jefferies θεωρεί ότι θα έχει περισσότερο όφελος για το κλίμα/κόστος των ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες παρά για την κερδοφορία και τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη).

Η μία πρόσφατη απογοήτευση, όπως τονίζει, είναι η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής να μην εγκρίνει το μέτριο μέρισμα της Εθνικής από τα κέρδη του 2022 (αν και η Eurobank έλαβε έγκριση για το buyback που ήθελε). Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα NPL και η σχετική στάθμιση του αναβαλλόμενου φόρου στο κεφάλαιο CET1 των τραπεζών είναι πιθανό να παραμείνουν πεδίο συζήτησης για τους επενδυτές, αλλά όλες οι τράπεζες έχουν στείλει ένα σίγουρο μήνυμα για τις διανομές μερισμάτων σε ό,τι αφορά τα κέρδη του 2023.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments