Global News

CNN: Ο Μπλίνκεν συναντά τον Σι Τζινπίνγκ

CNN: Ο Μπλίνκεν συναντά τον Σι Τζινπίνγκ
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθούν στο Πεκίνο τη Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθούν στο Πεκίνο τη Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε ένα δυνητικά κρίσιμο βήμα προς την επίλυση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες επικράτησαν μετά τη διαμάχη για ένα κινεζικό αερόστατο επιτήρησης νωρίτερα φέτος.

Ο Μπλίνκεν είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Πεκίνο εδώ και πέντε χρόνια και οι συνομιλίες του με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους θεωρούνται ως μια βασική, μια λυδία λίθος για το εάν μπορεί να σφυρηλατηθεί κάποιο είδος ύφεσης μετά μια περίοδο παρατεινόμενης δυσπιστίας ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν ο Σι και ο Μπλίνκεν θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης υπογράμμισε περαιτέρω τις σφοδρές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και η αποτυχία προγραμματισμού συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο θα είχε θεωρηθεί από την Ουάσιγκτον ως ασήμαντη, σε ρήξη με ορισμένες προηγούμενες επισκέψεις από την κορυφή. Αμερικανοί διπλωμάτες.

Οι δύο παγκόσμιες δυνάμεις έχουν ολοένα και μεγαλύτερη διαμάχη για μια σειρά ζητημάτων που κυμαίνονται από τους στενούς δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα έως τις αμερικανικές προσπάθειες να περιορίσουν την πώληση προηγμένων τεχνολογιών στην Κίνα.

Βασική μεταξύ αυτών των ανησυχιών ήταν η επιδιόρθωση των αποδιοργανωμένων γραμμών επικοινωνίας, οι οποίες κατέρρευσαν τον περασμένο χρόνο, ειδικά όταν πρόκειται για στρατιωτικές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου – εγείροντας ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι ένα λάθος ή ατύχημα θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει σε σύγκρουση.

Νωρίτερα φέτος, ένα κινεζικό αερόστατο επιτήρησης –που εντοπίστηκε να αιωρείται επάνω από ευαίσθητες, αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες πριν καταρριφθεί τελικά από ένα αμερικανικό μαχητικό αεροπλάνο– οδήγησε τις σχέσεις σε νέο χαμηλό και είχε ως αποτέλεσμα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να ακυρώσει μια προηγούμενη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Αυτή τη φορά, η διπλωματική αποστολή προχώρησε.

Ωστόσο, μια περίπου τρίωρη συνάντηση μεταξύ του Μπλίνκεν και του κορυφαίου συμβούλου της Κίνας για θέματα εξωτερικών υποθέσεων το πρωί της Δευτέρας υπογράμμισε τις βαθιές προκλήσεις για την υπέρβαση της δυσπιστίας και της τριβής που χαρακτηρίζει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments