Πολιτική

Μητσοτάκης: Έτσι οραματίζομαι την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ

Μητσοτάκης: Έτσι οραματίζομαι την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Για «δέσμευση» έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον υψηλότερο βαθμό συμμετοχής των γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εάν επιβεβαιωθούν στην κάλπη οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.

Με περισσότερες γυναίκες και με κλειστές τις πόρτες στην άκρα δεξιά οραματίζεται τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν βεβαίως εκλεγεί αυτοδύναμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον τρόπο δόμησης του επιθυμητού κυβερνητικού σχήματος. Στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε οιαδήποτε συνεργασία, προεκλογική ή μετεκλογική, με κόμματα, σχηματισμούς και πρόσωπα, που κινούνται στα «χωρικά ύδατα» της άκρας δεξιάς. Η εν λόγω αρνητική στάση απορρέει από τη σαφή τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κεντροδεξιό άξονα του κομματικού συστήματος.

Για «δέσμευση» έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον υψηλότερο βαθμό συμμετοχής των γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εάν επιβεβαιωθούν στην κάλπη οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. «Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πολύ περισσότερες γυναίκες και σε επίπεδο Υπουργών αλλά και σε επίπεδο Υφυπουργών. Στον τομέα αυτόν θα είναι μια αρκετά διαφορετική κυβέρνηση από την προηγούμενη», τόνισε εμφατικά.

Το rotation σημαίνει ότι πρωτοκλασάτοι Υπουργοί, κατά κανόνα αυτοί που θα αξιοποιηθούν, θα βρεθούν σε άλλα Υπουργεία, προκειμένου να υπάρξει ανανέωση προσώπων και ανάληψη καινούργιων αποστολών. Αυτός θα είναι ο κανόνας, ο οποίος μπορεί να μην είναι απαράβατος, αλλά θα είναι ο γενικός κανόνας. Και προφανώς rotation σημαίνει ότι δίνονται ευκαιρίες και σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητές τους.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αριθμός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου είναι περίπου πεπερασμένος, δεν είναι ατελείωτος. Άρα, είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρχουν στελέχη τα οποία να είχαν υπουργικό ρόλο και στην επόμενη τετραετία σε πρώτη φάση να μην αξιοποιηθούν. «Είναι κάτι, θα σας έλεγα, αναμενόμενο και πάντα μπορεί να συμβεί στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φέρεται επίσης πεπεισμένος για τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου για την Οικογένεια, το Δημογραφικό και τη Στέγαση, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Εργασίας.

Ακόμη, η αρμοδιότητα του Αθλητισμού θα μετακινηθεί στο Παιδείας από το Πολιτισμού, ως διακριτό χαρτοφυλάκιο και με Αναπληρωτή Υπουργό. Από εκεί και πέρα στο τραπέζι είναι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να «σπάσει» στα δύο δημιουργώντας διακριτά χαρτοφυλάκια, κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό ο κ. Μητσοτάκης μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής. Το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν το υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες απομακρύνεται, ενώ θεωρείται πιθανό να συγχωνευθούν το Πολιτικής Προστασίας με το Περιβάλλοντος, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να σχεδιαστούν πιο συνεκτικές πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τις επόμενες ημέρες και αναλόγως τις τελικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη θα οριστικοποιηθούν τα προεδρικά διατάγματα ώστε να είναι έτοιμα προς υπογραφή στις 25 Ιουνίου, αν βέβαια η ΝΔ είναι αυτοδύναμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments