Διεθνή

«Πονοκέφαλοι» για την Ιταλίδα αντι – Μελόνι

«Πονοκέφαλοι» για την Ιταλίδα αντι – Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: Associated Press

Το κόμμα Κίνημα 5 Αστέρων συγκεντρώθηκε στη Ρώμη το Σάββατο για να διαδηλώσει ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση της οποίας ηγείται η δεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Το κόμμα Κίνημα 5 Αστέρων συγκεντρώθηκε στη Ρώμη το Σάββατο για να διαδηλώσει ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση της οποίας ηγείται η δεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Αλλά οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έγιναν στη συγκέντρωση αποξένωσαν το Δημοκρατικό Κόμμα και μείωσαν την πιθανότητα μιας συμμαχίας ενόψει των ευρωεκλογών του 2024. Οι πονοκέφαλοι πυκνώνουν για την 37χρονη Έλι Σλάιν, την νέα γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Πρέπει «να εργαστούμε μαζί ενάντια στην επισφάλεια, για τον κατώτατο μισθό και για το εισόδημα [ιθαγένειας]. Καλά έκανες που κινητοποιήθηκες, Τζουζέπε. Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα θέλησης, ένωσης δυνάμεων για τα ζητήματα για τα οποία το Κίνημα επέλεξε να κινητοποιηθεί σήμερα», δήλωσε η Έλι Σλάιν, Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD, S&D).

Περίπου 20.000 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση. Η παρουσία άλλων αριστερών ηγετών ήταν αβέβαιη μέχρι το τέλος. Ο αρχηγός της ιταλικής Αριστεράς (SI) Nicola Fratoianni έφτασε πρώτος και στη συνέχεια, μετά από τηλεφώνημα του κ. Conte, έφτασε και η γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε το Supermedia/YouTrend για το Agi στις 16 Ιουνίου, το Κίνημα 5 Αστέρων συγκεντρώνει 15,8% και το Δημοκρατικό Κόμμα γύρω στο 20%.

Το βήμα της Σλάιν προς τα εμπρός εξέπληξε αρκετούς και φαίνεται να κλίνει υπέρ της πολυσυζητημένης συμμαχίας μεταξύ του PD και του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S, Μη Εγγεγραμμένο), εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024.

Το πιο σημαντικό εμπόδιο σε αυτή τη συμμαχία είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού ο Conte έχει λάβει ξεκάθαρη θέση κατά της αποστολής όπλων στο Κίεβο και είναι υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία, ενώ η Σλάιν δίστασε και έκανε διφορούμενες δηλώσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία. ηγέτης τον Φεβρουάριο.

 Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων θέτει αρκετά και δύσκολα προαπαιτούμενα προκειμένου για συνεργασία. Επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα των προσώπων και ζητεί ξεκάθαρες θέσεις για τον ρωσο – ουκρανικό πόλεμο, τη στιγμή κατά την οποία η 37χρονη Σλάιν άλλοτε τάσσεται με σαφήνεια υπέρ της Ουκρανίας και του δυτικού μπλοκ, άλλοτε αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε πιο ουδέτερες αντιλήψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments