Global News

Al Jazeera: Το Σουδάν οδεύει προς μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση

Al Jazeera: Το Σουδάν οδεύει προς μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Σουδάν δεν έχει προοπτική να τελειώσει και η χώρα οδεύει προς την πείνα. Εθνοτικές συγκρούσεις, παλιές αντιπαλότητες και φιλοδοξίες για εξουσία συμπλέκονται σε αυτή την πικρή σύγκρουση.

Η ανθρωπιστική καταστροφή στην οποία βρίσκεται το Σουδάν  συνεχίζει την εμβάθυνσή της και η τραγωδία δεν έχει τέλος.  «Κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε λιμό», λέει ο Muzan Alneel, συνιδρυτής του σουδανικού ερευνητικού κέντρου Estanad. Ο ειδικός λέει ότι οι διατροφικοί πόροι της χώρας γίνονται σπάνιοι επειδή τα χωράφια δεν έχουν φυτευτεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης που μαστίζει τη χώρα από τα μέσα Απριλίου. Βίαιες συγκρούσεις ξεκίνησαν εκείνον τον μήνα μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων, με επικεφαλής τον στρατηγό Abdel Fattah al Burhan, και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FAR), υπό τη διοίκηση του στρατηγού Mohamed Hamdan Dagalo, πιο γνωστού ως Hemeti. Η σύγκρουση είναι μια μάχη εξουσίας μεταξύ δύο φιλόδοξων στρατηγών, καθώς και για την απροθυμία της FAR να ενσωματωθεί στον τακτικό στρατό.

Οι μάχες, οι οποίες συνεχίζονται παρά τις πολυάριθμες εκεχειρίες, έχουν ουσιαστικά ακινητοποιήσει τη σουδανική οικονομία. Επιπλέον, ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός, ένα κατεστραμμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι ελλείψεις νερού, τροφίμων, ηλεκτρισμού, φαρμάκων και υγειονομικού προσωπικού επιδείνωσαν την κατάσταση σε σημείο να καταστεί μη βιώσιμη για τον πληθυσμό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Σουδάν, οι μάχες έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα 800 θανάτους και τουλάχιστον 6.000 τραυματισμούς. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί επειδή πολλά θύματα απλώς δεν αναφέρονται. Αμέτρητα πτώματα παραμένουν ασύλληπτα και αμέτρητα στους δρόμους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments