Διεθνή

Η Γέλεν επιμένει στη σημασία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Γέλεν επιμένει στη σημασία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πιστεύει ότι οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί, όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πιστεύει ότι οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί, όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα, «χρησιμεύουν ως αντίβαρο» στα «αδιαφανή και μη βιώσιμα» δάνεια που χορηγούνται σε αναδυόμενες χώρες. Η Τζάνετ Γέλεν στοχεύει κατονομάζοντας την Κίνα, που ξεχωρίζει τακτικά από αυτή την άποψη. Παρά τις επικρίσεις για την ασιατική δύναμη, η υπουργός δεν σκοπεύει να διακόψει τους δεσμούς της με το Πεκίνο.

Διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή η Παγκόσμια Τράπεζα είναι δημοφιλή σε όλο τον Ατλαντικό. «Αυτοί οι θεσμοί αντικατοπτρίζουν τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Για την Τζάνετ Γέλεν, η βοήθειά τους «έρχεται με ισχυρές απαιτήσεις όσον αφορά τη διακυβέρνηση, τη λογοδοσία και τη βιωσιμότητα του χρέους» και «χρησιμεύει ως σημαντικό αντίβαρο σε αδιαφανή και μη βιώσιμα δάνεια από άλλες χώρες όπως η Κίνα», διευκρίνισε.

Η Κίνα είναι ένας από τους κύριους πιστωτές των αναπτυσσόμενων χωρών. Ωστόσο, οι όροι υπό τους οποίους χορηγούνται τα δάνειά της επισημαίνονται τακτικά από τη διεθνή κοινότητα, ιδίως για τη μη διαφάνεια. Γίνεται μάρτυρας της αναδιάρθρωσης του εξωτερικού χρέους της Σρι Λάνκα, την οποία η πρώτη ασιατική δύναμη είχε καθυστερήσει επειδή αρχικά ήταν απρόθυμη να την αποδεχτεί και αντίθετα πρόσφερε άλλα δάνεια για την αποπληρωμή παλαιών χρεών.

Η Τζάνετ Γέλεν αντιτάχθηκε επίσης στο να δανείσει χρήματα η Παγκόσμια Τράπεζα στην Κίνα. «Δεν θα υποστηρίξουμε ούτε θα ψηφίσουμε κανένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Κίνα. Χρησιμοποιούμε την ψήφο μας για να αντιταχθούμε», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, από όλες τις χώρες μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας, το σημαντικότερο βάρος. Αυτή η βαρύτητα «μέσα σε αυτούς τους θεσμούς είναι ένα από τα κύρια μέσα συνεργασίας με τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες», πρόσθεσε η υπουργός Οικονομικών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει επίσης προσεκτικά ορισμένες αμερικανικές επενδύσεις στο εξωτερικό, από εταιρείες «που επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες με δεσμούς με τον στρατό τους και ανησυχούμε για τους πιθανούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια». «Εξετάζουμε πιθανούς περιορισμούς στις εξερχόμενες επενδύσεις», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments