Global News

Les Echos: Μακρόν και Μελόνι επιχειρούν να αναθερμάνουν τις γαλλο – ιταλικές σχέσεις

Les Echos: Μακρόν και Μελόνι επιχειρούν να αναθερμάνουν τις γαλλο –  ιταλικές σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg.com

Η Πρόεδρος της ιταλικής Κυβέρνησης έγινε δεκτή την Τρίτη στα Ηλύσια. Το Παρίσι και η Ρώμη καταβάλλουν προσπάθειες για να βελτιώσουν τις σχέσεις που είναι τεταμένες από την άνοδο στην εξουσία της αρχηγού της δεξιάς, πατριωτικής κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο.

Τελικά κατάφεραν να δουν ο ένας τον άλλον. Αρκετές φορές με αναβολή, η συνέντευξη του Εμμανουέλ Μακρόν και της Τζόρτζια Μελόνι έλαβε χώρα αυτή την Τρίτη στο τέλος του απογεύματος στα Ηλύσια. Ο αρχηγός του κράτους δέχθηκε, για περισσότερο από μιάμιση ώρα, την Μελόνι, η οποία βρισκόταν στο Παρίσι για να υπερασπιστεί την υποψηφιότητα της Ρώμης για την Παγκόσμια Έκθεση 2030 ενώπιον των διεθνών εκθέσεων. Αυτή είναι μια «σημαντική ευκαιρία» να «ενδυναμώσουμε τον κοινό μας διάλογο», δήλωσε ο Ιταλός ηγέτης. Η συνέντευξη «κατέστησε δυνατή τη δημιουργία συγκλίσεων», διαβεβαίωσαν τα Ηλύσια μετά τη συνάντηση.

Αυτή η συνάντηση αναμενόταν με ανυπομονησία τόσο στη Ρώμη όσο και στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες έχουν σίγουρα δει ο ένας τον άλλον πολλές φορές κατ’ ιδίαν, στο περιθώριο των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες ή στην Ιαπωνία. Ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε μάλιστα να χαιρετήσει την Τζορτζια Μελόνι την επομένη της ορκωμοσίας του, τον Οκτώβριο, επειδή, κατά σύμπτωση, εκείνη την ημέρα βρισκόταν στη Ρώμη.

«Αλλά σήμερα είναι η πρώτη επίσημη διμερής συνάντηση», δήλωσε διπλωματική πηγή. Η Τζόρτζια Μελόνι είχε ήδη συναντηθεί με τους Βρετανούς, Γερμανούς, Ισπανούς, Σουηδούς, Αυστριακούς και Τσέχους ηγέτες… Η Γαλλία λοιπόν φθάνει με καθυστέρηση. Η ημερομηνία δεν ήταν εύκολο να καθοριστεί, και όχι μόνο επειδή τα ημερολόγια είναι υπερφορτωμένα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρωτευουσών έχουν αμαυρωθεί από επανειλημμένες κρίσεις μετά τη νίκη του επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου. Στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Τρίτη, ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στον αρχηγό της κυβέρνησης για τις «διαμάχες» που υπήρχαν μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Νοέμβριο, η άρνηση της Ιταλίας να υποδεχθεί το μεταναστευτικό πλοίο «Ocean Viking» προκάλεσε την αρχική ανησυχία. Το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει κάνει το χόμπι της, αποτελεί πηγή επαναλαμβανόμενων εντάσεων. Τον περασμένο μήνα, ήταν ο Gérald Darmanin που άναψε τη σκόνη δηλώνοντας στο RMC ότι η Giorgia Meloni «δεν ήταν σε θέση να επιλύσει τα μεταναστευτικά ζητήματα για τα οποία εξελέγη»

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, αναμενόταν στο Παρίσι το ίδιο απόγευμα. Αμέσως μετά ακύρωσε το ταξίδι του και ζήτησε «συγγνώμη» μετά από αυτό που θεωρούσε «χαριστική και χυδαία προσβολή» από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών. Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Κατρίν Κολονά, χρειάστηκε να μεταβεί στη Ρώμη λίγες μέρες αργότερα για να αποκαταστήσει τη ζημιά. Για το θέμα της μετανάστευσης, Μακρόν και Μελόνι «συμφώνησαν σε μερικές αρχές», διαβεβαίωσαν τα Ηλύσια το βράδυ της Τρίτης. Το Παρίσι, όπως και η Ρώμη, υποστηρίζει το Σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, το οποίο συζητείται επί του παρόντος στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments