Πολιτική

Η αντιφατική «συγγνώμη» του κ.Τσίπρα

Η αντιφατική «συγγνώμη» του κ.Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Με ένα «λάθος μου» στα λατινικά και με τη μετάθεση ευθυνών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που, κατά τον κ. Τσίπρα, «έκαψε την απλή αναλογική», ο πρόεδρος του Σύριζα εκτιμά πως ανέλαβε τις ευθύνες του, όπως ο ίδιος τόνισε χθες βράδυ

Με την λατινική έκφραση «mea culpa» και με μια αντιφατική δήλωση ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποποιείται την απλή αναλογική, που ο ίδιος θέσπισε ως εκλογικό σύστημα των πρόσφατων εκλογών. Με ένα «λάθος μου» στα λατινικά και με τη μετάθεση ευθυνών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που, κατά τον κ. Τσίπρα, «έκαψε την απλή αναλογική», ο πρόεδρος του Σύριζα εκτιμά πως ανέλαβε τις ευθύνες του, όπως ο ίδιος τόνισε χθες βράδυ. Βέβαιον είναι, ωστόσο, ότι, με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας και την ευθύνη της αποτυχίας αναλαμβάνει και, ταυτόχρονα, επιρρίπτει την ευθύνη στον κ. Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και στην δημοσιογράφο κ. Σία Κοσιώνη, ο πρόεδρος του Σύριζα αποκάλεσε την απλή αναλογική «λάθος μου», λέγοντας ότι αυτή «λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση».

Εκτός από αυτήν την έμμεση αναφορά στην ιδέα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε». «Έχω την ευθύνη, δεν κρύφτηκα», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο αρχηγός του Σύριζα επέρριψε ευθύνες και στα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου που την απέρριψαν. «Φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ και το Μέρα25, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε εμφανώς πικραμένος: «Εμείς στηρίξαμε την επιλογή μας που είχαμε κάνει το 2016, τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου μας γύρισαν την πλάτη». Αναφερόμενος, δε, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, λέγοντας: «Ο κ. Ανδρουλάκης στην ουσία “έκαψε” την απλή αναλογική».

Οι δηλώσεις του προέδρου του Σύριζα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, με δήλωσή του, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΝΔ κ. Άκης Σκέρτσος τονίζει πως «ο κ Τσίπρας απόψε στον ΣΚΑΪ μιλώντας για τη νάρκη της απλής αναλογικής που εξουδετέρωσαν οι πολίτες, αναγνώρισε ένα μόνο από τα πολλά mea culpa που οφείλει στην ελληνική κοινωνία». Για την Νέα Δημοκρατία, «αν ο κ. Τσίπρας είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ευθυνών και των τεράστιων λαθών του που θέτουν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία, θα είχε πει τουλάχιστον 2 mea culpa ακόμη. Το πρώτο, για τη σιωπηρή στήριξη που παρείχε στο μόρφωμα Κασιδιάρη ψαρεύοντας από τα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου. Ευτυχώς το μέτωπο ευθύνης που όρθωσε η Νέα Δημοκρατία με την έγκαιρη παρέμβασή της, έβαλε φρένο για δεύτερη φορά σήμερα στην είσοδο Κασιδιάρη στη Βουλή.

Το δεύτερο, για τις επιλογές του στη Ροδόπη και την Ξάνθη που ευθυγραμμίζονται με την πιο ακραία ανθελληνική προπαγάνδα. Ο κ. Τσίπρας, ενώ γνωρίζει με ακλόνητα στοιχεία τους δεσμούς των υποψηφίων του με τους κύκλους που οραματίζονται τη “γαλάζια πατρίδα” στο βαθύ τουρκικό κράτος, επιμένει να καλύπτει έως σήμερα τον κ. Ζειμπέκ, τον κ. Φερχάτ αλλά και τον κ. Φίλη που μιλάει απροκάλυπτα, χωρίς να ανακαλεί, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Στις 25 Ιουνίου οι πολίτες θα δώσουν τη δική τους απάντηση. Κανένας υπεύθυνος δημοκρατικός πολίτης δεν ανέχεται παιχνίδια ούτε με τη Δημοκρατία, ούτε με την εθνική κυριαρχία». Σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα τηρεί και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκφράζει, με ανακοίνωσή του την αποδοκιμασία του.

«Τι και αν πέρασαν δύο εβδομάδες από την κάλπη της 21 ης  Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να μην αναγνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης του για την αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και την αποδοκιμασία των πολιτών στην ανερμάτιστη και αναξιόπιστη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, στο οποίο προστίθεται ότι «δεν μας ξενίζει καθώς ουδέποτε έκανε την αυτοκριτική του για την ήττα  από τη Νέα Δημοκρατία το 2019 όταν ο χάρτης βάφτηκε μπλε στις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές». Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Τσίπρας «ήθελε το ΠΑΣΟΚ ένα βολικό συμπλήρωμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments