Διεθνή

Η Ινδονησία επιβεβαιώνει την αγορά μεταχειρισμένων Mirage 2000-5, παρά τις επικρίσεις

Η Ινδονησία επιβεβαιώνει την αγορά μεταχειρισμένων Mirage 2000-5, παρά τις επικρίσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Brookings Institution

Η συμφωνία αποκαλύφθηκε μόλις την Τετάρτη από ινδονησιακά ΜΜΕ, που δημοσίευσαν έντονες επικρίσεις κοινοβουλευτικών για αυτή

Ηκυβέρνηση της Ινδονησίας επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα πως έκλεισε συμφωνία για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 (Dassault Aviation), που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ, έναντι τιμήματος 700 και πλέον εκατ. ευρώ, υπεραμυνόμενη της απόφασης, παρά τις επικρίσεις κοινοβουλευτικών, που διαμαρτύρονται διότι ο συγκεκριμένος τύπος αεριωθούμενου χαρακτηρίζεται πεπαλαιωμένος.

Το υπουργείο Άμυνας στην Τζακάρτα εξήγησε ότι σύναψε συμφωνία ύψους 733 εκατ. ευρώ με την Excalibur International, θυγατρική της τσεχικής Czechoslovak Group (CSG), τον Ιανουάριο, διευκρινίζοντας πως τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη, εννέα μονοθέσια και τρία διθέσια, θα παραδοθούν εντός 24 μηνών από την υπογραφή της.

Η συμφωνία αποκαλύφθηκε μόλις την Τετάρτη από ινδονησιακά ΜΜΕ, που δημοσίευσαν έντονες επικρίσεις κοινοβουλευτικών για αυτή.

«Ποια ήταν η τόσο επείγουσα ανάγκη που μας ώθησε να πάμε να αγοράσουμε παλιά και μεταχειρισμένα αεροσκάφη;» αξίωσε να μάθει ο βουλευτής Τουμπάγκους Χασανουντίν, σύμφωνα με την εφημερίδα Kompas.

Τα πρώτα Μιράζ 2000 τέθηκαν σε υπηρεσία τα χρόνια του 1980, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κατασκευάστριας βιομηχανίας, της Ντασό. Το ινδονησιακό υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε ποια είναι η ηλικία των αεροσκαφών του τύπου που αγόρασε. Ανέφερε πως η συμφωνία περιλαμβάνει τρία χρόνια τεχνικής υποστήριξης στη συντήρησή τους και εκπαίδευση των χειριστών.

«Η Ινδονησία έχει ανάγκη μαχητικά που μπορούν να παραδοθούν γρήγορα ώστε να αναπληρωθεί το αξιόμαχο του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας» της, σύμφωνα με τον Έντουιν Έιντριαν Σουμάντα, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας.

Οι ινδονησιακές ένοπλες δυνάμεις σκοπεύουν να αναδιοργανώσουν τον στόλο τους, που έχει ασυνήθιστα ευρεία ποικιλία τύπων — περιλαμβάνει από αμερικανικά F-16 ως ρωσικά Su-27 και Su-30.

Το σχέδιο να αντικατασταθούν απαρχαιωμένα F-5 Tiger με Su-35 προσέκρουσε στις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως υπάρχουν περαιτέρω σχεδιασμοί για τον εκσυγχρονισμού του στόλου, αλλά θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να υλοποιηθούν.

Η Ινδονησία είχε ανακοινώσει το σχέδιό της να αγοράσει 11 μαχητικά Su-35 το 2017, τα οποία σκόπευε να πληρώσει με μετρητά και σε είδος.

Εξάλλου, η Τζακάρτα έκλεισε συμφωνία για την αγορά 42 μαχητικών Rafale (Ντασό) έναντι 8,1 δισεκ. δολαρίων τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, συνομιλίες για την αγορά F-15 από τις ΗΠΑ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κι αναμένεται οριστικό πράσινο φως από την κυβέρνηση, δήλωνε πέρυσι ο υπουργός Άμυνας Πραμπόβο Σουμπιάντο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments