Πολιτική

Άδωνις: Η απλή αναλογική και η «εξαίρεση Τσίπρα»

Άδωνις: Η απλή αναλογική και η «εξαίρεση Τσίπρα»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η θεαματική αναντιστοιχία λόγων και έργων στον αρκετά ταραχώδη πολιτικό βίο του Αλέξη Τσίπρα δεν διέλαθε της προσοχής του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο κορυφαίος, αριστερών πεποιθήσεων, πολιτειολόγος της Ιταλίας Τζιοβάνι Σαρτόρι, έργα του οποίου κυκλοφορούν και στη γλώσσα μας, διδάσκει ότι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα είναι  η δημιουργία πολυκομματικών κοινοβουλίων. Η εισαγωγή και η θέσπιση της απλής αναλογικής προάγει αποφασιστικά τον πολιτικό πλουραλισμό και την κομματική πολυφωνία. Και πράγματι, κάποιος που αγωνίζεται για τη θέσπιση της απλής αναλογικής, αναπόδραστα περιμένει και προσδοκά μια Βουλή με περισσότερα κόμματα.

Αυτό ισχύει, από ό,τι φαίνεται για όλους, πολιτικούς και πολιτειολόγους, πλην του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με την «εξαίρεση Τσίπρα», μια πολυκομματική Βουλή είναι γραφική και απαξιωμένη. Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος που αγωνίστηκε τόσο δυναμικά για την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, δηλώνει τώρα ότι «μια Βουλή επτακομματική ή οκτακομματική είναι μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη, όπως τονίζεται εμφατικά στη σχετική ανάρτηση.

Η θεαματική αναντιστοιχία λόγων και έργων στον αρκετά ταραχώδη πολιτικό βίο του Αλέξη Τσίπρα δεν διέλαθε της προσοχής του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εντοπίζει την πολιτική αναντιστοιχία και τονίζει πως «ο πρωθυπουργός που ψήφισε την απλή αναλογική επειδή την πιστεύει (σσ. ως εκλογικό σύστημα) πιστεύει στην πολυκομματική Βουλή. Ο άνθρωπος που υποτίθεται πως πίστευε τόσο πολύ στην πολυκομματική Βουλή, χθες μας είπε ότι αν έχουμε μια πολυκομματική Βουλή αυτή είναι απαξιωμένη».

Και ανεξάρτητα από το εκάστοτε εκλογικό σύστημα, τη σαφήνεια και τη σταθερότητα στις πολιτικές απόψεις εκτιμά διαχρονικά το εκλογικό σώμα. Για το λόγο αυτό, και τις επαινεί διά της ψήφου του. Όπως φάνηκε και στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, με τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και τον εκλογικό όλεθρο του ΣΥΡΙΖΑ του μάλλον νεφελώδους κ. Αλέξη Τσίπρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments