Policy Briefs

Ε.Ε.: Οι προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας

Ε.Ε.: Οι προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας
Η Μαδρίτη θα ηγηθεί των πολιτικών συζητήσεων της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και διερευνώνται οι προτεραιότητές της.

Η Μαδρίτη θα ηγηθεί των πολιτικών συζητήσεων της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και διερευνώνται οι προτεραιότητές της.

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κυριαρχίας, η ενότητα απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις και οι προσπάθειες για την επιτάχυνση της κλιματικής μετάβασης θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ισπανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαβεβαιώνει ο Πέδρο Σάντσεθ.

Την 1η Ιουλίου, η Μαδρίτη θα αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Σουηδία. Ως εκ τούτου, η Ισπανία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα και τις προτεραιότητες της Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες, προτού παραδοθεί στην Ουγγαρία.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός έθεσε την επανεκβιομηχάνιση ως κορυφαία προτεραιότητά του, η οποία είπε ότι θα βοηθήσει την ΕΕ να εξασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και κυριαρχία.

« Νομίζω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια πήραμε πολλά μαθήματα από τη διαδικασία της αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη και τις συνέπειές της, καθώς και τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία που έχουμε συσσωρεύσει ως αποτέλεσμα», εξηγεί .

Ζητεί τη μετεγκατάσταση στην Ευρώπη βασικών βιομηχανιών, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της υγείας, αναφέροντας για παράδειγμα τις ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας που υπέστησαν ορισμένα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Καλεί επίσης την ΕΕ να διατηρήσει το προβάδισμά της στην καινοτομία και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μελλοντικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ρομποτικής, των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Η πράσινη μετάβαση είναι η δεύτερη προτεραιότητα του Πέδρο Σάντσες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η ΕΕ καταφέρει να προσαρμοστεί στην κλιματική πρόκληση και αν την προβλέψει, «μπορεί επίσης να τη μετατρέψει σε τεράστια ευκαιρία για ευημερία για ολόκληρη την ήπειρο ».

Πιστεύει ότι η Ένωση μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από την ενέργεια και τις βασικές πρώτες ύλες, που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και «να μειώσει ουσιαστικά τον λογαριασμό μας για την ηλεκτρική ενέργεια ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments